BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 22:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z ogrzewaniem
PostNapisane: 15 października 2015, 07:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW e46 1.8
Witam, problem dotyczy ogrzewania otóż zimny nawiew działa na wszystkich biegach oraz kierunkach np. na szybę lub nogi itp. klimatyzacja również śmiga natomiast problem pojawia się w gdy przełączę na ciepły nawiew lub zwiększę temperaturę na konsoli wtedy strumień powietrza przestaję wiać. Mechanik powiedział mi, że będzie to cała nagrzewnica do wymiany cena z kosmosu. Z tego co wyczytałem to może być do wymiany tylko elektozawór nagrzewnicy, jest ktoś, kto przechodził to samo lub wie o co chodzi? dołączam filmik, na którym występują te same objawy jak u mnie.
https://www.youtube.com/watch?v=kiUoNbXzj2A

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Problem z ogrzewaniem
PostNapisane: 15 października 2015, 12:58 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Tak, ja przeszedłem przez to samo. Straszne przeżycie, trzymam kciuki za Ciebie chłopaku !

PostNapisane: 20 października 2015, 18:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43
Odświeżam kotleta. Mam ten sam problem, nawiew na zimnym i klimie (climatronic) zasuwa równo a jak wezmę pokrętłem na ciepłe to słabnie. Leci gorące powietrze ale słabiutko, nie to co zimne. Nie jest to raczej elektrozawór bo on odpowiada za puszczenie płynu do nagrzewnicy, ale mogę się mylić? Filtr kabinowy tez wykluczam, bo nie dość, że latem zmieniałem na nowy to raczej wiałoby też słabo na zimnym nawiewie.

PostNapisane: 24 października 2015, 21:21 
Pierwsze kroki

Tak sobie analizując ten problem doszedłem do pewnego wniosku, lecz byłby on słuszny tylko w jednym przypadku, otóż czy powietrze które wydostaje się przez kratki nawiewu do kabiny zawsze leci przez nagrzewnice czy tylko w wypadku gdy przekręcę sobie pokrętłem na gorące powietrze? Pytam, ponieważ powodem może być zasyfiona nagrzewnica z zewnątrz a wtedy wystarczyłoby ją tylko przeczyścić i problem powinien zniknąć.
Drugą sprawą, jest to, co steruje pracą elektrozaworu, czy jest to to pokrętło przy środkowych wlotach powietrza czy climatronic? Pytam, ponieważ dziś straciłem ogrzewanie (przyczyną może być również zapowietrzenie układu ponieważ mam wyciek z którym walczę już 3 miesiące..) ale problem ze słabym nadmuchem "ciepłego powietrza" dalej pozostał..
Czy jeżeli ominę elektrozawór to mimo ustawionego pokrętła na zimne do kabiny będzie leciało ciepłe powietrze?

PostNapisane: 25 października 2015, 07:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: 330Ci m54b30
Elektozawor jesg sterowany klimatronikiem. Jak bys wyrzucil zawor wody to mialbyc caly czas ogrzewanie gorace na maksa.
Moze to byc wina zapowietrzonego ukladu i od tego trzeba zacząć.

Jak porownujesz sile wiania to wyłącz tryb auto.

PostNapisane: 25 października 2015, 09:12 
Pierwsze kroki

mariryb napisał(a):
Jak bys wyrzucil zawor wody to mialbyc caly czas ogrzewanie gorace na maksa.

Ok zgadzam się ale nie bardzo rozumiem po co wtedy to pokrętło przy środkowych kratkach nawiewu?
mariryb napisał(a):
Moze to byc wina zapowietrzonego ukladu i od tego trzeba zacząć.

Brak ciepłego powietrza owszem może być winą zapowietrzonego układu i nawet sam to obstawiam, jutro biorę się ponowie za usuwanie tego wycieku (tak swoją drogą to tego niemca co wymyślił ten układ powinno powiesić :cenzura: ) ale to nie ma nic do słabego nadmuchu.
mariryb napisał(a):
Jak porownujesz sile wiania to wyłącz tryb auto.

