Witam,
ten dręczący i nie dający spać wielu użytkownikom temat kieruję do tych co mają w swoich
E 36 zegarek analogowy i chcieliby zamontować mały komputerek!
Potrzebne rzeczy to tylko czujnik temperatury, trochę kabla no i oczywiście komputerek!
Pierwsza rzecz od której zacząłem to było oczywiście wymontowanie zegarka analogowego(nie będę pisał jak to robić, bo wielkiej filozofii w tym niema). 3 kable od zegarka były przydatne do podłączenia zasilania, masy i podświetlenie komputerka!
Następnie zacząłem od zamontowania czujnika temperatury, czyli wlot do chłodzenia tarcz hamulcowych - lewa strona, potem kable pobiegły lewą stroną komory silnika, przez skrzynkę z bezpiecznikami i pod zegarami do konsoli środkowej!i tak mamy już 5 potrzebnych kabli do podłączenia kompa!został jeszcze kabel zapłonu, który podłączyłem od stacyjki(żeby komputerek się cały czas nie palił, tylko włączał razem z zegarami).Niektórzy twierdzą że można podłączyć pod światła(wtedy zaczyna mrugać cały komputer, więc nie radzę się z tym bawić)
Poniżej zamieszczam opis pinów z kostki od komputerka, niezbędnych do prawidłowego działania urządzenia:
PINY:12 - czujnik temperatury(1 kabel, drugi podłączamy do masy czyli pin nr 17)
13 - tutaj podłączamy zasilanie od stacyjki, żeby komputer mógł włączać sie po przekręceniu kluczyka w pozycję I)
15 - jest to zasilanie(prawdopodobnie pamięć kompa) podłączyłem pod kabel + od zegarka analogowego
16 - podświetlenie przycisków kompa(również kabel od zegarka -
szaro-
czerwony o ile dobrze pamiętam)
17 - kabel minusowy, czyli masa(również wykorzystałem masę od podłączenia zegarka)
DO TEGO KABLA PODŁĄCZAMY RÓWNIEŻ DRUGI Z KABLI CZUJNIKA TEMPERATURY!18 - jest to główne zasilanie komputera(i tutaj dałem + który wcześniej był przy zegarku analogowym -
czyli mamy 2 kable na 1 plusie pin nr 15 i 18 ).
Tak jak mówiłem, nic trudnego
Nie dziękujcie tylko od razu kliknijcie POMÓGŁJeżeli macie jeszcze jakieś pytania odnośnie tematu, to piszcie!!
POWODZENIA