Cytuj:
Witajcie
posiadam e36 320i z sekwencja. Mam tez uszkodzona sonde lambda i gazownik kazal mi ja wymienic by odpowiednio zestroic cala instalacje itp.
Slyszalem o jakims czujniku czy cos podobnego co oszukuje sonde i nie trzeba wtedy jej wymieniac. Czy to prawda i jesli tak to czy pomaga.
Jak moge sam zrobic sobie odciecie pompy paliwa gdy jade na gazie? bo uszkodzilem sobie pompke i etraz chce ja wymienic od razu robiac to odciecie
dzieki z gory za pomoc
Tak to prawda,bo instalacja również bierze dane z sondy o ile nie jest to instalacja najprostszego typu.Podejrzewam że psztyczek-elektryczek który obchodzi sondę to wynik jakiegoś posiedzenia rodzimych "specjalistów".....
Samochód musi mieć sondę sprawną i tyle - to ona również odpowiada za pracę prawidłową np. sekwencyjnego wtrysku gazu.Więc jeśli chcesz się cieszyć dobrą pracą auta - zmień sondę.Zresztą pomyśl logicznie skoro gazownik mówi że nie ustawi instalacji bo jest zepsuta sonda to co da jej obejście,przecież nadal będzie "zepsuta"? Dane o składzie mieszanki z kosmosu się nie wezmą.
A po co odcięcie?
Nie lepiej lać nieco więcej PB na rozruch po prostu?