BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 18:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 330d remont kapitalny silnika prosze o pomoc
PostNapisane: 11 listopada 2015, 19:41 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d 184KM
Kod silnika: M57
Garaż: Było: e39 530d 184KM, e39 520i 150KM
rybik napisał(a):
Przeraża mnie od dłuższego czasu poziom wypowiedzi na tym forum i kultura niektórych użytkowników :wstyd: .

pawsss18, dam Ci dobrą radę, nie baw się w remont, dlatego, że wyjdzie bardzo drogo i potrwa to zdecydowanie dłużej, niż zakup gołego słupka, którego zakupisz w cenie ok 1000zł, dzień czasu i masz samochód do jazdy. Ofert silnika M57 jest tak dużo, że spokojnie znajdziesz coś godnego polecenia.

wystarczylo cos takiego napisac i byloby po temacie, ale oczywiscie jakis mądry czlowiek zawsze musi pisac co kto ma robic i na co kogo stac heh

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 listopada 2015, 01:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
pawsss18

Wiesz czemu do ciebie się przyczepili ?

Bo nie da się oszczędzać na BMW jak na fiacie Panda !!!

Jak nie masz kasy aby wywalić na sensowny remont lub na sensowny silnik to kup tańsze auto.

Przepraszam za takie stwierdzenie ale znam kolesia którego nie stać zbytnio (inne priorytety) aby 530d doprowadzić choć do sensownego stanu blacharskiego i on ma wielkie szczęście ze silnik chodzi jak talala. Jakby mu się silnik sypnął to auto poszło by na żyletki lub na klocki i stało się pomnikiem.

Napisałeś w którymś poście że chcesz wyremontować auto za sensowne pieniądze ?
Ja kupiłem swoje 330ci i po 2tyś km rozpadł mi się filtr oleju i sensowna naprawa aby auto śmigało wyniosła mnie sensowne 9700zł.
Auto naprawiałem w Wrocławiu u LEO i simiga jak zegarek , zero stuków i szmerów :hurra: .

Tobie także życzę aby wszystko poszło idealnie.

PostNapisane: 12 listopada 2015, 08:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
U11 23i
F87
dziabi3, dla ludzi takich jak pawsss18 to jest nie do ogarnięcia. I tyle bo przecież jak się ma auto warte 9 tyś to jak nie będąc upośledzonym można w niego wpakować 2500 albo (tfu!) 4000zl ...kto za to potem zapłaci :mur:

Makabra...ręce mi opadły całkowicie do ziemi...

PostNapisane: 12 listopada 2015, 10:48 
Po co pakować 2500zł... 3000zł czy 4000zł jak można bez najmniejszego problemu kupić silnik za 1000zł? :D

PostNapisane: 12 listopada 2015, 10:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 xDA
Kod silnika: M57N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=150371
rybik napisał(a):
Po co pakować 2500zł... 3000zł czy 4000zł jak można bez najmniejszego problemu kupić silnik za 1000zł? :D

Powtarzasz się do znudzenia.

viewtopic.php?f=6&t=150371

PostNapisane: 12 listopada 2015, 11:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Z3
rybik napisał(a):

Mądrego to dobrze posłuchać.

bosniak napisał(a):
Powtarzasz się do znudzenia.

Zjedz snickersa, bo od paru dni nie jadłeś.

PostNapisane: 12 listopada 2015, 15:16 
Forumowicz

dziabi3 napisał(a):
sensowna naprawa aby auto śmigało wyniosła mnie sensowne 9700zł.

no to co mam ci napisac, ze wlozyles 2/3 ceny w 15 letnie auto? no na pewno cie nie poklepie po plecach i nie powiem "dobra robota brachu", bo sam zes tam nawet palcem nie kiwnął, tylko murzyn za ciebie robił, wiec fanatyk z ciebie po h... fest ;).... twoja sprawa, ale ja mam inny punkt widzenia i ja bym go sprzedal, mozecie pisac co chcecie ja i tak mam to w d....
///david napisał(a):
bo przecież jak się ma auto warte 9 tyś to jak nie będąc upośledzonym można w niego wpakować 2500 albo (tfu!) 4000zl

tak jak piszesz, dla mnie to idiotyzm ;)

