BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 876 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 44  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: POLICJA-pomocna czy też nie? Znajomi czy służbiści?
PostNapisane: 18 marca 2015, 11:56 
Forumowy terrorysta

W Motorze jest artykuł dotyczący pomiarów prędkości wykonywanych przez pały w nieoznakowanych. Wypowiadał się szef Polcamu, firmy instalującej wideorejestratory w radiowozach, jest on tez biegłym sądowym i po obejrzeniu nagrania z Hołowczycem stwierdził, że pomiar jest wykonany nieprawidłowo.
Policyjne auto:
- powinno jechac w odległości 100-200 m za ściganym pojazdem ( ścigany pojazd powinien wypełniac 2/3 kadru), a nie jak w tym przypadku 600m,
- nie zachowało stałego dystansu, co zawyżyło pomiar.

Dziennikarze przeprowadzili też testy na drodze.
Nieoznakowany zaczyna nagranie i pomiar. Nieoznakowany jedzie 105, 6 km/h, natomiast pirat utrzymuje stałą prędkość 100 km/h. Pomiar dokonany 105,6 km/h.

Nieoznakowany po przyspieszeniu ze 105,6 km/h na 112,6 km/h zaczyna zbliżać się do pirata, pirat nadal jedzie 100 km/h. Pomiar dokonany 112,6 km/h.

Nieoznakowany osiągnął 115,9 km/h w czasie przyspieszania zmierzył średnią prędkość pirata 110,9 km/h . W rzeczywistości pirat jechał cały czas 100 km/h.

Maszynka do zarabiania pieniędzy w celu łatania dziury budzetowej państwa, które istnieje tylko teoretycznie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 marca 2015, 12:10 
Przyjaciel forum

PostNapisane: 19 marca 2015, 14:18 
Forumowy terrorysta

Może to jakiś prymus ze szkoły policyjnej, że od pieszego żąda okazania prawa jazdy :rotfl: .

PostNapisane: 19 marca 2015, 15:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
renoraines napisał(a):
od pieszego żąda okazania prawa jazdy

Wózek z dzieckiem przecież prowadził, DMC do 3,5T ;)

PostNapisane: 19 marca 2015, 19:56 
Forumowy terrorysta

mr18 napisał(a):
renoraines napisał(a):
od pieszego żąda okazania prawa jazdy

Wózek z dzieckiem przecież prowadził, DMC do 3,5T ;)

:D dobre :ok: .

PostNapisane: 20 marca 2015, 21:09 
Uzależniony od forum :)

chociaż raz pomocni ;)

PostNapisane: 21 marca 2015, 12:31 
Forumowy terrorysta

Alfy, Insignie poza wideorejestratorami maja też radary Iskra. Teoretycznie pomiar prędkości powinien być wiarygodny, ale czy potrafią ogarniać te sprzęty jednocześnie? :rotfl:

Obrazek

PostNapisane: 13 kwietnia 2015, 18:47 
Forumowy terrorysta

Interwencja w Opolu.

PostNapisane: 16 kwietnia 2015, 08:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: / Chevrolet Evanda
Kod silnika: T20SED
Garaż: viewtopic.php?f=55&t=171130
renoraines napisał(a):
Interwencja w Opolu.

Hm... zawsze mnie to śmieszyło szarpie się taki a potem będzie miał proces o naruszenie nietykalności :mur:

PostNapisane: 1 maja 2015, 08:25 
Wszystko / lub prawie / o radarach i laserach ;)
http://moto.wp.pl/kat,1035799,title,Kie ... omosc.html

PostNapisane: 1 maja 2015, 10:33 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
W dniu 2 grudnia 2014 r. Sąd Rejonowy w Kaliszu uniewinnił kierującego pojazdem od zarzutu przekroczenia prędkości. Zakwestionowanego pomiaru dokonał laserowym miernikiem prędkości Ultralyte funkcjonariusz Policji z KMP w Kaliszu.

W opinii Sądu, przy pomiarze prędkości z odległości powyżej 500 metrów funkcjonariusz Policji powinien skorzystać z dodatkowych urządzeń optycznych powiększających, a także statywu lub podpórki. Tylko wówczas istnieje gwarancja uzyskania rzeczywistych wyników, w jakich ruch się odbywał. W analizowanym przypadku powyższe warunki pomiaru nie zostały spełnione. Wyrok jest prawomocny.
W linku http://prawonadrodze.org.pl/sad-w-kalis ... predkosci/ wyrok z uzasadnieniem.

PostNapisane: 9 maja 2015, 20:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Ostatnio jest jakaś chora nagonka na policjantów i straż miejską. Każdy chce być bohaterem jak to nakrył policje/SM na łamaniu prawa, a to bo źle zaparkowali, a to skręcili na zakaz itp itd i wszystko nagrane na komórkę bo może do tvn wyślę to pokażą.
Chore. W Polsce nikt nie ma szacunku do tego zawodu. Ogólnie w Polsce mało kto do kogo ma szacunek jeśli chodzi o grupy zawodowe. Często spotykałem się z pogardą dla zawodu sprzątaczki i określeniem robole, na pracowników fizycznych. Te określenia padały wśród raczej można by sądzić inteligentnych ludzi bo studentów bynajmniej nie zaocznych czy jakiś prywatnych pseudo uczelni.
Tutaj jest smutny przykład, szeryfa z Katowic.

