BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 19:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E53] Dzwina praca skrzyni/napędu? 3.0d 2006r
PostNapisane: 20 kwietnia 2016, 06:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: X5 E53
Kod silnika: M57N
Witam, mam dość dziwny problem z automatem w e53 3.0d (skrzynia zf).
Jadąc z rana, gdy auto jest nie zagrzane, zdarza się że z 1 na 2 i 2 na 3, lubi tak dziwnie podszarpywać skrzynia, generalnie dusi trochę auto, występuje dźwięk brzęczenia/tarcia, po chwili puszcza i auto dalej zmienia plynnie biegi, zawsze powtarza się to na zimnym silniku i w zakresie obrotow 1,5 do 2tys, objaw ten nie występuje za każdym razem gdy jadę, zdarza się że przez parę dni nic, a czasem non stop dzień po dniu. Gdy auto się zagrzeje, wszystko pracuje w porządku i bez zastrzeżeń.
Byłem już od speców BMW ale też nie potrafili tego namierzyć bo akurat podczas jazdy to nie wystąpiło u nich.
Oczywiście padną pytania czy olej wymieniałem? Oczywiście jeszcze nie... pytam Was dlatego żeby nie robić dwa razy tej samej roboty, w przypadku uszkodzenia np konwertera... :niepewny:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Dzwina praca skrzyni/napędu? BMW e53 3.0d 2006r
PostNapisane: 20 kwietnia 2016, 07:43 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
W tym roczniku są już skrzynie 6HP.
Mają te same dolegliwości co w E60 czy e65.

Jednym z nich jest konwerter, ale też są problemy z mechatroniką czy samą uszczelką do mechatroniki(pęka i olej ucieka bokiem do miski)

Na ciepłym silniku, jak jedziesz pod lekkie wzniesienie mając ok 1.5-1,7tys. obr. występuje jakieś falowanie obrotów?

Tytuł: Re: Dzwina praca skrzyni/napędu? BMW e53 3.0d 2006r
PostNapisane: 20 kwietnia 2016, 08:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: X5 E53
Kod silnika: M57N
Właśnie nie występuje żadne falowanie obrotów, ani przy 70km/h ani przy innych prędkościach, dolegliwość ustaje jak się auto zagrzeje, nawet nie bardzo ale jak już jest ciepłe, najczęściej takie zawahania powstają gdy podjeżdżam pod znaczne wzniesienie, staję i po chwili wyjeżdżam na prostą, gładką drogę to pierwsze zmiany biegów (czasem 1 na 2 a czasem 2 na 3), powodują tę dolegliwość na dosłownie 1-2s i ustaje, wygląda na to że jak auto ma dużo większe obciążenie i zmienia się ono nagle na dużo lżejsze to te objawy wychodzą.
Byłem dziś jeszcze u mechanika na jeździe próbnej razem z nim, wywołałem to "zjawisko", stwierdził że może to być wina skrzynki rozdzielacza napędu, bądź właśnie coś z skrzynią automatyczną, fakt po sprawdzeniu jest tam dość przepracowany olej i przy wymianie oleju ma ocenić stan samej skrzynki pod względem opiłków, gdyż ona się zużywa a olej w niej powinno się wymieniać podobno co 70tys i robić adaptacje, ale to dopiero w przyszłym tygodniu... :|

A co Wy o tym sądzicie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1