BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 15:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 2001 N42 - Ślizgające się sprzęgło, wytarty wysprzęgli
PostNapisane: 29 marca 2016, 08:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 318i Touring
Kod silnika: N42 B20 A
Witam,
Jestem nowy na forum, to mój pierwszy temat. Dzięki wam naprawiłem już sobie parze rzeczy, ale teraz nie mogę znaleźć rozwiązania problemu z moim BMW.
Nie jestem mechanikiem, nie mam warsztatu, ale jestem fanem motoryzacji i konstruktorem maszyn po polibudzie więc mam pojęcie jak samochód jest zbudowany i jak działają różnego rodzaju mechanizmy.

Sprawa wygląda tak: Jeździłem sobie normalnie cały dzień po Wrocławiu i wszystko było w porządku z moim sprzęgłem, ale w pewnym momencie po ruszeniu ze świateł wrzuciłem 1, 2 a trójki już nie udało się wrzucić. Pedał sprzęgła wpadł o połowę skoku w podłogę. Zatrzymałem się na kolejnych światłach, pociągnąłem nogą za pedał i wrócił on na swoje miejsce, udało się ruszyć ale sprzęgło brało bardzo wysoko, ślizgało się i strasznie trzęsło samochodem przy ruszaniu. Miałem blisko do domu więc chciałem dojechać i jakoś dojechałem. Przy każdej zmianie biegu i puszczaniu sprzęgła trzęsło samochodem.
Zaparkowałem, poczekałem do rano i rano już było lepiej. Źle się rusza, sprzęgło się bardzo ślizga ale już tak nie trzęsie. Ogólnie da się jeździć ale jak emeryt.
Wyczytałem na forum, że to zapowietrzone sprzęgło - odpowietrzyłem, ale to nie pomogło.
Wyczytałem że to zepsuty wysprzęglik - wymieniłem i to znacznie pomogło ale tylko na 10 minut.
Tutaj zaczyn się coś dziwnego - wyciągnięty stary wysprzęglik miał wytarte z jednej strony tłoczysko.

Obrazek poglądowy:
Obrazek

Tłoczysko tarło o krawędź otworu w tej blaszce w kształcie słońca w wysprzęgliku.
Nie mógł się przez to cofać do końca i cały czas wciskał sprzęgło.

Moje pytanie brzmi: jak to się stało że wysprzęglik tak się wytarł?
Jedyne co mi przychodzi na myśl to zepsute mocowanie łapy łożyska oporowego, ale nie mam jak tego sprawdzić bez wyciągania skrzyni. Jeszcze nigdy nie wyciągałem skrzyni.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 2001 N42 - Ślizgające się sprzęgło, wytarty wysprzęgli
PostNapisane: 25 kwietnia 2016, 10:05 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 318i Touring
Kod silnika: N42 B20 A
Sam sobie odpowiem na pytanie:

Tarcza sprzęgłowa wytarła się do zera. Po wymianie kompletu sprzęgła wszystko jest ok. Dwumasa była dobra i została stara.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1