Bezsensu że policjant się tłumaczy i nie nie potrafi nic zrobić.
Powinien krótko mu zamknąć gębę, że wykonują patrol bo do tego mają prawo i już. A jak podskakuje to skuć go i na przeszukanie na komendę.

Ja miałem do czynienia z kilkoma kontrolami prędkości i nie mam jakiś złych doświadczeń. Raz mi sami zeszli z 200 zł na 50 zł mimo że nic nie prosiłem, byłem grzeczny, przyznałem się do winy, pogadaliśmy i do widzenia. Raz mi wlepili 400 zł i 10 punktów i też nie mam pretensji. W durnym miejscu dali 50 tam mieli patrol ja jechałem 100 i już.
Tak samo ze strażą miejską, 2 razy kontrola i dwa razy bardzo uprzejmie i bez mandatu za parkowanie.
Raz tylko miałem do czynienia z bardzo niemiłą kontrolą, za picie w miejscu publicznym, ale nie miło się zrobiło bo kolega właśnie chciał przy kozaczyć no i panowie się z nie miłych zrobili bardzo nie mili.

PostNapisane: 10 maja 2015, 10:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: E81
Kod silnika: N54b30a
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=172345
GP-T1000 napisał(a):
Chore. W Polsce nikt nie ma szacunku do tego zawodu.

GP-T1000, wydaje mi się, że to nie bierze się z powietrza, tylko wynika z nagminnych nadużyć, poziomu jaki "stróżowie prawa" reprezentują i ich podejścia do obywateli, które w większości wygląda tak- o wykroczenie "doyebiemy" im ile się da..

Bardzo rzadko spotykam normalnych policjantów, o straży miejskiej nawet nie wspominam po tym jak dostałem mandat, bo 20cm auta wystawało mi za miejsce parkingowe, a jak zapytałem, czy nie mogą mnie upomnieć to usłyszałem, że nie, bo 3lata!!! temu zostałem upomniany za podobne wykroczenie i teraz będzie mandat.. Paranoja.

Policja w naszym kraju nie jest dla obywateli tylko do karania obywateli, jak poprosisz o pomoc to zazwyczaj spotkasz się z wrogim nastawieniem.

Aaaa przypomniała mi się kolejna paranoja- w weekend majowy byłem w Zakopcu- przed powrotem chcieliśmy się sprawdzić alkomatem (bo zapomniałem swojego) oczywiście na komisariacie nie było takiej opcji (bo zepsuty, a wyciągnąć z radiowozu to się nie da...), a jak zapytaliśmy patrol to kazali nam spadać, w urzędzie miasta też wywieszona kartka, że niby normalnie można, ale teraz to nie, bo zepsuty... Wszystkie alkomaty w Zakopcu popsute... Ciekawe, a potem kontrola, dmuchanko i jesteś bandytą...

Inna sprawa, że niektóre przepisy jak ten o spożywaniu alkoholu w miejscu publicznym są po prostu idiotyczne, bo w każdym cywilizowanym kraju można pójść sobie do parku i napić się wina, czy piwa i nikt nie ma z tym problemu... Ale to historia na inny bardzo obszerny temat.

Galeria Compacta 325ti
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=161392&start=0

Galeria M5:
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=158685&start=0

Galeria jedynki 135i:
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=172345

PostNapisane: 10 maja 2015, 10:48 
GP-T1000, racja :ok:

Przejedźcie się trochę na zachód i zobaczcie jak wygląda życie w innych krajach, a potem narzekajcie na Polskę :mur:

PostNapisane: 10 maja 2015, 13:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
rybik napisał(a):
Przejedźcie się trochę na zachód i zobaczcie jak wygląda życie w innych krajach, a potem narzekajcie na Polskę

Z ust (z pod palców) mi to wyjąłeś :)

Tak jak mówiłem, ja nie miałem przykrych zajść z polska Policją, a mieszkałem 27 lat, teraz regularnie jeżdżę.
W Niemczech jestem jakieś 5 lat.
Przykład z mojego miasta można parkować z bilecikiem za darmo do 15 min, przychodzę 2 minuty za późno stoi Ordnungsamt i pisze mandata, to mówię, że już odjeżdżam że kolejka była w banku a normalnie nie ma. I co? I mandat 15 euro.

Krisu_K13TL napisał(a):
o straży miejskiej nawet nie wspominam po tym jak dostałem mandat, bo 20cm auta wystawało mi za miejsce parkingowe

Tutaj za to by ci auto mogli odholować.

Następny przykład
Obrazek
Wyjeżdżam na rondo zapinając pas z myjni samochodowej (czarny kwadrat), na rondzie stoi tajniak i z krótkofalówką, za jakieś 20-30m patrol mnie zatrzymuje że jechałem bez pasów, to tłumaczę że myłem auto i wyjeżdżałem i zapinałem pas. Myślisz że dostałem upomnienie? Że dało się wytłumaczyć?? 30 euro i jedz do bankomatu po gotówkę. Pas trzeba zapiąć zanim się ruszy. I tłumacz że ujechałeś 5 metrów nawet nie, zapinając pas.

