BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 15:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e90] n46 320i Delikatne falowanie i drżenie silnika
PostNapisane: 31 lipca 2015, 20:25 
Forumowicz

Moje BMW: e46 m54 325i
Witam
Zmieniłem e46 325i benz. na e90 320i 150KM. Jak silnik chodzi na biegu jałowym to widać po lewarku zmiany biegów lekkie drżenie i nie wiem czy to taka kultura pracy silnika 4-ro cylindrowego czy coś jest nie tak i drugi problem też tylko na biegu jałowym -obroty potrafią zafalować tak o około 50-100obr/min. Auto ma 160000 przebiegu(potwierdzone w aso) i pochodzi z 2005r.. To zafalowanie może jest spowodowane zabrudzeniem silniczka krokowego? gdzie w tym silniku znajduje się ten silniczek jak wygląda? czy da się go przeczyścić a jak tak to w jaki sposób. Poprzednie bmki miałem z silnikami m52 i m54 tam wszystko było inne.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e90] n46 320i Delikatne falowanie i drżenie silnika
PostNapisane: 1 sierpnia 2015, 15:18 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318Ci
Kod silnika: N46B20
Tez mam n46 chociaz w 318ci i również lekko drzy Umnie lewarek jak i cały silnik pod maską , a wymieniłem juz Poduchy silnika i skrzyni , oraz przepływke na nową ori. Zauważyłem ze drgania są znacząco większe przy włączonej klime , sprawdziłem rolki ale wydają się być ok , jedyne co zostało mi jeszcze do sprawdzenia to wtryski.

Bylem u speca od bmw w uk i pokazywał mi n42 w którym robił rozrząd i tez drgał lekko , chociaż lżej niż mój , ale mógł mieć wyłączona klime, wiec Kolejna teoria padła na luźny łańcuch który umnie ufaktycznie da rade lekko odciągnąć przez korek oleju.
Osobiście zaczynam wierzyc ze porostu ten typ tak ma.

PostNapisane: 2 sierpnia 2015, 10:20 
Forumowicz

A czy tobie też tak lekko falują te obroty (tak o około 1mm na wskazówce)? u mnie jeszcze jak samochód stoi i pracuje na biegu jałowym na min obrotach to raz na powiedzmy około 5-10sekund tak leciutko obroty zafalują o około 100obr. tylko w dól(czyli spadną o te 100obr na ułamek sekundy i wracają na te 650-700obr.) i w momencie tego wahnięcia obrotów wyczuwa się takie bardzo delikatne telepnięcie nadwoziem( tak jakby przez ten ułamek sekundy silnik się "przyksztusił")
Tak mnie to denerwuje, czytałem wiele postów na ten temat w silnikach n46 i ludzie wymieniają wiele rzeczy i nic nie pomaga, niektórzy piszą że wgrywają nowy soft komputera i tam są nowe mapy silnika oraz podnoszą obroty minimalne i to jakoś pomaga.

PostNapisane: 5 sierpnia 2015, 09:48 
Forumowicz

Tak , tez mam coś w tym stylu .
Próbowałem podnosić wolne obroty żeby pozbyć się tych drgań na luzie , ale chyba dopiero w okolicy 1k było czuć różnice wiec dałem sobie z tym spokój.

PostNapisane: 6 sierpnia 2015, 10:07 
Forumowicz

a czy masz jakieś błędy ? ja jeszcze nie podłączałem pod kompa bo mój elektryk będzie dopiero po 20 sierpnia. Ja jak załącze klime i obroty wzrosną do tych 800obr/min to wtedy nie falują obroty ale na lewarku dalej widać drżenie.

PostNapisane: 8 sierpnia 2015, 01:26 
Forumowicz

Mam kabel oraz inpa wiec sprawdzam co jakiś czas - błędów brak.

PostNapisane: 8 sierpnia 2015, 17:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 335d M-Pakiet
Kod silnika: M57N2
Maciek19-N napisał(a):
Witam
Zmieniłem e46 325i benz. na e90 320i 150KM.

Nie pomogę z problemem ale ciśnie mi sie na klawiaturę takie pytanko:
Skąd pomysł na taką wymianę?
Ja bym swojego nie wymienił na nowszą e90 z takim silnikiem (mówię o takiej wymianie 1:1, bez dopłacania) :P

PostNapisane: 9 sierpnia 2015, 08:22 
Forumowicz

Wiesz jak to jest jak juz sie troche pojezdzi jednym to zawsze zaczyna sie podobac drugi. Ale troche zaluje ze sprzedalem e46 bo byla bez zarzut

PostNapisane: 17 grudnia 2015, 18:55 
Forumowicz

Witam problem rozwiązany, oddałem auto do elektryka- powiedział że zrobił adaptacje wszystkich elementów osprzętu silnika jakie tylko są (silnik valvetronica itd)i podniósł obroty do około 750obr/min. Efekt gałka nie drży obroty nie falują koszt 100zł

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1