BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 19:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] brak asc
PostNapisane: 28 sierpnia 2015, 16:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: 1.8:D
[Exx]witam jestem tu nowy na forum przychodzę do was bo mam taki problem z moją bmw e46 1.9 benzyna rok 1999 .jak ją kupiłem nie miałem abs i kontroli trakcji więc wymieniłem czujnik abs bo wyskakiwał na kompie i po wymianie tego czujnika mam abs a kontrola trakcji wogle nie reaguje wduszam przycisk i nic nadal swieci sie pomaranczowa kontrolka .jest coś takiego że gdy włacze zapłon wszystkie kontrolki gasną a asc mignie i nadal zostaje nie wiem co to może być latam tylko po elektrykach i serwisach i rozkładają ręce bo jeden mówi linka asc jak u mnie w 1.9 nie ma linki i pompa abs steruje asc ja już nie wiem może przycisk jest do kitu ? wescie mi pomóżcie bo ja już nie mam pomysłów jak uruchomić tą kontrole trakcji jeżdze po serwisach i tylko kasę na komputery wydaję .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [Exx] brak asc
PostNapisane: 28 sierpnia 2015, 16:45 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
No to leć do kogoś kto ma interfejs diagnostyczny, niech zobaczy co jest niesprawne.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 28 sierpnia 2015, 18:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: BMW E90 318i 143 PS
Kod silnika: N43B20(U0)
Czujniki przy kołach to ta tańsza opcja. Skoro to nie pomogło, to wygląda to na droższą rzecz - czyli pompę ABS. Mam praktycznie ten sam silnik i ponad rok temu przerabiałem ten temat. U mnie skończyło się na zakupie używanej pompy (mam kompakta E36 316i 1.9 105 PS, ale z E46 318i 118 PS też pasuje) za ok. 230 zł z przesyłką, do tego 300 zł za montaż + kodowanie i po dziś dzień jest ok. Ciekawostka gdybyś chciał kupić ori pompę ABS: bez paru ostatnich groszy koszt wynosi 7000 zł :D Ale oczywiście musisz jechać na kompa aby się upewnić co do przyczyny.

PostNapisane: 29 sierpnia 2015, 00:12 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Po pierwsze to skąd jesteś?

Kolejna sprawa, to jaki błąd masz aktualnie w ABS/ASC?
Może wystarczy tylko kodowanie, może problem leży gdzie indziej.
Podstawa to dobra diagnostyka

PostNapisane: 29 sierpnia 2015, 10:06 
Forumowicz

Moje BMW: 323Ci
Kod silnika: M52TUB25
Dla ciekawostki dodam, że u mnie abs nie działał przez kilka miesięcy. W pamięci było kilka błędów z tego samego czujnika więc stwierdziłem, że trzeba go wymienić. Niestety wymiana nie pomogła. Dalej oczywiście pompa abs. Już miałem ją kupować ale w międzyczasie spaliłem bezpiecznik od zasilania zapalniczki. Szukałem przepalonego wyjmując i wkładając po kolei wszystkie bezpieczniki. Przy okazji wyjmując oczywiście bezpiecznik od pompy abs. Na moje szczęście abs magicznie zaczął działać na kilka godzin. Wystarczyło wymienić bezpiecznik na nowy o takich samych wartościach mimo, że był sprawny. Był na tyle zaśniedziały przy końcówkach, że przy pracy układu abs nie przepuszczał odpowiedniej ilości prądu i wyskakiwał błąd wyłączając układ. Działa do dziś

PostNapisane: 30 sierpnia 2015, 09:01 
Pierwsze kroki

ja z Chełma lubelskie dodam że sprawdzałem przycisk czy jest sprawny i wychodzi na to że tak bo miernik pokazywał że jest przepływ prądu a pompa abs ? nie chce mi się w to wierzyć bo bym abs nie miał a nie tylko asc a co wogóle steruje tym asc ? mówię wam że po włączeniu zapłonu kontrolka mignie tzn zgasnie na 1s i się zapala że jest wyłaczona trakcja nie wiem już a to może być że przy przepustnicy te czujniki mogą być winne ?

PostNapisane: 30 sierpnia 2015, 11:39 
Specjalista

Podstawa to dobra diagnostyka.
Jeśli ktoś w Twojej okolicy nie potrafi sobie z tym poradzić, to przynajmniej dowiedz się dokładnie jak brzmi błąd zapisany w sterowniku abs/asc

PostNapisane: 30 sierpnia 2015, 12:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Uszkodzony tps (czujnik polozenia przepustnicy) moze powodowac niedzialajaca kontrole trakcji, lub tez jezeli jest dodatkowa przepustnica asc to czujnik na niej.

PostNapisane: 31 sierpnia 2015, 08:44 
Pierwsze kroki

ok spróbuje znalazłem przepustnice na allegro i nie wiem czy brać z kolektorem ssącym bo kolektor mam dobry ale jak coś nie spasuje się z tym moim ? taka może być ma czujniki http://allegro.pl/bmw-e46-przepustnica- ... 58938.html
http://allegro.pl/bmw-e46-1-9-przepustn ... 36154.html

Tytuł: Re: [E46] brak asc
PostNapisane: 31 sierpnia 2015, 09:54 
Pierwsze kroki

okej zamówiłem już przepustnice oby to było to bo dodam że przepustnica mi się zacina jak daje gazu może akurat to
może czujnik zwalony

PostNapisane: 1 września 2015, 07:15 
Specjalista

Wymień jeszcze pół samochodu i zapewne w końcu trafisz co to było ;)

Jak już wspomniałem. Podstawa to dobra diagnostyka, a może nawet kodowanie modułu ABS
Jeśli nie masz nikogo kumatego to wrzuć przynajmniej zdjęcie, zrzut ekranu błędu odczytane u kogoś innego. Najlepiej w języku angielskim lub niemieckim

PostNapisane: 2 września 2015, 15:42 
Pierwsze kroki

witam wymieniłem dziś przepustnicę z czujnikami nadal nic :( ale pokazało na diagnostyce u innego mechanika potencjometr przepustnicy czy jakoś tak to jest ten czujnik co do przepustnicy idzie ? bo po wyjęciu 1 z czujników na przepustnicy są 2 to silnik dziwnie chodzi łapie wysokie obroty a po wypięciu 2 nic a nic ? nawet blędu nie da się skasować potencjonometr ,czy potencjometr przepustnicy wykazało jadę dziś do kolegi sprawdzi miernikiem ten czujnik i powiem czy lipny czy nie

PostNapisane: 2 września 2015, 15:44 
Pierwsze kroki

a i dodam że na kompie był rózne odczyty km itp i w jednym przy tej przepustnicy było 0v ? co to oznacza prąd się nie dostaje czy czujnik do dupy ? kolejny ?

PostNapisane: 6 września 2015, 15:15 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
może kupiłeś i założyłeś dwu pinowy powinien być trzy pinowy abs bedzie działał ale asc już może nie działać

PostNapisane: 10 września 2015, 15:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 328i
Kod silnika: m52b28tu
Tez mialem blad z potencjonometrem ,zakladalem przepustnice na podpietym aku a ze przez trudny dostep u mnie ,slychac bylo jak robia sie zwarcie , pozniej po wlozeniu mialem wlasnie blad potencjonometra (wczesniej bylo ok ) ,zwarlem klemy na kilka minut i bylo po klopocie .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1