BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 20:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E91LCI] Problem z żaluzjami chłodnicy Cooling Flaps
PostNapisane: 31 sierpnia 2016, 17:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E92 325d
Garaż: Było:
E36 320i sedan M-pakiet
E46 330d Touring
E90 320d
E60 530d
E91 318d LCI
E92 325d
Witam, mam problem z żaluzjami chłodnicy w E91 LCI 318D 2009r. Po z czytaniu błędów INPĄ, pokazuje sie błąd 4349 czyli problem z klapami powietrza układu chłodzenia. Są cały czas zamknięte, pytanie jak są one sterowane? Jakiś silniczek? Gdzie on się znajduje, żeby go sprawdzić, proszę o jakiś rysunek na diagramie itp.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E91LCI] Problem z żaluzjami chłodnicy Cooling Flaps
PostNapisane: 1 września 2016, 18:59 
Pierwsze kroki

E36 320i sedan M-pakiet
E46 330d Touring
E90 320d
E60 530d
E91 318d LCI
E92 325d
Nikt nie pomoże??? :szok:

PostNapisane: 1 września 2016, 20:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60
Kod silnika: N47
Nie wiem jak w e90/91,ale w e46 żaluzja sterowana jest za pomocą zaworka podciśnieniowego.U mnie w m47n zaworek umiejscowiony jest pod kolektorem ssącym,być może padł on u Ciebie stąd niedziałająca żaluzja.Szukaj na obudowie chłodnicy gruszki z wężykiem idącym do zaworka.

PostNapisane: 2 września 2016, 07:59 
Pierwsze kroki

E36 320i sedan M-pakiet
E46 330d Touring
E90 320d
E60 530d
E91 318d LCI
E92 325d
Majowy napisał(a):
Nie wiem jak w e90/91,ale w e46 żaluzja sterowana jest za pomocą zaworka podciśnieniowego.U mnie w m47n zaworek umiejscowiony jest pod kolektorem ssącym,być może padł on u Ciebie stąd niedziałająca żaluzja.Szukaj na obudowie chłodnicy gruszki z wężykiem idącym do zaworka.

Dzięki za odpowiedź, ale jednak jest innaczej w E90,91 jak doczytałem na zagranicznym forum sterowane jest prawdopodobnie elektrycznie silniczkiem. I teraz pytanie czy to jest właśnie ten silniczek:
http://olx.pl/oferta/silownik-zaluzji-rolety-bmw-e90-e91-CID5-IDg7DUz.html#f15c1a83bf
tylko gdzie on sie znajduje? Proszę o pomoc.

PostNapisane: 11 września 2016, 14:35 
Pierwsze kroki

E36 320i sedan M-pakiet
E46 330d Touring
E90 320d
E60 530d
E91 318d LCI
E92 325d
Problem nie działających klap (żaluzji) chłodnicy rozwiązany. Powodem był silniczek elektryczny, który był spalony i zacięty(żaluzje były cały czas w pozycji zamkniętej i błąd w INPA 4349, w innych modelach BMW kod błędu może być inny ale chodzi o to samo). Zakupiłem oryginalny używany, bagatela 50zł. Nowego nigdzie nie znalazłem podobno występuje razem z całymi żaluzjami które trochę kosztują. Silniczek znajduje się centralnie na środku zaraz za żaluzjami, demontując zderzak żeby go wyjąc trzeba też zdemontować całe żaluzje ponieważ silniczek jest umocowany za nimi w tunelu. Po demontażu żaluzji i odpięciu kostki zasilającej, żeby wyjąć silniczek trzeba się nagłowić i uważać żeby niczego nie urwać. Problem polega na tym że silniczek jest zacięty i dźwigienka którą steruje silniczek jest zablokowana. Nawet po częściowym demontażu części żaluzji nie ma jak go wyciągnąć z prowadnic. Musiałem zrobić to na siłę, powoli żeby nic nie pękło. Udało się :super: Montaż nowego jest banalny gdyż dźwigienkę wpinamy do silniczka i ustawiamy tak żeby weszło wszystko przez prowadnicę. Żaluzje wtedy są w pozycji otwartej. Później składamy całą żaluzję do kupy i wpinamy kostkę z zasilaniem. W momencie wpięcia zasilania żaluzje zamkną się, czyli już wiemy że wszystko jest ok, silniczek sprawny. Teraz wszystko montujemy z powrotem (zderzak itd). Sterowanie żaluzjami naprawione :hurra:
Obserwując działanie tych żaluzji zauważyłem że gdy auto ma już temperaturę roboczą to żaluzje są jeszcze zamknięte ale gdy włączymy klimatyzację wtedy automatycznie otwierają się. Nie wiem jak bez klimy w czasie jazdy, możliwe że otwierają się gdy silnik jest bardziej obciążony (duża prędkość) ale podczas jazdy nie jesteśmy w stanie tego sprawdzić, chyba że jakaś kamerka itp. Jedno jest pewne gdy silnik ma temperaturę roboczą i włączymy klimę to żaluzje otwierają się, gdy zgasimy auto zamykają się.

Na forum nie dostałem odpowiedzi oprócz kolegi Majowy, który próbował pomóc ale sterowanie w E46 jest inne i zupełnie inaczej wyglądają żaluzje, wiec opisałem jak ja uporałem się z tym problemem, może się to komuś przyda do naprawienia sterowania żaluzjami.
Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1