PANOWIE PRZESTANCIE PŁAKAĆ, JAK MAŁE DZIEWCZYNKI, BO KTOS TAKI JAK JA NAPISAL ZE MA INNY PUNKT WIDZENIA JAK NIEKTORZY Z WAS, JESLI AŻ TAK KOCHACIE SWOJE AUTKA TO DALEJ DAWAJCIE IM BUZIAKI NA DOBRANOC I PRZYKRYWAJCIE JE KOŁDERKĄ NA DOBRANOC I KLEPCIE PO DUPCI HEH, DLA MNIE AUTO TO MASZYNA KTORA MA JEŹDZIĆ I zamknijmy juz wtreszcie ten temat, bo wasze reakcje są wrecz komiczne.

PostNapisane: 12 listopada 2015, 15:36 
Przyjaciel forum

e46 328ci Santorini Blue
E36/7 2.8i
U11 23i
F87
pawsss18, komiczne jest to ,że chcesz "bujać się beemą" a Cie na to najzwyczajniej na świecie nie stać i jakkolwiek byś się nie napinał i dorabiał ideologii to po prostu przerasta Cie wyłożenie nieco większej gotówki na auto. 330d to nie jest tani samochód w utrzymaniu bo jak widzisz padł Ci silnik i kwoty które się tutaj pojawiły (a tak naprawdę to żadne kwoty) są dla Ciebie totalną abstrakcją. Przez takie podejście które reprezentujesz jeździ po naszych drogach masa ulepionych z gówna parchów których właściciele porwali się przy ich zakupie z motyką na księżyc. W obecnych czasach kupno auta to jak kupno komputera czy innego smartfona - utrzymanie na należytym poziomie to jest dopiero wydatek...ale Ty i tak tego nie zrozumiesz "bo kto za to potem odda" :rotfl:

PostNapisane: 12 listopada 2015, 17:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
pawsss18 napisał(a):
no to co mam ci napisac, ze wlozyles 2/3 ceny w 15 letnie auto? no na pewno cie nie poklepie po plecach i nie powiem "dobra robota brachu"

Kolego 9700zł to 2/3 ceny za 330ci ?
Zadbane auto (skóra idealna , wnętrze idealne, lakier utrzymany bez korozji, podwozie bez korozji, aluski ślicznie polakierowane, wszystkie śrubki plastyki w komplecie, wszystkie zakupy potwierdzone paragonami i fakturami z serwisu BMW ) to nie kosztuje tyle ile ci się wydaje.

pawsss18 napisał(a):
bo sam zes tam nawet palcem nie kiwnął, tylko murzyn za ciebie robił, wiec fanatyk z ciebie po h... fest .... twoja sprawa,

No widzisz nie mam miejsca i nie znam niuansów tego silnika dlatego dałem auto do najlepszego speca jakiego udało mi się znaleźć a potem [cenzura]łem 350 km w lawecie z autem na plecach.
A fanatyk ze mnie jest mocno jebnięty bo ostatnio trzymałem swoje 330ci na kobyłkach 2 miesiące ze względu na poprawki lakiernicze.
Wszystko robiłem idealnie , 10 razy dłużej i 100 razy dokładniej niż jakikolwiek lakiernik wszystko dokumentując zdjęciami dla następnego właściciela .

pawsss18 napisał(a):
PANOWIE PRZESTANCIE PŁAKAĆ, JAK MAŁE DZIEWCZYNKI, BO KTOS TAKI JAK JA NAPISAL ZE MA INNY PUNKT WIDZENIA JAK NIEKTORZY Z WAS, JESLI AŻ TAK KOCHACIE SWOJE AUTKA TO DALEJ DAWAJCIE IM BUZIAKI NA DOBRANOC I PRZYKRYWAJCIE JE KOŁDERKĄ NA DOBRANOC I KLEPCIE PO DUPCI HEH, DLA MNIE AUTO TO MASZYNA KTORA MA JEŹDZIĆ I zamknijmy juz wtreszcie ten temat, bo wasze reakcje są wrecz komiczne.

