Witam Was w nowym roku.
Dziękuję za podpowiedz,
Odpisuję dopiero teraz, ponieważ wcześniej po prostu nie mogłem.
Ale samochód jest sprawny.
co zrobiłem:
1. przestudiowałem literaturę na temat SMG
2. przeszukałem na allegro podejrzanych części
3. kupiłem i mechanik wymienił części i naprawił.
Jednak to nie było zupełnie takie proste.
Co zrobiłem wraz z mechanikiem:
1. demontaż skrzyni
2. wymiana tarczy sprzęgła i wymiana docisku z łożyskiem - koszt części ok 1300 zł
3. profilaktycznie mechanik wymienił uszczelki w wysprzęgliku hydraulicznym - koszt ok 300 zł
4. wymiana płynu hydraulicznego w systemie SMG - koszt ok 300 zł
5. wymiana czujnika obrotów sprzęgła - o tu uwaga nie czujnik prędkości obrotowej wału, który jest zamontowany w obudowie sprzęgła, ale czujnik który jest zamontowany w skrzyni biegów (
http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produ ... /r2004/m07)
Oczywiście w ASO zapłaciłem 700 zł za diagnostykę, która nic nie wniosła, ale za to mam mechanika, który ma elektronika

, który ma komputer i bez problemu namierzył uszkodzony czujnik.
Dodatkowo po wymianach w.w elementów należało dokonać tzw. adaptacji sprzęgła - tak jedni mówili, a inni adaptacji skrzyni biegów, ponieważ komputer musi na nowo nauczyć się nowych warunków pracy sprzęgła (chodzi tu o grubość tarczy, nowy czujnik.....)
I teraz kolega z komputerem już nie potrafił tego zrobić, bo nie miał kodu serwisowego,
Umówiłem się do ASO na taką usługę, jednak odmówiłem, bo jak wyjeżdżałem z "szarpiącym" sprzęgłem na początku, to po dojechaniu do ASO (ok 100 km) samochód zaczął działać perfekcyjnie i już nie potrzebowałem nic więcej robić, W tej chwili od naprawy przejechałem ok 2 tyś km i jest super OK!
Fura pyka i ja się cieszę!
Dziękuję b, koledze Cursor
Sewo.