BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 21:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: BMW E46 m52b28 wypadanie zapłonu na wszystkich cyl
PostNapisane: 11 marca 2020, 19:21 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52B28
Witam
Mam problem z moim niedawno zakupionym autem, z którym było od początku coś z wypadaniem zaplonu. Zapłon wypada jak auto stoi na wolnych obrotach
Wymieniłem wszystkie świece i fajki cewki zamieniałem miejscami ale to też nic nie dało więc podmienialem cewki od kolegi bo u niego ładnie równo chodzi, lecz to też nie pomoglo.zamienialem również miejscami wtryski paliwa bo myślałem że jakiś pada bo na początku wypadał zapłon na 3 cyl po chwili na odpalonym wypadał jeszcze na 4( sprawdzalem to po odpięciu cewki i na tych nie było żadnej reakcji na silniku) ostatnio zauważyłem że też wypada na innych cylindrach ale sporadycznie. Na inpie pokazywało wypadanie zapłonu na każdym cylindrze i na wykresie z inpy na początku po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wykres pokazywał że źle pracuje tylko 4 cyl a po chwili chodzenia na wolnych obrotach już wykresy skakały na wszystkich cylindrach.
Uznałem że to coś może być z elektroniką i zmieniłem czujnik położenia wału korbowego lecz to nie pomogło zmieniłem też czujnik spalania stukowego lecz to też nic nie pomogło, zmieniłem jeszcze czujnik położenia walka wydechowego lecz to też nie pomoglo. Na vanosie też zmieniłem uszczelniacze i dalej nic.
Sprawdzałem nieszczelność kolektora dolotowego i łapało coś lewe na wężu gumowym za przeplywką już jest zmienione i jest to szczelne ale dalej nie chodzi jak ma chodzic, a i jeszcze była nieszczelnosc na wężyku od gazu bo był pęknięty jest to już zrobione ale już więcej nie wiem zbytnio co mogę zmienic. Został mi czujnik położenia walka dolotowego
Błędy jakie pokazuje komp to właśnie wypadanie zapłonu na wszystkich cylindrach i błędy sond przed i za katami.
Proszę o pomoc bo już nie wiem co robić
Ps. Chyba termostat jest padnięty bo wskazówka nie jest w pionie tylko troszkę przed ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie z wypadaniem zaplonu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW E46 m52b28 wypadanie zapłonu na wszystkich cyl
PostNapisane: 11 marca 2020, 21:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: pocket rocket 323ti
Kod silnika: r6 :)
Garaż: Pocket rocket 323ti vel dzikus
Smoczyca 645ci vel dziadkowóz
Powymieniałes pół auta, a może warto było zacząć od diagnostyki?

Diagnostyka najpierw jezeli wywala błąd wszystkich sond, wypadają zaplony to czy sprawidziles co pokazuje przeplywomierz? Co wskazują korektybdlugo i krótko terminowe?

Bo może to będzie lewe powietrze? (najpewniej)

Ale teraz przynajmniej wiesz co masz jak to mówią :)

Diagnostyka, najlepiej filmikinz live data po nagrzaniu auta i bez obciazen silnika, czyli bez świateł klimy itp.

Lekki zamach 240mm
Hamulec 325/294mm+ pompka e84
Szpera 40% w końcu na pokładzie!
Gwint 4x kolumna
Stroker waiting.......
Jest przeciąg :)

Tytuł: Re: BMW E46 m52b28 wypadanie zapłonu na wszystkich cyl
PostNapisane: 14 marca 2020, 07:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: 320d,328i,540i,740il
Kod silnika: M47N,M52TUB,M62,M60
Błędy 227 i 228? To nie błędy sond tylko zły skład mieszanki, wklej je. Zbyt uboga mieszanka? Korekty krótkoterminowe na wolnych obrotach obrotach są powyżej 20 na plusie? Na 99,9% lewe powietrze (gumy między przepływomierzem a przepustnicą, przewody odmy, pokrywa zaworów, zaślepki za kolektorem, przewody podciśnienia). Zakładaj z potworem oryginalne czujniki, bo nie dojdziesz do ładu z autem jak założyłeś zamienniki, szkoda gadać na taką diagnozę :kwasny:

POMOC PRZY OGLĘDZINACH
TEL. 782-784-200, maniek98hl@vp.pl

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1