Witam mam problem od samego początku ze spadkami napięciami jak tylko aktywuje się podgrzewacz elektryczny
Jeśli podgrzewacz jest wyłączony nie ma najmniejszego spadku napięcia ani przygasania oświetlenia wnętrza w nocy
Gdy aktywuje się podgrzewacz napięcie skaczę od 14v na postoju do 13.4v i tak w koło a jak się jedzie i doda gazu napięcie wzrasta ale np przy redukcji biegu jak się puści gaz to aż szarpnie budą i napięcie spadnie do 12.8v po czym od nowa do 14 poleci
Dzieje się to tylko jak podgrzewacz pracuje
Dodam
Akumulator Nowy
3 PODGRZEWACZE ELEKTRYCZNIE naprawione przez ROGERA i według niego wszystkie są OK
Dwa alternatory jeden po regeneracji-to samo drugi z allegro to samo
wszystkie kable do alternatora na błysk wyczyszczone,klemy na aku też
co to może być..
dodam tutaj post innego kolesia co miał podobnie
UDAŁO SIĘ!!!!!!!! byłem u mechanika dziś , został założony nowy regulator napięcia( BMW ) , i światła dalej przygasały tak jak wcześniej :cry2: .
Zaczęli szukac od nowa co to jest
.Aha Spowrotem został założony stary Regulator Napięcia. Koniec końców okazało się że to Podgrzewacz Przepływowy Elektryczny , znajduje się on w komorze silnika ,z lewej strony zaraz za kielichem (takie prostokątne pudełeczko z podłączonymi czarnymi wężami ). Został on odłączony i światła przestały przygasać :cool2
DLACZEGO: Światła przygasały bo ten podgrzewacz w pewnym momęcie zaczynał mieć zwarcie i pobierał dużo energii tak że aż światła przygasały.
DO CZEGO SŁUŻY: Z tego co się dowiedziałem, to jak sama nazwa wskazuje do podgrzewania płynu w układzie odpowiedzialnym za ciepło w kabinie (żeby szybciej było ciepło np. zimą w kabinie nim się silnik nagrzeje).