BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 13:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] POMOCY ! pali sie check engine i ASC
PostNapisane: 23 listopada 2016, 09:03 
Forumowicz

Moje BMW: E39 523i 1999
Kod silnika: M52TUB25
Witam, wczoraj jak odwoziłem dziewczynę i siedzieliśmy jeszcze w samochodzie wywaliła mi awaria . Nagle zapalił się check engine i kontrola trakcji a w samochodzie było słychać bulgoczącą wodę ( temperatura ok nie podskoczyla ani nie spadła ) , auto straciło moc i "szarpało" jak chciałem wrócić do domu je odstawić szybko . Zgasiłem silnik poczekałem chwilę i po ponownym uruchomieniu kontrola trakcji zgasła ale check engine dalej się palił .. wróciłem do domu bo po zgaszeniu ASC juz mi jechał normalnie. Pod domem znowu go zgasiłem , zostawiłem na 15 min i jak wróciłem sprawdzić to już było okej nawet check engine sie nie zapalał , a dzisiaj rano chce jechać do pracy i bum - znowu check engine i kontrola trakcji .. Dodam że silnik chodzi tak samo jak przed awarią ale jest problem z jazdą nawet boje sie jechać tak do mechanika . wywaliło mi jakiś błąd ale przez pikseloze ( nie zdązylem jeszcze tego naprawić bo miałem ważniejsze wydatki ) nie potrafie go odczytać ..

editt;;// Samochodem nawet nie da sie odjechac z miejsca . obroty podbija mu do 2 tyś i spadają do tysiąca spowrotem :/

Obrazek

edit;;// Po 6 odłączeniu akumulatora wkońcu udało mi się skasować błąd kontroli trakcji i dojechałem na diagnostyke - tam usuneli mi błąd 117 i powiedzieli że mam wrócić na czyszczenie przepustnicy jak problem pojawi się spowrotem

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] POMOCY ! pali sie check engine i ASC
PostNapisane: 23 listopada 2016, 13:20 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Wyglada jak " Motornotprogramm"

czyli tryb awaryjny silnika.

PostNapisane: 23 listopada 2016, 15:14 
Forumowicz

Moje BMW: E39 2.8
Kod silnika: M52TUB28
Poczytaj o przepustnicach w m52tu. Często padają w nich potencjometry. Możesz ją wykręcić wyczyścić, za jednym zamachem wyczyść krokowy.
Rozruszaj ja jeszcze, ale ręcznię na max może to pomóc na jakiś czas. Problem zapewne powróci. Kasowanie błędu nic nie da, jak ma wyrzucić to i tak wyrzuci.
Błąd to tryb awaryjny silnika, wyświetla się przy błędach przepustnicy..

viewtopic.php?f=1&t=134424

PostNapisane: 7 grudnia 2016, 20:37 
Forumowicz

ktoś ma pomysł co to może być ? czy to na pewno przepustnica ? Dzisiaj auto trafiło na lawecie do mechanika - bmka zaprotestowała kompletnie :mur: przez ostatnie dni błąd uruchamiał się co jakieś 3 dni i resetował się po odłączeniu aku na 20 min . ale wczoraj jak zapalił się to już nawet odłączenie aku nie pomagało, 15 razy go odłączałem i nic na 30 min :zly: po podłączeniu kompa wyskoczył błąd 117 ale oprogramowanie nie zidentyfikowało co dokładnie sie dzieje . Jutro zostaną sprawdzone piny komputera i wtyczki od niego czy wilgoć/woda sie nie dostała i nie robi zwarcia oraz wyczyszczona przepustnica ( bo błąd mówi o błędzie przepustnicy ) a jak to nie pomoże to sugeruje wymiane przepustnicy na nową co mnie martwi bo to koszt rzędu 1500 zł :przestraszony: cholerna kontrola trakcji mi odcina obroty przy 2000 i spadają poniżej 1000 :looka:

PostNapisane: 7 grudnia 2016, 22:10 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
bląd 117 to błąd położenia przepustnicy/położenia pedału przyspieszenia. Szukaj używanej przepustnicy z gwarancją rozruchową i będzie życ :)

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 13:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52b25tu
Wymień krokowy, u mnie pomoglo.kupilem za 10zl i auto śmiga.a mi silnik kazali wymienić bo złom.tacy są mechanicy.2 tygodnie sam starałem sie ogarnąć i w sumie za darmo zrobiłem.

