BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 19:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 318i czujnik valverronic
PostNapisane: 10 maja 2016, 12:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 316
Witam, jestem posiadaczem bmw e46 318i 143km. Czyli silnik przez wielu uważany jako wadliwy/nieudany.
Moj problem zaczął się kilka tygodni temu, i polegał on na gubieniu obrotów na zimnym silniku. W aucie po odpaleniu falowały obroty, a podczas przyspieszania szarpało całym autem. Auto posiada instalacje gazową, i wyżej wymieniony problem występował tylko podczas jazdy na benzynie, gdy auto przełączało się na gaz wszystko działało już bez zarzutu, przy zdalnym przełączeniu na benzyne problem wracał. Mechanik powiedział że jest to problem z czujnikiem valvetronic, którego wymiana jest dośc kosztowna. Powiedział że najlepszym rozwiązaniem jest wprowadzeni auta w tryb awaryjny. Dośc sceptycznie do tego podchodziłem lecz postanowiłem mu zaufać. Całośc trwała około 2 mimnut. Mechanik odpiął jakiś czujnik pod maską, co miało auto wprowadzić w tryb awaryjny. Po tym zabiegu auto jeździ rewelacyjnie. Nie ma żadnych problemow z obrotami, przyspieszaniem, a nawet mam wrażenie że jeździ dużo dynamiczniej niż wcześniej. Wprawdzie podniosło się również jego spalanie lecz jestem w stanie to zaakceptować jeśli auto ma tak jeździj jak teraz. Tylko teraz najważniejsze pytanie. Czy jazda w takim trybie awaryjnym nie jest szkodliwa dla silnika, czy może nieść za sobą jakieś dodatkowe konsekwencje?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 318i czujnik valverronic
PostNapisane: 10 maja 2016, 13:40 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B30
Pomimo, że jeździ bez podpiętego czujnika lepiej to po coś on jest i powinien działać. Jeśli nie chcesz wymieniać na nowy to poszukaj w używce(chociaż nie polecam, bo nie wiesz z jakiego auta o jakim przebiegu został wymontowany i ile Ci pojeździ). Lepiej się szarpnąć, kupić nowy i mieć po problemie.
PS. Mógłbyś zrobić zdjęcie który dokładnie ten czujnik odpiął mechanik? Brat ma n42b18 i też mu działa nie do końca poprawnie i staram się znaleźć przyczynę...

Tytuł: Re: [E46] 318i czujnik valverronic
PostNapisane: 11 maja 2016, 15:05 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
zapewne odpial czujnik polożenia wałka Valvetronic

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1