BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 18:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 87  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Jakie opony letnie polecacie ?
PostNapisane: 17 stycznia 2016, 00:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
do f10 mozna je kupic jako BMW OE 85 45 2 593 517 ;) :cwaniak:
http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produ ... -primacy-3
kto dalej twierdzi ze do BMW sie nie nadaja? bmw zaleca tez miekkie cinturato p7 ktore tez maja dosc miekkie boczki ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 18:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
Conti Sport Contact 5 - rewelacja, następne będą 5P. Niestety Conti Sport 6 na razie występują tylko od 19 cali, szkoda....

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 18:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92 325d LCI
Kod silnika: N57
Garaż: Poprzednia E92 335d http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 11&start=0

Obecna E92 325d LCI http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153318
pawelos666 napisał(a):
do f10 mozna je kupic jako BMW OE 85 45 2 593 517 ;) :cwaniak:
http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produ ... -primacy-3
kto dalej twierdzi ze do BMW sie nie nadaja? bmw zaleca tez miekkie cinturato p7 ktore tez maja dosc miekkie boczki ;)

Wiesz, ze cinturato to eco opona, ktora nie jest dobra na mokrym i jak dla mnie montowanie ich w bmw to totalna pomylka.
Czytalem opinie i kazdy narzeka gdy chodzi o naped na tyl.

Cytuj:
Conti Sport Contact 5 - rewelacja, następne będą 5P. Niestety Conti Sport 6 na razie występują tylko od 19 cali, szkoda....

Podejrzewam, ze beda tylko w takim rozmiarze dostepne niestety i wyzej.
Dla 18'' w dol masz rozne rodzaje conti 5, ktore niewiele odbiegaja od 6, wiec tez warto pomyslec. Jak dla mnie sa naprawde dobre, ale i tak wroce do uniroyali rs3, bo jak dla mnie stosunek cena/jakosc sa najlepsze.

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 18:32 
Częsty bywalec

P7 miał znajomy w kompaktowym aucie, znikły w oczach. Zrobił na nich 30 000 i zero bieżnika. na innych kapciach robił 10 000 więcej. Przyczepnośćdo kompakta ok, do BMW bym ich nie kupił. Dla mnie najlepsze to Conti sport 5 i michelin Super Sport, w planach jest pilot Sport 4, ciekawe co z niej będzie. Nie testowałem natomiast Michelinów sport Cup 2, Generalnie na suchym one miażdżą wszystko ale nie wiem jak one sie spisuja na mokrym. To pół slicki ale jednak dopuszczone do jazdy po drogach więc ciekawe

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 18:55 
Zacna persona forum

Garaż: Poprzednia E92 335d http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 11&start=0

Ja opony na tylnej osi mam na okres kilkunastu miesiecy i ok 20tys km, zalezy jak cisne i ile momentu obrotowego mam z silnika. Gdy mialem uniroyal i 580Nm, ktore ten samochod ma w standardzie, to mimo, ze uni sa miekkie, nie bylo tragedii. Po programie i coolerze bylo ok 700Nm, wiec bardzo szybko polecialy.
Teraz mam ok 450Nm i bridgestone potenza rft 3mm w 3 miechy, a wiec szybciej niz innych firm, a do tego skala na kole, a nie opona.
Ja zawsze sprawdzac jaka klasa na mokrym, ale to tez nie zawsze jest jak napisali, bo to test hamowania, a nie trzymania. Hankook ma dobre opinie, a jednak w bmw kilka osob narzekalo na trzymanie na tylnej osi.
Ja musze miec na przod i tyl klase A na mokrej nawierzchni.

Ciezko znalezc opinie, bo to swieza opona

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 19:18 
Częsty bywalec

te klasy to sobie mozna wsadzić nie bede mówil gdzie. Są opony o takiej samej klasie a zachowuja sie na mokrym diametralnie róznie. mam Conti 5 i na mokrym jest genialna

