BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 18:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Nierównomiernie przyspiesza .
PostNapisane: 22 września 2015, 21:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52TUB20
Witam , mam problem z e39 m52tub20. Objawy to : na zimnym silniku na ssaniu słychać jakby "dzwonienie" i po chwili obroty na ssaniu latają + - 50obr/min. Gdy ssanie sie wyłączy to nie słychać dzwonienia (chyba za bogata mieszanka na ssaniu powoduje spalanie stukowe) . Ale co dalej - jak ruszam na 1 to czuć jakby lekko silnik falował bo spowalnia i przyspiesza lekko. Jak juz wyjezdzam na ulice to czuć że jakos nie ma tej "mocy" i przy przyspieszaniu w zakresie 1800 -3500 obr czuć jakby przyspieszał i go "hamowało i puszczało" , w sensie że przyspiesza nierównomiernie , jakby wypadał zapłon. Sprawdzałem na inpie - brak błędów . Ale pare miesięcy temu szarpał przy wartosci 1800 obr co wykazało błąd przepustnicy (że niby zabrudzona,zablokowana czy coś takiego) . Usunołem i błąd nie powrócił. Dodatkowo sprawdziłem - sprzęgło (łapie od połowy bez gazu , wrzuce 5 i przyspieszam to gaśnie ) , wał nie ma luzów . Musiałem tylko dolać 300 ml oleju do skrzyni (ale przed dolaniem to samo). Mam niedawno założoną instalacje lpg (9 tys km jezdze na niej) . Na benzynie mniej ale też czuć te objawy. I jeszcze jedno - na zimnym to czuć najbardziej te nierównomierne przyspieszanie . Gdy silnik sie rozgrzeje to czuć o wiele mniej . Ja stawiam że może świece - jak myślicie ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Nierównomiernie przyspiesza .
PostNapisane: 23 września 2015, 06:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
pierwsza rzecz - komputer. zarówno błędy jak i parametry pracy - z tego coś można wywnioskować.

wymiana świec to zawsze dobry pomysł jesli nie były zmienianie ostatnio. do gazu polecane są Denso K20TT które są bardzo tanie.

PostNapisane: 23 września 2015, 14:43 
Pierwsze kroki

Świece nie były zmieniane przy zakładaniu instalacji lpg. A na kompie teraz brak błędów . Ale teraz wziąłem bmke i "przegoniłem" ją na ekspresówce , na benzynie. Podczas przyspieszania jak pisałem wcześniej przyspiesza i jakby ją zhamowywało (nierówno przyspiesza) ale co ciekawe - jade na 4 biegu , 5500obr i wskazówka od ekonomizera pokazuje 22 z 30 l/100 , i dalej jakoś bardzo wolno idzie ta wskazówka. Gaz oczywiście że do oporu wciśnięty .Na filmikach z youtuba widać że ta wskazówka bardzo szybko idzie na 30 l / 100km . Dodatkowo czasami jest tak - podjeżdżam pod skrzyżowanie i jak sie zatrzymam to w momencie obr wskakują na 700obr po czym zaraz spowrotem na 900 - na wolnych. Mnie sie wydaje czy to może wina przepustnicy . Bo to występuje niezależnie czy jade na benzynie czy na gazie . A pare miesięcy temu kasowałem błąd przepustnicy (teraz go nie ma).

PostNapisane: 28 września 2015, 16:12 
Pierwsze kroki

Dobra mam pare pytań które mogą być odpowiedzią na moje pytanie hehe . Czy u was wystepuje czasem taki objaw że przy naciskaniu gazu raz na jakis czas czujecie takie jakby haczenie przy naciskaniu ? Nie jest to wina dywanika ani żadnego elementu obcego pod pedałem . Dodatkowo - czy pedal gazu ma u was tak jakby luz ? W sensie że naciskacie i czuć że pedał gazu ma ruch bez oporu tak 1,5cm okolo .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1