BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] BMW E46 320d m47N Brak mocy
PostNapisane: 9 sierpnia 2016, 20:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52b25
Witam .
Jako że jestem tu nowy Dobry wieczór wszystkim , potrzebuję pomocy tak jak w temacie.
jako że nie znalazłem podobnego tematu nigdzie , otwieram nowy , jeśli jednak gdzieś już był podobny temat proszę o link :)

Pacjent to E46 z 2001r z silnikiem m47n czyli 150km a problem jest taki że po zakupie auta przyjechałem do domu wszystko ok , rano wsiadam do auta nie ma mocy , nic a nic , dojechałem do pracy zgasiłem po pracy wsiadam do auta przyspieszenie jest auto jedzie tak jak powinno , po tygodniu sytuacja podobna z tym ze moc odcieło już na parę dni , później na przemian było nie było i teraz juz nie ma od 2 tygodni mechanicy rozkładają ręce a na dzień dzisiejszy zrobione zostało :
-nowa przepływka Bosch
-nowe wężyki podciśnień
-wyczyszczone elektrozaworki ( podmieniane z innego jeżdżącego ) nic nie dało
-nowy filt odmy z obudową
-nowe uszczelki przewodu z przepływki do turbo
-wyrzucone klapki
-zaslepiony zawór EGR
-Pompa paliwa w baku i progowa sprawne
-pompa vacuum sprawna
-Turbo sprawdzone chodzi prawidłowo geometria ok

A auto jak nie jaechało tak nie jedzie z komputera wszystkie wartosci wychodzą pięknie począwszy od przepływki poprzez wszystkie czujniki, jedyne błędy jakie wyskakują to błędy od świec żarowych i jeden "zespół zasilający przerwa" ale mechanik powiedział ze te od świec nie mają nic wspólnego z mocą a ten z przerwą też nic raczej nie robi skoro pompa bije 4 bary tak jak powinna i ciśnienie na listwie jest ok .
Nie mam już siły do tego auta co może być jeszcze nie tak ?
Proszę o pomoc !

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [Exx] BMW E46 320d m47N Brak mocy
PostNapisane: 9 sierpnia 2016, 21:45 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Podłącz się kolego do istniejącego już tematu odnośnie braku mocy w Twoim silniku bo jest ich sporo ;)

PostNapisane: 10 sierpnia 2016, 07:33 
Pierwsze kroki

Kurcze właśnie wiem ale praktycznie wszystkie je przekopałem i po kolei robiłem to co sam mogłem robic czyli podciśnienia czyszczenie elektrozaworków itp na dziś jest już zrobione w sumie wszystko co powinno sprawic aby to auto jeździło a tu nic .
Kolego jeśli miał byś link do tematu z takim problemem jak mój to podaj mi go jeśli możesz :)

PostNapisane: 10 sierpnia 2016, 09:06 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320DA; E87 118D
Kod silnika: M47N; N47
Swiece wypadało by naprawić przed zimą, wymiana bądź naprawa sterownika i po problemie. A ten drugi błąd to dokładnie jaki? Moja jeździ super i błędów żadnych nie ma. Twoja nie jeździ i błędy ma. Chyba coś silnik chce ci powiedzieć. Parametry Live data też musisz mieć skopane skoro nie idzie. Przejdź sie z kimś, kto się zna, z podłączonym kompem. Może coś z tego wyjdzie. Albo nagraj filmik na kompie i wrzuc tutaj.

PostNapisane: 10 sierpnia 2016, 09:30 
Pierwsze kroki

kod to o ile dobrze pamiętam 4302, znajomy mechanik jezdził z podpiętym komputerem i podobno z czujników wychodzi pięknie wszystkie wartości zamierzone pokrywają się z otrzymanymi nawet turbo robi ciśnienie efekt jest ogólnie taki ze turbo 'świszczy" jak wściekłe (brak katów) a auto nie jedzie w tedy padło podejrzenie na pompę paliwa wtryski ale są już sprawdzone i są ok .
Dziś postaram się podjechać jeszcze do jednego mechanika który podobno specjalizuje się w BMW sam ma kilka może coś mi doradzi.
Wiem że świece wypadało by wymienić i zrobię to zaraz jak auto ruszy bo narazie ręce mi opadają .

PostNapisane: 11 sierpnia 2016, 22:00 
Pierwsze kroki

Byłem dziś u tego mechanika niestety ma urlop , przypomnialem sobie ze posiadam jeden z tych wynalazków z allegro wpinanych do obd i na nim wyskoczyły mi dwa błedy ktore nie wychodza z kts'a mianowicie podaje linki do objasnien :

http://www.obd-codes.com/p0001

Oraz

http://www.obd-codes.com/p0113

Co mogl bym zrobic aby sprawdzic te dwie rzeczy o ktorych mowa w tych błędach i dlaczego nie wychodzą one przy podpięciu pod normalny komputer diagnostyczny?

PostNapisane: 12 sierpnia 2016, 09:18 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320DA; E87 118D
Kod silnika: M47N; N47
To dlatego ci błędów nie pokazuje, bo jakiś gównem to diagnozujesz uniwersalnym. Bmw robi sie INPA, DIS lub nowszy ISTA. Jak ktoś ma coś innego do Bmw znaczy, że to nie jest fachowiec od tej marki. Kup sobie kabel na allegro do inpy za 50 zł z przesyłką i po sprawie. Live data też tylko tymi programami. Jak będziesz miał kod błędu z tych programów to znajdziesz odpowiedz w google czego dotyczy. Live data nie może być ok, skoro nie jedzie. Znajdź dobrego mechanika do bmw i po problemie.
To nie będą uszkodzone świece. Cztery rzadko padają. Najpierw napraw lub wymień sterownik świec. Naprawa we własnym zakresie to koszt 0 zł. Trzeba mieć dobrą lutownicę ze stacją. Nowy sterownik ponad 200 zł. Jak naprawisz strownkk to dowiesz sie które świece nie działają.

PostNapisane: 12 sierpnia 2016, 09:31 
Pierwsze kroki

swieca 1i2 nie grzeje to wiem kupiłem inpe na allegro ale jak narazie to walczę żeby ją odpalić na win 7 bo na płytce która była w zestawie było wszystko na XP a przez wirtualną maszynę to jakoś sie to nie łączy z niczym kurde . Nic czekam aż tamten wróci z wakacji i będę pisał co i jak

PostNapisane: 13 sierpnia 2016, 07:05 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M47
Generalnie jest tak, że albo eletronika, albo mechanika niedomaga. Elektronikę sprawdzisz inpą live data, a mechanika, to mogą być nieszczelności nia drodze turbo kolektor dolotowy. Sprawdź wszystkie połączenia i uszczelki, bo - skoro turbo świszcze - to może uciekać gdzieś nadmuchane ciśnienie. U mnie kiedyś zsuwał się wąż od IC do przepustnicy i też nie było błędów, a moc malała. Kupiłem nową zapinkę mocującą waż do przepustnicy i problem zniknął.

PostNapisane: 13 sierpnia 2016, 08:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 2fab 4you
Kod silnika: M57 ruleZ
Garaż: E36 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144075
przecież one nigdy nie mają mocy co tu rozkminiać :rotfl:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 75&start=0

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1