BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 10:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E60] Jak włączyć regeneracje DPF w DIS?
PostNapisane: 9 lipca 2015, 22:31 
Forumowicz

Moje BMW: X1 E84
Kod silnika: N47D20C
Zrobiłem dziś trasę 300km i wlałem Pro Tec DPF Cleanera ale nadal nic nie dało... chyba filtr zapchany na amen.

Obrazek

Obrazek

Jedyne co pozostaje to pewnie oddać do czyszczenia chemicznego jeśli nie chce go całkiem wycinać.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 lipca 2015, 14:58 
Forumowicz

Po jakim czasie auto powinno się zagrzać do 90 stopni?
Muszę sprawdzić czy mam sprawne termostaty.
Przejechałem 2,5km i się nagrzało do 67 stopni... ale to chyba jeszcze za mało żeby do 90 skoczyło.

PostNapisane: 10 lipca 2015, 20:57 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Zwróć uwagę, że w momencie zapisu błędu(poprzedni post) temperatura silnika to 75*C, a więc za mało

PostNapisane: 10 lipca 2015, 22:45 
Forumowicz

Rozgrzać do 90 stopni, wtedy wykasować błędy i włączyć request regneration?
Ale i tak nie może być błędów świec aby włączyła się regeneracja?

PostNapisane: 14 lipca 2015, 19:24 
Forumowicz

Czy po wyrzuceniu DPF dźwięk silnika będzie inny czy nie będzie się w ogóle różnił?
Katalizator oczywiście mi zostawią i robię to u profesjonalistów. Będzie wyglądało jak nienaruszone.

PostNapisane: 15 lipca 2015, 04:11 
Forumowicz

Moje BMW: F11 520d
icrew napisał(a):
Czy po wyrzuceniu DPF dźwięk silnika będzie inny czy nie będzie się w ogóle różnił?
Katalizator oczywiście mi zostawią i robię to u profesjonalistów. Będzie wyglądało jak nienaruszone.

U mnie trochę bardziej słychać turbinę i tak jak by prędkośc spalin na wylocie była większa. Nie mniej jednak z kabiny jest to mało słyszalne, nie przeszkadza w ogóle.

PostNapisane: 15 lipca 2015, 06:39 
Forumowicz

Jak 80% jeżdżę po mieście to DPF nawet wskazane żeby usunąć co? Jakbym wyczyścił to by się szybko z powrotem zapchał...

PostNapisane: 15 lipca 2015, 14:06 
Forumowicz

Moje BMW: F11 520d
icrew napisał(a):
Jak 80% jeżdżę po mieście to DPF nawet wskazane żeby usunąć co? Jakbym wyczyścił to by się szybko z powrotem zapchał...

Ja tak właśnie jeżdżę i dlatego zdecydowałem się usunąć. Mimo, że nie miałem żadnych problemów z tym układem. Głównym powodem dla którego podjąłem taką decyzję było przybywanie oleju w silniku. Oczywiście po wywaleniu filtra obowiązkowo zmienić oliwę (u mnie Motul 5W30).

PostNapisane: 16 lipca 2015, 21:13 
Forumowicz

Jutro jadę usunąć DPF i wymienić świece.
Mam nadzieje, że autko odżyje trochę :)

PostNapisane: 17 marca 2021, 21:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E81
Kod silnika: N47
[quote="icrew"]Ile kosztuje czyszczenie chemiczne i mówisz, że lepiej wyczyścić chemicznie niż wyciąć?[/quo
Nijkomu nie polecam czyszcenia poniewaz wyczyscilem chemicznie ok 500 zl pomoglo na 1000 km teraz sie mecze co 100 km sie wypala i musze kontrolowac dzieki aplikacii btools

PostNapisane: 17 marca 2021, 21:30 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E81
Kod silnika: N47
Ludzie dlaczego piepszycie takie glupoty kontroluje mojego dpf systematycznie przez 6 miesiecy .
Jezde po autostradach holandia niemcy sam mieszkam w niemczech i nnie ma znaczenia czy jezdzisz po miescie czy po autostradach wypala sie co 100km w miescie i na autostradzie tez 100 km
wymieniony czuinik cisnienia spalin dpf czyszczony chemicznie i nie ma znaczenia temp silnika potrafi zainicjowac przy temp 60 stopni plyn chlodzacy i na rezerwie
pisanie glupot ze silnik 75 stopni w baku jedna czwarta paliwa to jest kompletna bzdura podnoszenie obrotow biegu jalowego tna 1000 obrotow podczas wypalania to jest przynajmniej w moim wypadku bzdura
Jedyna prawda to jest temp spalin zaczyna sie od 400 stopni do 620 wiecej nie ma szans uzyskac
moje bmw to 2,0 diesel n47 143 konie seria 1 e81 coupe . przepraszam za bledy

PostNapisane: 18 marca 2021, 20:23 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Pioros napisał(a):
icrew napisał(a):
Ile kosztuje czyszczenie chemiczne i mówisz, że lepiej wyczyścić chemicznie niż wyciąć?[/quo
Nijkomu nie polecam czyszcenia poniewaz wyczyscilem chemicznie ok 500 zl pomoglo na 1000 km teraz sie mecze co 100 km sie wypala i musze kontrolowac dzieki aplikacii btools

To wywal tę aplikację, a podłącz Ista i sprawdź jak jest na prawdę.

Kiedyś kilka miesięcy walczyliśmy z klientem, któremu w podobnych przebiegach włączało się dopalanie. Okazało się, że winna była aplikacja na BT. Jak wypuściliśmy go z laptopem i ISTA, to problemu nie było

PostNapisane: 22 kwietnia 2021, 10:46 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Pioros napisał(a):
Ludzie dlaczego piepszycie takie glupoty kontroluje mojego dpf systematycznie przez 6 miesiecy .
Jezde po autostradach holandia niemcy sam mieszkam w niemczech i nnie ma znaczenia czy jezdzisz po miescie czy po autostradach wypala sie co 100km w miescie i na autostradzie tez 100 km
wymieniony czuinik cisnienia spalin dpf czyszczony chemicznie i nie ma znaczenia temp silnika potrafi zainicjowac przy temp 60 stopni plyn chlodzacy i na rezerwie
pisanie glupot ze silnik 75 stopni w baku jedna czwarta paliwa to jest kompletna bzdura podnoszenie obrotow biegu jalowego tna 1000 obrotow podczas wypalania to jest przynajmniej w moim wypadku bzdura
Jedyna prawda to jest temp spalin zaczyna sie od 400 stopni do 620 wiecej nie ma szans uzyskac
moje bmw to 2,0 diesel n47 143 konie seria 1 e81 coupe . przepraszam za bledy

dość często się wypala, warto by go sprawdzić np na maszynie do czyszczenia dpf. Jeśli zalega popiół lub filtr zaczyna się sypać ( zalega proszek ) to można to wypłukać tylko strumieniem wody

PostNapisane: 22 kwietnia 2021, 10:52 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
minusem jest konieczność wyjęcia filtra - za samo sprawdzenie nie powinni powiedzieć więcej niż 20-30 zł. Plus jest taki ze dostajesz info czy sam filtr jest zapchany czy elektronika szwankuje. Częste wypalanie może być też zbyt dużym gromadzeniem się sadzy - w tym przypadku problem najczęściej tkwi we wtryskiwaczach lub zaworze egr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1