BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 13:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E60] Stukanie w silniku, co to może być?
PostNapisane: 23 sierpnia 2012, 01:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Silnik kolegi o którym pisałem wyżej zgasł i już nie odpalił, po ściągnięciu miski olejowej okazało się że wał korbowy urwany, wcześniej przez ponad miesiąc aż do awarii miał taki stukot jak słychać na filmiku od 13 sekundy. http://www.youtube.com/watch?v=bTPYIcp7DTk

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 sierpnia 2012, 05:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
pewnie auto miało wcześniej dzwona, to by tłumaczyło pęknięcie wału w dalszej eksploatacji.

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 23 sierpnia 2012, 12:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Z tego co wiem to auto zaliczyło kiedyś rów i robiony był tylko tylni błotnik, natomiast ktoś wcześniej wymienił sprzęgło a zostawił zużyte koło dwumasowe i być może ono przyczyniło się do takiej awarii.

PostNapisane: 13 maja 2015, 14:37 
Pierwsze kroki

Jako że i mnie spotkał problem stukania to opiszę tu swój przypadek.

Objaw pojawił się nagle tj. stukanie na wysokich obrotach (powyżej 3,5tyś), podczas przyśpieszania do 3tyś. była cisza puszczam gaz auto na biegu (manual) stukał aż obroty spadały do 2tyś. dodatkowo telepanie silnikiem.

Pierwsza diagnoza koło pasowe(tłumik drgań). Po tym jak wyglądało stare koło byłem pewien że to winowajca. Jednak po złożeniu do kupy dalej stuka.

Decyzja po konsultacji z mechanikiem wyciągamy silnik. bo od dołu nie ma dostępu do miski olejowej. Podejrzenie luz na panewkach. Jak się okazało trafna diagnoza. Jedna panewka już w miedzi co ciekawe dolna jest okej. Pozostałe jak nowe. (wada fabryczna - brak smarowania? niewiadomo) Brak rys na wale ale jak już motor na zewnątrz to wyciągamy wał do sprawdzenia. (i tu szczerze to byłem pewien pomimo iż wał wyglądał idealnie że mi go szlifną - ale nie. Wał ok) Nowe panewki uszczelki przy okazji kontrola klapek ale u mnie wszystko ok przy okazji nowe uszczelki kolektora. Silnik narazie hula i to nawet trochę lepiej niż wcześniej - odczucie mechanika - moim zdaniem tak samo. Koszt części to 2100 robocizna nie napiszę bo i tak nie uwierzycie. W każdym bądź razie jeśli szukacie dobrego mechanika w okolicach Rzeszowa to mogę dać namiar.

PostNapisane: 21 kwietnia 2016, 20:24 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36 & e46
Kod silnika: 2 x M52B28
Witam serdecznie wszystkich.
Dopnę się do tematu i opiszę mój problem bo może już ktoś też takie objawy miał.
Pacjent to e60 2005r 2.0d m47n2.
Objaw to stukanie na wolnych obrotach a gdy doda się gazu to wydaje się wszystko ok przynajmniej żadnych stuków nie słychać. To wszystko się dzieje na zimnym silniku bo gdy silnik rozgrzeje się do ok 50°C to nic już nie puka. Dodam że auto długo już stoi i nie jest użytkowane...
Ktoś już miał taki przypadek?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam -Paweł

PostNapisane: 1 kwietnia 2025, 07:16 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E91 320D, E46 330ci
Kod silnika: M54B30
stamart napisał(a):
Jako że i mnie spotkał problem stukania to opiszę tu swój przypadek.

Objaw pojawił się nagle tj. stukanie na wysokich obrotach (powyżej 3,5tyś), podczas przyśpieszania do 3tyś. była cisza puszczam gaz auto na biegu (manual) stukał aż obroty spadały do 2tyś. dodatkowo telepanie silnikiem.

Pierwsza diagnoza koło pasowe(tłumik drgań). Po tym jak wyglądało stare koło byłem pewien że to winowajca. Jednak po złożeniu do kupy dalej stuka.

Decyzja po konsultacji z mechanikiem wyciągamy silnik. bo od dołu nie ma dostępu do miski olejowej. Podejrzenie luz na panewkach. Jak się okazało trafna diagnoza. Jedna panewka już w miedzi co ciekawe dolna jest okej. Pozostałe jak nowe. (wada fabryczna - brak smarowania? niewiadomo) Brak rys na wale ale jak już motor na zewnątrz to wyciągamy wał do sprawdzenia. (i tu szczerze to byłem pewien pomimo iż wał wyglądał idealnie że mi go szlifną - ale nie. Wał ok) Nowe panewki uszczelki przy okazji kontrola klapek ale u mnie wszystko ok przy okazji nowe uszczelki kolektora. Silnik narazie hula i to nawet trochę lepiej niż wcześniej - odczucie mechanika - moim zdaniem tak samo. Koszt części to 2100 robocizna nie napiszę bo i tak nie uwierzycie. W każdym bądź razie jeśli szukacie dobrego mechanika w okolicach Rzeszowa to mogę dać namiar.

Jak możesz to podeślij namiar na tego mechanika.

Pozdrawiam Marcin

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1