BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 06:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Domykanie i opuszczanie szyb przy zamykaniu i otwieran
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 10:51 
Pierwsze kroki

Witam mam e36 cabrio problem polega na tym że:
Kiedy otwiera sie drzwi szyba powinna delikatnie sie opuszczac a po zamknieciu domykac... U mnie raz to dziala raz nie...
Boje sie uszkodzic szyby dlatego jest to dla mnie priorytet, zauwazylem tez ze rownolegle z tym kiedy nie dziala to domykanie po otwarciu nie zapala sie podswietlenie wnetrza autka moze jest tam jakis czujnik ruchu drzwi ? POMoCy !

**** 1998 BMW E38 728i****

Ostatnio edytowano 4 grudnia 2007, 22:11 przez Hex261288, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 11:01 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30 - 306S3
Ten czujnik jest gdzieś w klamce, bo jak pociągniesz kalmke do końca nie otwierając drzwi to szyba się uchyla.

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 11:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
zleży ktory rok masz tego cabrio, jak z początku produkcji to tzw. "krańcówkę" masz w ryglu (na nadwzoiu), a jeśli '94 w górę to w zamku (na drzwiach)
ale wg mnie jest to może przyczyna wypięcia się jednej wtyczki z podnośnika (tej mniejszej) lub usterka elektryczna

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 14:12 
Pierwsze kroki

Rocznik to 1997

[ Dodano: 4 Grudzień 2007, 14:16 ]
Watpie zeby to byl podnosnik bo szyby ladnie sie podnosza i opuszczaja
chodzi o te uchylenia kiedy manewruje sie drzwiami zeby sie szyba wysowala i wsowala w uszczelke na dachu (u mnie hardtop)

**** 1998 BMW E38 728i****

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 15:27 
Forumowicz

Moje BMW: e30/e36
Kod silnika: m20b20/m52b20
mialem ten sam motyw!! :) moj rocznik to 93 przed liftingiem i wiem co to jest! mechanik mi powiedzial :D za stowke powiem ;) nie swiruje. Powiem tak ja nie mam centralnego na pilot i nigdy nie mialem. Tylko drzwi od kierowcy tak dzialaja??? dlaczego??? bardzo proste bo byly otwierane zawsze kluczykiem a od pasarzera zamek chodzi jak nowka. w zamku jakos w klamce sa trzy czujnikijeden od gaszenia swiatla drugi od domykania od ryglowania drzwi bo sa 2 pozycje kluczykanajpierw lekko to zamyka a potem jak da sie do poziomej pozycji to jest ryglowanie. Powiem przyczyna tego badziewia jest klamka tzn tam co sie wniej znajduje. Ja nie rozkrecalem takze nie powiem w ktorym miejscu co i jak. To jest w klamce kupic uzywana od innej i po sprawie. Ja nie musialem bo samo sie naprawilo w wakacje :] i tak do tej pory juz jezdze i zapala sie swiatlo i gasnie i szybki sie domykaja itd. A co do szyby nie boj sie ze ja stluczesz ja tak jezdzilem pol roku i nie trzasnela

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 17:08 
Pierwsze kroki

u mnie bylo podobnie tyle ze szyba wariowala podczas jazdy na dziurach (uchylala sie lekko i dosuwala). Moja jest z 95r. Przyczyna byl wyrobiony ten bolec o ktory sie zaczepia zamek od drzwi(dlatego drzwi lekko pracowaly podczas jazdy). A za tym "bolcem" jest taki malutki plastikowy guziczek czarny. Jak sie go nacisnie to szyba sie powinna dosuwac a jak pusci to sie powinna uchylic. Sprawdz czy moze on sie tam nie przyblokowal moze?

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 18:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
u mnie szyba czasem sama sie opuszcza nawet do połowy - co moze byc przyczyna ?

mam coupe 92 rok ze szpera w kluczyku ;)

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, 08:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60 530d
witam
Tez mam podobny problm podczas jazdy szyba sie uchyla i dosuwa po chwili zauwazyłem ze robi sie tak tylko podczas dodawania gazu;)
na poczatku myslałem ze do jakiegos silniczka dostała sie woda, ale dzisiaj zauwazyłem ze jak zamykam drzwi to szyba zostaje uchylona na 2cm :zdziwko:
jak mam otwarte drzwi to recznie mozna podniesc szybe o te 2cm no ale to sie mija z celem
miał ktos podobny problem??
w ogóle mam pytanie czy były w e36qp drzwi które sie nie dosuwały i odsuwały podczas otwierania/zamykania drzwi????
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, 10:49 
Forumowicz

gorilla84 napisał(a):
witam
Tez mam podobny problm podczas jazdy szyba sie uchyla i dosuwa po chwili zauwazyłem ze robi sie tak tylko podczas dodawania gazu;)
na poczatku myslałem ze do jakiegos silniczka dostała sie woda, ale dzisiaj zauwazyłem ze jak zamykam drzwi to szyba zostaje uchylona na 2cm :zdziwko:
jak mam otwarte drzwi to recznie mozna podniesc szybe o te 2cm no ale to sie mija z celem
miał ktos podobny problem??
w ogóle mam pytanie czy były w e36qp drzwi które sie nie dosuwały i odsuwały podczas otwierania/zamykania drzwi????
Pozdrawiam.

Wszystkie qp e36 miały takie szyby.Prawdopodobnie zepsuł sie czujnik na ryglu na słupku lub jest wyrobiony i drzwi maja luz.

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, 19:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60 530d
no ja jestem przekonany ze te domykanie szyb u mnie nie działa:(
czy te domykanie szyb nosi jakas "fachowa" nazwe??
i czy jest jakis problem z naprawieniem tego??:)
dzieki za pomoc!
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, 19:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: M54B30
To może ktoś orientuje się dlaczego nie działa mi moduł komfortu i zamykanie/otwieranie klapy od bagażnika na pilota? :P Gdy przekręcam kluczykiem w zamku na klapie/drzwiach to centralny działa bez problemu.

Galeria 330ci IN PROGRESS...

Mapka osób z interfejsami INPA DIS TV FREE itp

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1