A wiesz że jakbym mógł to bym nakrywał auto kołderką i co lepsze to klepie swoją czarnulkę po dupci za to że mruczy mi codziennie pięknie.
Po awarii silnika nawet przez chwilę nie myślałem o sprzedaży autka tylko cieszyłem się ze trafiła do LEO i on wypieści wszystko idealnie.

Mam do ciebie dobrą radę , nie tłumacz nikomu nic więcej bo nikt twojego podejścia nie zrozumie.
Prawie 99% forumowiczów pakuje kupę kasy w swoje auto i dba ile się da.

Rozumiem cię że w życiu każdego auta przychodzi moment że nie warto nic wkładać i trzeba je dobić ale robiąc tak w przypadku BMW to sorki ale moim zdaniem i pewnie wielu innych totalna wiocha i źródło głupiego tekstu Będziesz Miał Wydatki. Z resztą ja w przypadku żadnego auta tak nie potrafię , nawet w focusa mojej żony pakuje kasę choć za to nie dostaje przysłowiowego lodzika :suchy:

Jeśli cię obraziłem to przepraszam i życzę powodzenia.

///david napisał(a):
pawsss18, komiczne jest to ,że chcesz "bujać się beemą" a Cie na to najzwyczajniej na świecie nie stać i jakkolwiek byś się nie napinał i dorabiał ideologii to po prostu przerasta Cie wyłożenie nieco większej gotówki na auto. 330d to nie jest tani samochód w utrzymaniu bo jak widzisz padł Ci silnik i kwoty które się tutaj pojawiły (a tak naprawdę to żadne kwoty) są dla Ciebie totalną abstrakcją. Przez takie podejście które reprezentujesz jeździ po naszych drogach masa ulepionych z gówna parchów których właściciele porwali się przy ich zakupie z motyką na księżyc. W obecnych czasach kupno auta to jak kupno komputera czy innego smartfona - utrzymanie na należytym poziomie to jest dopiero wydatek...ale Ty i tak tego nie zrozumiesz "bo kto za to potem odda" :rotfl:

Niestety ale muszę się z przykrością pod tym podsiać.

PostNapisane: 12 listopada 2015, 18:55 
Forumowicz

panowie ja sie ani nie napinam, ani nie obrazam, zeby nie bylo, poważnie
Lubie rozmawiac z roznymi ludzmi, ale przyznam sie, TAK kolego ///david, nie chodzi o przerośnięcie moich mozliwosci finansowych, tylko mi sie po prostu w glowie nie miesci jak mozna wydac 10000zl na naprawe silnika w e46, co innego kultowa jednostka M, a co innego przecietniak.
Panowie nie chodzi o zasób monety tylko o rozum w głowie i racjonalizm, tylko tyle.
///david napisał(a):
Przez takie podejście które reprezentujesz jeździ po naszych drogach masa ulepionych z gówna parchów

z tym sie akurat nie zgodze bo kazdy kto mnie zna i kto ode mnie kupowal jakikolwiek samochod nigdy mi nie powiedzial ze zalowal ze kupil ode mnie samochod, wiec zanim bedziesz mi tu plakał, to najpierw sie zastanów, bo to ze nie robie silnika za 10000zl nie znaczy ze nie przestrzegam zasad poprawnego uzytkowania ;)

A z innej beczki, to mam wrazenie ze na tym forum chodzi o to kto wiecej $$ wlozył w remont swojego auta, a nie o to zeby samemu cokolwiek przy nim zrobic, bo wlasnie tak dzialają milosnicy marki