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 14:13 
Forumowicz

TegesE46 napisał(a):
Wymień krokowy, u mnie pomoglo.kupilem za 10zl i auto śmiga.a mi silnik kazali wymienić bo złom.tacy są mechanicy.2 tygodnie sam starałem sie ogarnąć i w sumie za darmo zrobiłem.

A co miales identycznie jak ja?

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 14:14 
Pierwsze kroki

Przepustnica i krokowy do wymiany i czyszczenia na początek. Mój dobry znajomy miał podobne objawy i pomogło.

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 14:57 
Pierwsze kroki

Autem nie dało się jechać, ledwo pod dom odstawilem.walczylem sam bo mechanicy już mnie naciagali 2 razy i powiedziałem że wiecej się nie dam.nie pomogła przepustnica używka więc mam teraz 2. Kupiłem krokowy na Allegro po 2 tygodniach i po klopcie.i bez rozbierania silnika czy jego wymiany bo tak chcieli robić.zamiast grubej kasy wydałem kilka zł i trochę nerwów zanim to ogarnalem ale warto było tyle zaoszczedzic kosztem lekkiej kur**cy.

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 17:43 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
przeciez masz blad 117 dotyczący polozenia pedalu gazu(czyli przepustnica) wiec nie wiem po co te spekulacje na temat krokowca :P

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 17:52 
Forumowicz

Mechanik mowi ze blad zamienil sie na 111 i jest to blad polozenia pedalu gazu . Czyli przepustnica walnieta ? Czy czyszczenie powinno pomoc ?

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 18:10 
Forumowicz

Nikt Ci tego nie zagwarantuje ani też nie powie na 100%. Tak samo nikt Ci nie obieca, że to krokowy za 10 zł i będzie malina :)
Dobierz się do przepustnicy, wyczyść ją rozruszaj , od razu krokowy, zobacz czy lata lużno te wahadełko w nim itp.
Na jakiś czas może pomóc, u mnie pomogło. Inaczej się nie dowiesz a jak nie pomoże to będziesz myślał dalej.
Jest szansa, że na jakiś czas będzie spokój..

A tak na marginesie jeśli jest coś nie tak z krokowym to inpa powinna go pokazać, u mnie się zaciął, auto gasło po odpaleniu.
Podłączyłem inpe i wszystko było jasne..

Można podobno wykasować błędy przepustnicy. Ale zaznaczę, że nie próbowałem , jak na razie mam z nią spokój :)

cytat

"jak ci wyskoczy błąd podczas jazdy,zgaś auto,pedał gazu w podłoge,przekręć kluczyk na 2 i puść gaz....na jakiś czas pomaga :)"

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 18:39 
Pierwsze kroki

Zrób jak uważasz.ja kupiłem przepustnice jak wyżej pisałem bo też miało być to ale kolega wyżej chyba nie odczytał że mam 2 teraz.lepiej 10 na krokowca niż 200 na przepustnice.zrobisz jak uważasz,chcialem pomoc,bo mi też pisali a ja kupowałem.twoja sprawa.co do krokowego jak czyscilem to super chodził ale dopiero wymiana dala efekt i auto chodziło jak trzeba.

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 18:52 
Forumowicz

Dziekuje za rady . Sproboje najpierw czyszczenia przepustnicy i krokowa a wtedy dam znac co dalej .