Zawszę jeżdżę bez "auto" więc to nie to, ale bardzo proszę o kolejne propozycje :)

PostNapisane: 25 października 2015, 09:21 
Częsty bywalec

Pokretlo przesuwa klapke jedna w nagrzewnicy. Mozliwe ze blokuje naplyw gorącego powietrza lub omija nagrzewnice. Rozbieralem kilka nagrzewnic na czesci pierwsze, ale az tak nie wnikalem. Dziala to tylko czesc nawiewow. Na szybe czy nogi tym nie wysterujesz.

Inny pomysl- uszkodzony panel, trzeba by podmienic inny.

PostNapisane: 25 października 2015, 09:40 
Pierwsze kroki

mariryb napisał(a):
Pokretlo przesuwa klapke jedna w nagrzewnicy. Mozliwe ze blokuje naplyw gorącego powietrza lub omija nagrzewnice.

Właśnie o coś takiego mi chodziło, że coś takiego powinno być i wydaje mi się nawet bardzo prawdopodobne że to to ale nie chciałem rozbierać nie mając ani 1% potwierdzenia :)
Panel raczej wykluczam bo słychać jak silnik zapierdziela ale nie czuć tego :)

PostNapisane: 25 października 2015, 09:59 
Częsty bywalec

Wyjmij schowek pasazera bedziesz mogl recznie przestawic tą klapke. Taki bialy plastik. Moze cos nie tak z linką.

PostNapisane: 29 października 2015, 21:56 
Pierwsze kroki

Nawiew sam się naprawił, przynajmniej takie mam wrażenie albo jest lepiej niż było ale.. doklepię się z innym problemem do tego tematu bo tu już pisałem, że w pewnym momencie straciłem ogrzewanie.
Było, było i w końcu zaczęło wiać zimnym. Uporałem się w końcu z wyciekiem, odpowietrzam układ i w czasie jak się nagrzewał to zaczynało nieśmiało lecieć ciepłe powietrze, więc myślę sobie, na dobrej drodze jestem, odpowietrzamy dalej aż tu nagle straciłem ogrzewanie i znowu wieje zimnym.. Nie mam strumienia w zbiorniku wyrównawczym na wolnych obrotach, na zwiększonych jest, na odkręconym korku i lekko popuszczonym odpowietrzniku zagotowała mi płyn. Zgasiłem auto, postała z minutę, dokręciłem odpowietrznik i odpowietrzałem dalej, co jakiś czas popuszczając śrubkę ale strumień się nie pojawił i ogrzewanie nie wróciło, więc co raczej obstawiacie? Pompa wody? Elektrozawór? Dalej jest powietrze w układzie? A może jeszcze coś innego?

PostNapisane: 30 października 2015, 19:23 
Częsty bywalec

Moze nie jest do konca odpowietrzony.

Mialem m43 4lata i wiele razy odpowietrzalem. Przy wszystkim sprawnym nie mialem sikajacego przelewu na wolnych obrotach, musialem lekko dodac gazu.

PostNapisane: 30 października 2015, 23:27 
Pierwsze kroki

Chyba trochę spanikowałem tym, że mi się płyn gotował, zdarzyło mi się to pierwszy raz a już nie raz odpowietrzałem m43 jak i inne silniki ale nie BMW.. Dziś wziąłem wszystko na spokojnie, jeszcze raz odpowietrzyłem i ogrzewanie mam cały czas, wentylator normalnie się załącza, oba węże na chłodnicy ciepłe, strumienia na wolnych brak ale jak lekko dodam gazu jest :)
Co do słabego nawiewu, to nie wiem czy tak ma być ale zauważyłem, że jak włączę na climatronicu tylko na "twarz" wieje dużo lepiej, a jak kliknę wszystkie 3 pozycje jest słabiej, czy to poprawne zachowanie?

PostNapisane: 31 października 2015, 08:30 
Częsty bywalec

Poprawne. Przeciez caly "wiatr" jest rozdzielony na kilka kanalow.

PostNapisane: 1 listopada 2015, 10:57 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Garaż: włsny
dobrał bym się do linki drucika co po przekręceniu może coś tam nie halo moze coś się urwało

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1