geral_t, ja mam 318i 91 rocznik, czyli wspomniana M40.
To nieprawda, że pali tyle, co 2.0 W mieście około 12, a normalnie zależnie od ciśnienia w cyklu mieszanym 8.6-10.5. Analizując to, co mówią koledzy z 2.0, to znacznie mniej.
Moja ma 373 tyś ponad i silnik nie klepie, jednakże jest to prawda, że lubią M40 klepać. Jeśli poprzedni właściciel dbał i jeździł na porządnym oleju, pojeździsz nią jeszcze długo.
Kisiel24 napisał(a):
Jesli jezdzil i jezdzi dalej na oleju syntetycznym lub polsyntetycznym powinno byc dobrze...
ot co

Zwróć uwagę na fotele, jak się wycierają, kierownicę, zobacz czy silnik jest cały w oleju czy suchy, odpal, posłuchaj jak chodzi. Jak klepie, odpuść sobie. Zwróć uwagę na progi, czy nie są przegnite, bo lubią być. No i inne takie sprawy jak blachy, lakier etc jak przy innych autach.
geral_t napisał(a):
Aha przebieg podobno 160000km - czy to mozliwe?
Cuda się czasami zdarzają

geral_t napisał(a):
co najczęściej się psuje i na co należy uważać.
Nic się nie psuje, jeśli auto było użytkowane tak, jak należy. Zapytaj jednak o wymianę paska, kiedy ostatnio był wymieniany. Być może będzie trzeba go zmienić. Nie słuchaj także, że łańcuch jest bezwzględnie lepszy niż pasek, bo to bzdura

Przy tym silniku wadą jest to, że jak się lało badziewny olej, silnik klepie. No i M43 w mieście pali mniej. Moc taka sama.
Jak będziesz miał możliwość, przejedź się nim, najlepiej na 1. i 2. biegu przyspieszaj od 1.5tyś obr. do końca, jeśli nie poczujesz, że przy ok 4 tysiącach nie ma takiego poczucia, że silnik ciągnie do przodu (nie napiszę wbija w fotel, bo mnie wyśmieją

), to odpuść sobie. Przy 4250 obr./min jednostka ta ma maksymalny moment i wyraźnie czuć, jak zaczyna przyspieszać znacznie mocniej niż dotychczas. Jeśli tak się nie dzieje, czeka remont.
Napisz jeszcze ile sprzedawca chce. Być może nie ma sensu i warto poszukać czegoś nowszego. Pozdro.