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 19:51 
Przyjaciel forum

cinturato dwa rodzaje jest, wystarcza kupic uniroyal trojki. jak ktos chce miec lepszy komfort i mniejszy halas to niech kupi michelin pilot sport 3 zamiast continentali jak chce z premium. conti zawsze bucza i sa twardsze. tak bylo jest i jak narazie sie to nie zmienia. solidne opony doswiadczenie firma ma robi super paski i opony ale jednak dzwiek jelcza jest w conti lub buczenia bierznika czy nowa czy stara. jak zimno to albo wyja jak most w poldasie jak napompowane do latania duzymi szybkosciami albo szumi bieznik twardy w nowej. stare auta nie sa wygluszone do konca jak nowe... dlatego czasem wole michelin. jak jezdziliscie na continentalach 5 sport contact to oblukajcie micheliny ps3. jak macie mozliwosc kupujcie opony ktore same sie uszczelniaja np "conti seal", ta opcja nazywa sie SEAL weszla w 2007/2008 roku poczatkowo bodajze do passka, wtedy tez kupilem pierwsze continentale sport contact 3. polecam to :)

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 20:06 
Zacna persona forum

davidoff napisał(a):
te klasy to sobie mozna wsadzić nie bede mówil gdzie. Są opony o takiej samej klasie a zachowuja sie na mokrym diametralnie róznie. mam Conti 5 i na mokrym jest genialna

Gdybym sie tymi klasami nie przejmowal, to bym bokiem latal non stop.
Conti 5 ma akurat dobre opinie na mokrym, wiec nie wiem co jest nie tak.

Cytuj:
cinturato dwa rodzaje jest, wystarcza kupic uniroyal trojki. jak ktos chce miec lepszy komfort i mniejszy halas to niech kupi michelin pilot sport 3 zamiast continentali jak chce z premium. conti zawsze bucza i sa twardsze. tak bylo jest i jak narazie sie to nie zmienia. solidne opony doswiadczenie firma ma robi super paski i opony ale jednak dzwiek jelcza jest w conti lub buczenia bierznika czy nowa czy stara. jak zimno to albo wyja jak most w poldasie jak napompowane do latania duzymi szybkosciami albo szumi bieznik twardy w nowej. stare auta nie sa wygluszone do konca jak nowe... dlatego czasem wole michelin. jak jezdziliscie na continentalach 5 sport contact to oblukajcie micheliny ps3. jak macie mozliwosc kupujcie opony ktore same sie uszczelniaja np "conti seal", ta opcja nazywa sie SEAL weszla w 2007/2008 roku poczatkowo bodajze do passka, wtedy tez kupilem pierwsze continentale sport contact 3. polecam to :)

Ja nie narzekam na conti 6 i napewno nie sa glosniejsze od runflatow.

Nie ma sensu dalej pisac, bo kazdy ma inne zdanie na temat opon i sam znajdzie dla siebie idealne. Ja juz znalazlem, tylko nie zawsze sa w rozmiarze jaki jest potrzebny.

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 20:17 
Częsty bywalec

Continentale buczą ? uogólniłeś że continentale czyli rozumiem że wszystkie modele tak ? tak sie składa że jezdziłem na pięciu róznych conti letnich i zimowych i są bardzo ciche. Także takie gadki można między bajki włożyć. Conti Seal - wyjasnij na czym to polega, bo polecasz "to" ale w sumie nie wyjasniłeś o co chodzi i jakie są z tego korzyści. Ciekawe jak potem taką opone naprawić np jak wkręt sie wbije, opony bezdętkowe są takie że jak coś w nią wejdzie to i tak powietrze nie zejdzie, trzebaby ją"przeciąć" gdzieś na dziurze, wtedy i Seal nie pomoże

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 20:39 
Przyjaciel forum

nowe maja glosny bieznik np w ts850 slychac ze sa glosniejsze z tylu porownujac do alpin 5 lub ug8/9 slychac ze trze jak jest w aucie cicho, a letnie w niskich temp jesienia i wiosna sa glosniejsze i twardsze po latach niz micheliny z mieszanki grnx. jakby ktos tam mial 5 letnie lub starsze continentale sport contact 3 nabite ponad 2,5 bara z tylu to bedzie wiedzial o co chodzi.

