BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E87] Kontrolki i brak mocy. (116i)
PostNapisane: 13 lipca 2020, 22:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E87
Witam,mam problem z moim BMW E87 116i 2006r. Podczas jazdy zgasł mi silnik z mojej winy ponieważ, za późno wcisnąłem sprzęgło.Po odpaleniu wyskoczyły 3 kontrolki: check engine,trójkąt z wykrzyknikiem,i od hamulca ręcznego( wszystkie żółte).Od tej sytuacji minęło trochę czasu i mój znajomy podpiął komputer i wykasował wszystkie błędy.Ale po czasie problem znów się pojawił. Raz wywali te 3 kontrolki i samochód ,,muli'' ,słabo przyspiesza i ma słabą reakcję na gaz.A kolejnym razem wyskoczy tylko check engine (żółte) i auto jeżdzi i przyspiesza normalnie.Innym razem nic nie wyskoczy i jezdzi normalnie.A jeszcze innym razem wyswietli się check engine i po przejechaniu kilku metrów znów pojawią się owe 3 kontrolki.

Co może być przyczyną i jak to ewentualnie naprawić ?

Pozdrawiam :)

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Kontrolki i brak mocy. (BMW E87 116i)
PostNapisane: 14 lipca 2020, 05:58 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
QbikBMW napisał(a):
Co może być przyczyną i jak to ewentualnie naprawić ?

Na początek porządna diagnostyka komputerowa. Kasowanie błędów nie naprawia usterki

PostNapisane: 20 września 2020, 20:53 
Pierwsze kroki

Odświeże trochę temat, winna była przepustnica ,a konkretnie potencjometr przepustnicy. Zostala wymieniona i jakis czas bylo ok.Po czasie wywalilo kolejne bledy i winny był elektrozawor podcisnienia do ,,boostera hamulców',również został wymieniony.Pojezdzilem kilka dni i znowu te 3 kontrolki i tryb awaryjny. Znajomy mechanik mówił mi ,że winna może być wiązka silnika,że czesto w tym modelu byl z tym problem.Tym bardziej ,że jeden z kabli poszarpał mi jakis zwierzak.Kabelki zostały polutowane(w jednym grubym przewodzie /z kabla o strukturze harmonijki) dużo wczesniej,przed ww awariami. Ogladajac wiązki nie zauwazylem zadnego uszkodzonego przewodu. Co o tym sądzicie ?

PostNapisane: 21 września 2020, 18:24 
Specjalista

W niektórych silnikach, jak wykonujemy procedurę diagnostyczną w ISTA, po twierdzącej odpowiedzi na pytanie czy przepustnica była wymieniona, otrzymujemy informację o wymianie instalacji elektrycznej silnika.
Podobne problemy występują też w N62.
Na Twoim miejscu spróbowałbym wymienić wtyczkę przepustnicy. Do Twojego silnika jest ona niedostępna, ale pasuje z N62, bodajże do poliftowej 550i E60(a także 5.0i w E70) jest dostępny zestaw naprawczy wtyczki przepustnicy

PostNapisane: 22 września 2020, 21:19 
Pierwsze kroki

Kody błędów to:
-2CF8
-2CFA
-2CF9
Stawiam na uszkodzoną wiązke.

PostNapisane: 25 września 2020, 06:56 
Specjalista

QbikBMW napisał(a):
Kody błędów to:
-2CF8
-2CFA
-2CF9
Stawiam na uszkodzoną wiązke.

A jak brzmi opis błędu i ramka zamrożona?

PostNapisane: 25 września 2020, 20:58 
Pierwsze kroki

-Błąd potencjometru przepustnicy 1
-Błąd potencjometru przepustnicy 2
-nieznany kod błędu

PostNapisane: 25 września 2020, 21:00 
Pierwsze kroki

Wiekszość przewodów wiązki znajduje się pod kolektorem ssącym. Wiec jak go zdemontować ?
Z tego co widze trzeba odpiąć również listwe wtryskiwaczy. I jesli mam racje to jak to zrobić ?
Nie zaleje mi cylindrów ?

PostNapisane: 25 września 2020, 21:23 
Specjalista

QbikBMW napisał(a):
Wiekszość przewodów wiązki znajduje się pod kolektorem ssącym. Wiec jak go zdemontować ?
Z tego co widze trzeba odpiąć również listwe wtryskiwaczy. I jesli mam racje to jak to zrobić ?
Nie zaleje mi cylindrów ?

Między grodzią, a kolektorem ssącym jest szybkozłączka.

Osobiście zamiast wymieniać całą instalację, to wolałbym wymienić tylko wtyczkę z przepustnicy jak wspominałem wcześniej

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1