PostNapisane: 12 listopada 2015, 19:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
pawsss18 napisał(a):
[...]
Panowie nie chodzi o zasób monety tylko o rozum w głowie i racjonalizm, tylko tyle.
[...]bo to ze nie robie silnika za 10000zl nie znaczy ze nie przestrzegam zasad poprawnego uzytkowania ;)

Takie pytanko mam to jeśli masz to e46 motor kaput to sprzedajesz z uszkodzonym motorem?. ile ktoś da za niesprawne e46 dokładasz to co miało być na remont i kupujesz "sprawne"?. Dobrze kombinuje :niepewny: :niepewny:

Czytam wątek, według mnie dałem kilka trafnych odpowiedzi na twoje pytanie i cały czas czekam ile taki remont kosztuje bo też jeżdżę 3,0d i kto wie co będzie u mnie :]

PostNapisane: 12 listopada 2015, 19:28 
Forumowicz

kolego palec216, dzisiaj zdjelem pompe vacum i walki rozrządu jutro zdejme reszte + glowe bo niestety po pracy mialem ograniczony czas, ale zrobie ten silnik, gwatantuje ci, zrobie pomiary, opisze ile co kosztowalo i wtedy dam znac ;)
oczywiscie, nie bedzie to 10 tys heh ;) na pewno duzo mniej, mimo ze sam go zrobie z pomoca (duzy zasób wiedzy) mechanika, to i tak bede czytal ze jezdze gratem, bo nie wydalem przynajmniej 4000zl, wiec TO NIE BEDZIE MÓGŁ BYĆ UDANY REMONT ;)

Ostatnio edytowano 12 listopada 2015, 19:35 przez pawsss18, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 12 listopada 2015, 19:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
pawsss18 napisał(a):
kolego palec216, dzisiaj zdjelem pompe vacum i walki rozrządu jutro zdejme reszte + glowe bo niestety po pracy mialem ograniczony czas, ale zrobie ten silnik, gwatantuje ci, zrobie pomiary, opisze ile co kosztowalo i wtedy dam znac ;)
oczywiscie, nie bedzie to 10 tys heh ;) na pewno duzo mniej, mimo ze sam go zrobie z pomoca (duzy zasób wiedzy) mechanika, to i tak bede czytal ze jezdze gratem, bo nie wydalem przynajmniej 4000zl, wiec TO NIE BEDZIE MÓGŁ BYĆ UDANY REMONT ;)

ok i tak zrób, jeszcze zrzucenie miski i wyjęcie tego 4 tłoka (dobrze pamietam?.) cię czeka, powodzenia :ok:

PostNapisane: 12 listopada 2015, 19:36 
Forumowicz

palec216 napisał(a):
ok i tak zrób, jeszcze zrzucenie miski i wyjęcie tego 4 tłoka (dobrze pamietam?.) cię czeka, powodzenia :ok:

kumplu poradze sobie ;)

to moj 2 m57, wtryskiwacze, swiece, cześć instalacji elektrycznej, i inne rzeczy wykonywalem sam i wszystko CHODZIŁO tak jak miało chodzić, ale oczywiscie zawsze znajdzie sie czlowiek ktory nawet koł na zime sam nie zmienia, wyklada sos i mowi ze jezdzi najlepszym samochodem, bo najwiecej w niego wlozył, a nawet nie ma pojecia czym lata

PostNapisane: 12 listopada 2015, 19:38 
Nie mogę pojąć jak pewien użytkownik tego forum potrafi fantastycznie (czyt. realnie) liczyć swoje pieniądze, a niestety nie potrafi liczyć kolegom z forum.