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 18:59 
Pierwsze kroki

Daj znać co było...ale ja obstawiam na swoim.nie daj się naciągnąć.krokowy wymieniasz w 15min sam ryzykując kilka zł.juz pisałem że byłem naciągany a teraz sam się bawię zamiast dawać kasę frajerom.Wymieni np właśnie krokowy a polecisz kilka stowek.u mnie odma była nowa a wciskał że była do wymiany i wymienili,nie zapłaciłem chu***i za całą naprawe.zlodzieje tak się dorabiają,,ale ja się już nie dam cwaniakom.pzdr dla pseudo z Kos******.

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 19:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149340
ŻADEN krokowy, miałem to samo w sierpniu, w Zakopanem :(
przepustnica padła na amen, nie kombinuj z krokowym bo to nie ma nic do tego, przepustnica kosztuje 100zł używka, wymienisz w 20 minut. Tryb awaryjny i koniec jazdy, wtoczyłem się na lawetę i tyle z tego miałem, poza tym przepływkę łatwiej wymienić niż krokowca. nie słuchaj tego tegesa bo utopisz kasę i czas.

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 19:50 
Forumowicz

własnie znalazlem podobny problem u kolesia ale nie bede podawał linka bo to z przeciwstawnego forum więc zacytuje ich rozmowy :

Cytuj:
Ponawiam temat.
Problem ten dotyka właścicieli aut z elektroniczną przepustnicą, np. w moim 528i podwójny Vanos, 523i.
Czy ktoś wie, co tam ulega uszkodzeniu? Osobiście zmienianą miałem trzy razy, dwie używane i ostatnio, jesienią kupiłem nową, jest ok. Znajomy zmieniał z 5 razy i równo ze mną znów kupił ostatnio też nową. Jemu, niestety, znów komputer zgłasza błąd przepustnicy, typowe zachowanie - na desce błąd silnika i kontrola trakcji, auto nie chce wchodzić powyżej ok. 2000 obr., i falują obroty. Będzie reklamował przepustnicę w Intercarsie, ale czy może ktoś to rozpracował i wie, o co tam chodzi? Co tam pada w tej przepustnicy?

Cytuj:
Kolego, spotkałem się z błędami MDK (nie pamiętam dokładnych numerów błędów) w dwóch 528i, z których jedna była i nadal jest moja. Oba błędy ok 2,5 roku temu. W obu przypadkach rozwiązaniem było skasowanie wartości adaptacji, problem ustąpił z miejsca i nigdy do tej pory nie powrócił w żadnym z tych aut. Objawy typowe i takie właśnie, jak opisałeś. Za pierwszym razem wyjmowałem, czyściłem, itp, dopiero na końcu kasowanie adaptacji. W drugim aucie od razu kasowanie adaptacji i po problemie. Spróbuj i mam nadzieję, że pomoże.
PZDR
!

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 20:03 
Pierwsze kroki

Jaka kasę i jaka przepływka?? Utopi to 2 paki na przepustnice a na krokowy kilka zł na Al**gro....kolego zrobisz jak uważasz,ale mi też mówili przepustnica,silnik złom,a zrobiłem za 20zl z przesyłką.brachol kompa podlaczal i ciągle wku*w,nie pomogło mycie,wymiana. Krokowy to chwila.kolega zapomnial,ze trzeba odkręcać 4 sroby przepustnicy a w krokowym 2 i jest nad nia,wystarczy ruch rękąJak coś sprzedam przepustnice taniej niż chodzą na Al***ro bo mam i nie będzie mi potrzebna ani nie była,bo krokowy pomógł.wydaj na krokowy,a jak nie pomoże to się odzywaj po przepustnicę,dogadamy się.

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 20:11 
Pierwsze kroki

I masz 523i 99r czyli raczej podwójny vanos jak u mnie a więc nie taka przepustnica jak na Al****o za 70zl tylko jak taka za 270zl. bardzo jestem ciekawy rozwiązana tego problemu,chylę czoło jeśli się mylę.

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 20:27 
Forumowicz

TegesE46 a co u Ciebie inpa wyrzuciła? Jakie miałeś błędy?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1