Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj. Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.
Proszę również o poprawne tytułowanie tematów: [Exx] Tytuł tematu
Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji
Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery
Witam, Wesołych świat. Piszę post ponieważ nie znalazłem wyczerpujących odpowiedzi w szukajce. Wracając z świąt, 10 km przed domem zapalił mi się "check engine". Silnik zachowuje się normalnie, nie utracił mocy, nie przerywał. Dojechałem do domu i szukam że "większość" użytkowników miała podobną przygodę i dotyczy to "mieszanki spalin". Jako że nie posiadam komputera ze złączem diagnostycznym by upewnić się na 100%. Jutro jestem umówiony już z kolegą na odczyt błędów. Dziś również zauważyłem jadąć na kawę do znajomych (trasa 10km), na dworze -3`C, silnik na postoju przy światłach wchodzi na 900rpm, gdzie średnio bywał na ok 600-700rpm. Zacząłem grzebać i po wyłączeniu nawiewu obroty powracały do normy. Jako że posiadam M54b22 wrzucam filmik nie tyczący się moje bmw ale z problem jaki doskwiera na filmie.
Jestem podłączony do komputera diagnostycznego i wywala mi błąd:
# ERRORS DETAILS - DTC(hex)/PARAM(hex) --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- DME -> Shadow-memory: 5A/12 - Exhaust temperature before catalyst, bank 1, signal line, short circuit to negative 5B/12 - Exhaust temperature before catalyst, bank 2, signal line, short circuit to negative 5D/12 - Exhaust temperature after catalyst, bank 2, signal line, short circuit to negative 34/02 - Solenoid valve, exhaust flap, short circuit to negative or open circuit
LEW -> 09/A5 - No CAN message (ASC)
SRS -> Shadow-memory: 70/20 - Seat occupancy detector, break of seat mat 70/10 - Seat occupancy detector, connection to B+
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 63 gości