marekb napisał(a):
To jaka w końcu przyczyna ? dlaczego pociągnął olej? jeśli zamarzł separator to dlaczego? ja wiem ,że takie rzeczy nie dzieją się bez przyczyny. Olej niby dobry, odma wymieniona ale nieoryginalna ale bez przewodów, nie rozumiem.
Jeżdżę na bardzo krótkich trasach, 8 km do pracy, w zimie silnik ma ciężko, maż po korkiem co jakiś czas usuwam ale nic takiego mi się nie zdarzyło.
Odmę wymieniłem oryginalną i kompletną z przewodami , olej Liqui Moly 5W40 pełny syntetyk, wymiana dużo wcześniej ze względu na trudne warunki eksploatacji. Valvoline miałem raz ,co prawda Maxlive ale po paru tys.km zmieniłem.
Gdyby moje auto coś takiego spotkało to wymieniłbym separator oryginalny i kompletny i przede wszystkim wymieniłbym olej na innej firmy, bo ten olej co masz nie miał prawa zamarznąć, jest natychmiast do wymiany.
Dla mnie to jest największą zagadką. Coś przytkało i tyle. Być może maź zebrała się w separatorze i zamarzła, ale po zaciągnięciu oleju wypłukało ją z separatora. Stary separator był czysty i cały w świeżym oleju. Olej miałem zmieniony kilka dni wcześniej. Po co mam go zmieniać.
Dziś zrobiłem 300km. Dałem porządnie w palnik, zero dymu z wydechu. Auto ma moc, przypuszczam że katalogową, skoro na ostatnim biegu chce iść do odcinki. W przyszłym miesiącu będę hamował silnik, więc będzie obraz kondycji.