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 20:54 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
davidoff napisał(a):
Continentale buczą ? uogólniłeś że continentale czyli rozumiem że wszystkie modele tak ? tak sie składa że jezdziłem na pięciu róznych conti letnich i zimowych i są bardzo ciche. Także takie gadki można między bajki włożyć. Conti Seal - wyjasnij na czym to polega, bo polecasz "to" ale w sumie nie wyjasniłeś o co chodzi i jakie są z tego korzyści. Ciekawe jak potem taką opone naprawić np jak wkręt sie wbije, opony bezdętkowe są takie że jak coś w nią wejdzie to i tak powietrze nie zejdzie, trzebaby ją"przeciąć" gdzieś na dziurze, wtedy i Seal nie pomoże

Conti seal to opona pokryta wewnątrz specjalnym żelem, ale tylko na powierzchni bieżnika. Wcześniej stosował to Michelin w oponach Kleber od bodaj 2003r. Pomaga tylko w sytuacjach wbicia gwoździa czołowo. Przy większych gwoździach można to naprawić, ale tylko w dobrze wyposażonych serwisach i za odpowiednio większą kasę. Dla mnie minusem tego rozwiązania jest większa masa opony, szczególnie na jej obwodzie, a więc pogorszenie osiągów.

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 21:33 
Przyjaciel forum

Zgadza sie wazyc to musi. zazwyczaj ten gwozdz czy wkret wbija sie czolowo. I w normalnej oponie trzeba łatac, bo jak wyciagniemy to wyjdzie powietrze. A tu zel uszczelni i zaraz mozna jechac bez sciagania opon, potem tylko test szczelnosci czy nie uchodzi powietrze. W jednej mialem z 5 wkretow. Oczywiscie wkret ma miec do 5mm bodajze max. Zuzylem do konca opone. Powietrze trzymala co do 0,1bara. Nie schodzilo. Polecam

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 21:57 
Częsty bywalec

TS850 to są bardzo ciche opony. Coś mieszasz nie potrzebnie. Jezdziłem na nich da razy w dwóch różnych autach. Mam w domu 5 letnie TS830P i guma jest idealna, wogóle nie stwardniały własnie, miałem TS830, przez 3 lata super, potem sprzedałem, mam letnie premium contact 2 4 rok i nic nie stwardniało. Wszystkie bardzo ciche

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 22:26 
Przyjaciel forum

No ciche ale cos tam slychac jak nowe sa to ta kostka szumi twardy jest ten ich bieznik... w alpin 5 i ultragripach tego nie ma. teraz mam z tylu ts850 u siebie i to slysze na nowych :kwasny: moze to glupota ale jednak cos tam slychac jak szybciej i na 2,6 i 2,9bar, a na michelinach 5 byla cisza

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 22:34 
Częsty bywalec

to ciśnienie ma wpływ na poziom hałasu ? jak dasz +- 0,2 np w te czy w te ?

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 22:44 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
kaczorek79, ja mam Conti Seal. Na jednej osi CSC3, na drugiej CSC5 i są bardzo fajne. To najlepsze opony jakie miałem. Kosztują rozsądnie i w moim odczuciu to taka namiastka runflatów, która ma mniej ich wad. Ponoć dziurka do 5mm w bieżniku opony, to 90% napraw, które wykonują wulkanizatorzy (tak mi mówił jeden z nich). Tutaj wyciągasz gwóźdź i ewentualnie dopompowujesz. Dla mnie to duży atut bo mam gaz i subwoofer wiec jak załaduję wózek dziecięcy to na koło ne ma miejsca. Tak czuję się trochę pewniej bez niego.

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 22:55 
Przyjaciel forum

davidoff napisał(a):
to ciśnienie ma wpływ na poziom hałasu ? jak dasz +- 0,2 np w te czy w te ?

no juz nizej nie zejde z cisnieniem jak 2,6 i szumi troche, jak sie dotra to moze nie bedzie slychac. to jest slychac tak od 100-120 wzwyz... najwygodniej mi sie jezdzilo na ultragripach 8 9 i michelinach 5

Ostatnio edytowano 17 stycznia 2016, 22:59 przez pawelos666, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 22:57 
Częsty bywalec

opony jak są głośne to je cały czas słychać zazwyczaj, ciśnieniem tu nic nie poprawisz, jak są głośne kapcie to sobie mozna pompowac nie wiadomo jak, i tak bedą szumiały

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 23:03 
Przyjaciel forum

myslalem ze sie moze troche ucisza jak letnie bo csc3 jak mialem stare i troche spuscilem to tak nie wyly :wstyd: te ts850 nie wyja tylko slychac bieznik

PostNapisane: 18 stycznia 2016, 09:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57d30
panowie co polecacie na lato w rozmiarze 235/45r17? tak do 1.5k zl idzie dobre oponki wybrac?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 87  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1