O kim piszę? O Dawidzie.
Sprzedając ostatnio compacta, potrafił doskonale obliczyć ile to auto jest warte, a kilka tygodni/miesięcy wcześniej napisał w temacie innego Dawida, który sprzedaje 123d, dlaczego taka wysoka cena, skoro on widział poprzednie ogłoszenie i było taniej.... czyżby zapomniał o złotym 328i, które kupił w Szczecinie za 12-13-14tys (nie znam dokładnej ceny) i wystawił kilka tygodni później za 17-18-19tys (nie znam dokładnej ceny).
Podczas wystawiania compacta w jego galerii zrobiło się bardzo gorąco, właśnie odnośnie ceny, ludzie przypomnieli mu, że on czepia się cen innych sprzedawców, a swoje robi największe w historii motoryzacji :).
Myślałem, że czegoś nauczy go ta sytuacja... ale mija kolejnych kilka tygodni i mamy powtórkę z rozrywki.

Komentuje, obrażając użytkownika pawsss18 w następujący sposób:
"
///david napisał(a):
dziabi3, dla ludzi takich jak pawsss18 to jest nie do ogarnięcia. I tyle bo przecież jak się ma auto warte 9 tyś to jak nie będąc upośledzonym można w niego wpakować 2500 albo (tfu!) 4000zl ...kto za to potem zapłaci :mur:

Makabra...ręce mi opadły całkowicie do ziemi...

///david napisał(a):

a kilka tygodni wstecz sam kupuje BMW 740i z uszkodzonym silnikiem i pisze następujące posty:

///david napisał(a):
dam sobie jeszcze chwilę na poszukiwania m62tu. Co do silnika to kupiłem jako "motorschaden" - są opiłki w filtrze oleju i zrzucony łańcuch - tak więc najprawdopodobniej ślizg rozwaliło , więc pewnie się nie opłaca remontować...

///david napisał(a):
MAJSU, cały swap będzie kosztował tyle ile m62tuB44 i jego rozszerzony serwis :]

Z drugiej strony , czy ktoś potem będzie chcial odkupić takiego kundla za rozsądną kasę...

///david napisał(a):
Jak tak sobie kalkuluję, to coraz bardziej skłaniam się ku m54b30 bo chyba to będzie optymalna opcja pod względem kosztów utrzymania , serwisu, spalanie etc :]

///david napisał(a):
DaaN, tak jak mówisz : Mnie też serce mówi V8 ...ale jak sobie to przekalkulowałem na szybko to silnik 5 , serwis "na bogato" montażem silnika i vanosami 5, instalacja gazowa 5 i wychodzi 15 ...niemało. Myślę ,że z kompletnym swapem na m54b30 i gazem zamknę się w kwocie poniżej 10 i zostaje mi jeszcze kompletny silnik 4.4 z automatem do sprzedania. To takie moje rozważania :zakrecony:

///david napisał(a):
Szczerze, nie brałem pod uwagę remontu bo mam w pamięci ile mnie kosztowało zrobienie strokera na nowych częściach a to było tylko r6...

Czyli jak widać po powyższych postach - istotna jest dla niego cena naprawy oraz dalsza odsprzedaż w satysfakcjonującej go cenie, więc dlaczego i na jakiej podstawie naskoczył na pawsss18?

Rozumiem awarie silnika w Twoim klasyku - E12? Dobrze kojarzę? Auto ponoć zrobione perfekcyjnie, w takiej sytuacji robimy remont silnika ze względu na unikatowość auta i jego zachowany stan. Jest perfekt, więc musi być do końca, ale Twojego rozumowania nie potrafię ogarnąć od dłuższego czasu.

pawsss18 napisał(a):

oooo właśnie to ;)