W radio słyszę, że jakiś synek w nocy jeździł tam i z powrotem przez tunel na swoim motorze, służby kontrolne tunelu wezwały policje, ta zatrzymała motocyklistę który tłumaczył się że ma nowy wydech i lubi słuchać w tunelu. Mandat plus obciążenie kosztami serwisu który wezwali żeby sprawdził czy czegoś nie zrobił w tunelu.

A o parkowaniu w Holandii to już nie wspomnę, tam pojawiają się znikąd jak tylko minutę za długo przekroczysz i tam mandat to nie 15 euro, 60-100 euro. A parkingi nie kosztują 50 centów za godzinę tylko 5-6 euro za 50 min w Amsterdamie.

Co jeszcze, jakiemukolwiek Niemcowi to opowiadam to się dziwi mi że ja się dziwię. Przecież to normalne. Po to jest policja. Nikt tu ich nie wyzywa od psiarni, ani że oj tam 5 min dłużej, 10 km za szybko. Zawiniłeś płacisz, a policja od tego jest żeby to egzekwować.

PostNapisane: 10 maja 2015, 15:30 
GP-T1000, niemożliwe, oszukujesz... przecież w Polsce jest tak źle... a za granicą raj... :D

PostNapisane: 10 maja 2015, 15:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
rybik napisał(a):
GP-T1000, niemożliwe, oszukujesz... przecież w Polsce jest tak źle... a za granicą raj... :D

Za granicą jest jeszcze gorzej, sytuacje opisane przez GP-T1000 doskonale to pokazują.

PostNapisane: 10 maja 2015, 16:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
wiedziałem że TV kłamie, coś tak podejrzewałem że PL to kraj mlekiem i miodem płynący tylko nikt tego głośno nie powie :rotfl:
a tak na serio - wybacz, ale z tego co przeczytałem w kilku postach wyżej oceniam że nie jest gorzej za granicą, tylko ktoś ma "ból dupy", że dostał mandat a u nas może byłoby pouczenie o ile ktoś by zauważył bo przecież u nas policja leje sikiem prostym na takie rzeczy. bez urazy. Z tymi cenami to też taka nasza mania - co to jest 5eu dla dobrze zarabiającego np niemca za parking? nic. u nas wszędzie za free zaparkujesz? nie bardzo. Poza tym ceny na parkingach mają się nijak do formacji takiej jak policja. Ale my przeliczamy bo 5eu to 2 dychy za godzine, rozbój w biały dzień...
W de mają jakieś śmieszne statystyki, wykazywalność itd? u nas jak przychodzi koniec miesiąca to potrafią hurtem mandaty sypać bo ilość wystawionych mandatów czy spisanych dziennie osób musi się zgadzać i koniec. W de chyba polizei z przyczajki nie zgarnia każdego z drogi i nie sypie mandatu za przechodzenie w złym miejscu jezdni. No tak, teraz można powiedzieć że łał i super bo mogli punkty wlepić a tak 5 dyszek i chillout, ale tu nie o to chodzi, nawet ten policjant co pisze ten mandat jest ok ale Ci wyzej co stawiają bzdurne przepisy już nie.
policjant to też człowiek, jeden jest gorszy, drugi jest lepszy, jeden będzie wypełniał swoje obowiązki to nazwą go psem, inny będzie dymał prawo i brał w łape to powiedzą "spoko gość".
Aktualna sytuacja z tym kibolem co poszedł do piachu to już totalna klęska i to nie policji a sądownictwa, rozwiążmy formacje mundurowe, nich sami się wyżynają, selekcja naturalna będzie miała lżej

PostNapisane: 10 maja 2015, 17:20 
We Włoszech babka dostała mandat przechodzą na .... przejściu dla pieszych, ale... rozmawiała przez telefon :D

http://www.tygodnikzamojski.pl/artykul/ ... stala.html

Miesiąc temu wziąłem w trasę do Włoch znajomego ode mnie z miasta.
Przez kilka godzin (co jakiś czas) wspomniał jak to w Polsce jest źle, że w Europie... ooo tam to jest życie.
Nie wytrzymałem w końcu i powiedziałem, żeby się w końcu zamknął, pytam ile razy byłeś "na zachodzie", że tak dobrze znasz różnicę? A on.... yyyy no... pierwszy raz jadę :rotfl: .

Ten sam człowiek nie pracuje, tzn.. pracuje dorywczo, raz na jakiś czas. Dostał ode mnie propozycje, żeby nauczył się pewnych umiejętności, dostałby lokal, reklamę, urządzenia, szkolenie - tak ok 20 000zł, a on.... olał sprawę, woli żyć jak żyje do tej pory, więc jak ja słucham ciągłego narzekania to coś mnie strzela.

PostNapisane: 10 maja 2015, 17:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
prawda jest taka, wszędzie dobrze gdzie nas nie ma

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 876 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 44  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1