Co do spalania to ja tak na powaznie

i choć trzeba przyznac, ze moze to komiczne jesli chodzi o m3 czy inne tego typu auta. Ale moim zdaniem ma to sens.
Nie ejst bogatym ten co duzo zarabia tylko ten co duzo oszczędza - to bardzo przydatna maxyma w budowaniu bogactwa i moze się wydawć glupotą oszczedzanie nedznych groszy ale naukowo udowodnione są kozysci z tego wynikające. Mozna to porownac do meteorytu ktory leci w sttonę Ziemi.
Wystarczy zmienic jego trajektorię lotu o mikromilimetr a ta wydawac by się moglo nic nie znacząca zmiana sprawi, ze metor minie Ziemię przelatujac setki tysiecy kilometrow obok. Mała zmiana, a po czasie ogromna roznica. I tak samo jest z oszczedzaniem. Mała zmiana w nawykach dzisiaj, da ogromny efekt w przyszlosći.
Przytoczę tutaj tez ciekawą anegdotkę. Gdzieś tam wyczytałem ,ze Amerykanscy jajoglowi obliczyli , ze jelsi przed kazdym zakupem uzyjesz odpowiednich slow to dostaniesz duzy rabat i gdy zawsze bedziesz uzywal tych slow przy kazdym zakupie to po 20 latach zaoszczedzisz na nowy samochod typu astra/golf
Słowa te to ,, dzien dobry. Gdybym się zdecydował na to, to dostalbym rabat?"
Postanowiłem to sprawdzić ile w tym prawdy. PosEdlem do kiosku i wskazuje palcem na zapałki i mowie do babki , gdybym się zdecydowal na to to dostałbym rabat?
Babka cheilę patrzy na mnie, krzywa mina

bierze zapalki rzuca mi pod nos i krzyczy A BIERZ TO I SPIERD*LAJ!

Szok! 100% rabatu i to za pierwszym razem - potega tych slow przerosła moje oczekiwania

hehe zartuję oczywiscie z tymi zapalkaimi, ale slowa jakie zacytoqalem ponoc faktycznie są najlepszymi jakie mozna uzyc i faktycznie suma oszczędności po 20 latach ma wyniesc rownowartosc nowego samochodu

Fajna jest taka książka pt najbogatszy czlowiek w babilonie. Niby napsiana na podstawie glinanaych tabliczek ktore faktycznie znaleziono w ruinach Babilonu. Babilończycy to oni wynaleźli pieniądz jako pierwsi i oni jako pierwsi zaobserwowali , ze jakimś dziwnym trafem cale złoto przekazane w formie zaplaty rzemieslnikom trafia finalnie do kieszeni kilku najbogatszych w miescie. Niby krol rozloszczony tym faktem, wezwał najbogatszego człowieka w Babilonie po to, aby przekazał tajniki gromadzenia zlota królowi. Król kazał zapisac te zlote mysli na tabliczkach i wyznaczyl 20 chyba uzednikow ktorzy mieli chodzic po miescie i uczyc tych podstaw mieszkańców ( mądry krol, wiedzial ze bieda = rewolta )
Co ciekawe mimo iż Babilon był najdluzej istniejacym miastem w naszej histori i problem opisany wyzej zaistanial juz 6 tys lat temu to nie zmienil się w zasadzie do dzisiaj ani trochę