PostNapisane: 12 listopada 2015, 19:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: C400 4matic
Z drugiej strony niema sie co dziwic,tez posiadalem E46 z R6 pod maska(teraz ja ma moja kobieta)i rzeczywiscie pakowac 10tys w silnik do auta ktore nie jest ani klasykiem ani nowa efka jest niedorzeczne-takze niema co najezdzac na kolege.Jeden bedzie pedantem pakowal w swoje E46 grube siano i plakal nad kazda ryska,a drugi bedzie wykorzystywal auto do jezdzenia dbajac o nalezyty stan w granicach rozsadku.To tylko zwykłe starzejace sie auto,dbajcie o wymiane oleju,o stan techniczny pojazdu ale nie robcie z tego oltarzyku.Tez mnie serce boli gdy widze trupy ledwo jezdzace,trzymajace sie na trytytkach,zardzewialych bez progow aut spod znaku BMW,ale podniecanie sie i wyrywanie sobie wlosow bo kogos boli wydanie kilku tys na naprawe w model ktory jest jednym z najbardziej popularnych na naszych drogach(jak golf4)to niema sensu.Niech robi co uwaza i niech naprawia jak najtaniej,byleby nie oszczedzal na hamulcach czy oponach.

PostNapisane: 12 listopada 2015, 19:53 
Przyjaciel forum

e46 328ci Santorini Blue
E36/7 2.8i
U11 23i
F87
rybik, aleś się czepił chłopie. Przeczytaj sobie wypowiedź użytkownika pawsss18 o tym ,że dla niego 2500zl to cena abstrakcyjnie wysoka i tyle by nie zapłacił za "kapitalny remont"...mam nadzieję ,że widzisz różnicę pomiędzy taka wypowiedzią a pomiędzy moimi rozważaniami na temat remontu/zmiany m62tu za kwotę kilkukrotnie wyższą - przy czym to były rozważania co robić a nie uparte twierdzenie jak powyżej.

A co do kompakta i coupe to naprawdę nie widzę związku z tym tematem - chyba próbujesz być na siłę złośliwy...a nie wyłapałeś ironii (sam pawsss18 stwierdził ,że jego auto jest tyle warte - a ja napisałem z ironią ,że dołożenie 2500-4000 to wysoka kwota...)

rybik, zjedz snickersa ;)

Ostatnio edytowano 12 listopada 2015, 19:58 przez ///david, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 listopada 2015, 19:58 
Forumowicz

BAWARA napisał(a):
byleby nie oszczedzal na hamulcach czy oponach

no dobra jak juz sie bawimy w wyposazenie to moge napisac co w pol roku wymienilem:
co do opon to jezdze na 4xbridgestone (nie wymienialem, bo nie ma potrzeby), tarcze brembo przód, okładziny zimmermann, tyl tarcze trw, przód tuleje wahacza poliuretan zółty, tuleje tylnej belki komplet 4 szt femforder, zarówki xenon (fabr) philips 4000K, swiece komplet beru, to tylko z jakis 6-8 miesiecy, mam paragony i nawet moge wstawic, bo zaraz jakis kolega napisze ze ładuje wszystko z demobilu heh
oczywiscie to co moge i co jest naprawde drogie, ale zadko pada to włoze uzywane ori., ale to co uwazam ze nie sensu, kupuje nowe dobrej firmy, szukając dobrych cen, po to zeby nie przepłacic, to co moge robie sam, jesli nie podołam, zlecam mechanikowi i mysle ze kazdy zdroworozsądkowy człowiek tak robi.

Ostatnio edytowano 12 listopada 2015, 20:27 przez pawsss18, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 listopada 2015, 20:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: C400 4matic
pawsss18, nie musisz sie tlumaczyc chlopie.Dbasz o swoje i o innych bezpieczenstwo i tak powinno byc.A to ze niemasz zamiaru placic wiekszej sumy na naprawe silnika i szukasz tanszego wyjscia pytajac sie forumowiczow w jaki sposob to zrobic-ok ja to rozumiem ;)

PostNapisane: 12 listopada 2015, 20:05 
Przyjaciel forum

e46 328ci Santorini Blue
E36/7 2.8i
U11 23i
F87
pawsss18, no i teraz mówisz z sensem - wcześniejsze Twoje wypowiedzi brzmiały całkiem odmiennie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1