BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 10:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Co myślicie o remoncie silnika
PostNapisane: 8 lutego 2008, 17:28 
Forumowicz

Jestem w patowej sytuacji> mianowicie nie wiem czy lepiej jest kupić nowy silnik(mój padł)wiadomo nowy ale używany z przejechanymi 180000km czy zrobić remont tego co mam. Koszty są podobne tylko nie wiem czy lepiej jeździć używanym na oryginalnych częściach BMW czy naprawiać stary używając jakiś tam zamienników wiadomo nie najtańszych ale też nie oryginalnych. Słyszałem że po remoncie potrafi wydmuchać uszczelkę po przejechaniu 20 tys km. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat a może ktoś był w podobnej sytuacji :zalamany:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, 18:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: M57
Hmm jak naprawisz silniczek wiesz co zrobiłes przy nim co wymieniłes, a jak kupisz nowy to nie wiadomo co i ile wytrzyma :/ choc moze sie okazac dlugowieczny
pawelhel napisał(a):
Słyszałem że po remoncie potrafi wydmuchać uszczelkę po przejechaniu 20 tys km
sa rozne przypadki tak jak z kumpnem samochodu jeden trafi fatalnie a 100 innych beda szczesliwi z posiadanego samochodu :)

Tytuł: Re: Co myślicie o remoncie silnika
PostNapisane: 8 lutego 2008, 19:14 
Zacna persona forum

pawelhel napisał(a):
Jestem w patowej sytuacji> mianowicie nie wiem czy lepiej jest kupić nowy silnik(mój padł)wiadomo nowy ale używany z przejechanymi 180000km czy zrobić remont tego co mam. Koszty są podobne tylko nie wiem czy lepiej jeździć używanym na oryginalnych częściach BMW czy naprawiać stary używając jakiś tam zamienników wiadomo nie najtańszych ale też nie oryginalnych. Słyszałem że po remoncie potrafi wydmuchać uszczelkę po przejechaniu 20 tys km. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat a może ktoś był w podobnej sytuacji :zalamany:

A jaki masz silnik i co się konkretnie z nim stało ?

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, 19:42 
Forumowicz

właśnie jaki motor?

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, 20:13 
Forumowicz

2 l 24 zawory z vanosem brakuje kompresji na cylindrach jest 12 5 5 5 7 10
i przez to nie da się jej odpalić przynajmniej czarodzieje tak mówią

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, 20:23 
Forumowicz

no faktycznie różnica ogromna a dół silnika jakie ciśnienie na dole

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, 20:26 
Forumowicz

tzn sorry ale nie wiem o co chodzi sprawdzane było tylko to

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, 20:58 
Forumowicz

chodzi mi o ciśnienie oleju trzeba to zmierzyć żeby móc coś powiedzieć więcej

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, 21:09 
Forumowicz

tego mi nie sprawdzali ale jak przejechałem autkiem około 35 tys a wymieniam olej co 10 tak pomiędzy wymianami praktycznie nic nie dolewałem może to o czymś świadczy dodatkowo powiem że autko ma zamontowany gaz we włoszech w salonie w 1995 r. mechanik mówi że to mogą być wypalone zawory co o tym myślisz?

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, 21:29 
Forumowicz

a właśnie to może być to a nawet powiem że o tym myślałem bo jeśli nie ma problemu z ciśnieniem oleju [nie zapala się kontrolka oleju na rozgrzanym silniku] to należało by jeszcze sprawdzić raz ciśnienie na cylindrach dolewając odrobine oleju po pomiaże i jeszcze raz wykonać pomiar wtedy można wyeliminować pierścienie czyli pozostaną tylko zawory i gniazda

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, 21:33 
Forumowicz

wnoszę więc że w tym przypadku bardziej opłaca się zrobić remont silnika niż kupować nowy dobrze myślę :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, 21:43 
Forumowicz

dobrze muślisz ale najpierw żeby mieć 100% pewności sprawdż ciśnienie na dole jeśli będzie ok. to lepiej zrobić niż kupować i co do góry też jeszcze się upewnij ale wygląda na zawory i gniazda

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, 21:49 
Forumowicz

dzięki wielkie za otuchę :padam: tak bardzo potrzebną jak sprawdzę cisnienie to dam znać pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, 22:46 
Forumowicz

kup silnik ježeli wiesz od kogo i w jakim stanie jest, bo každy bedzie chwalil žeby tylko sprzedaè.co sobie zrobisz sam to wiesz co masz.

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2008, 07:01 
Zacna persona forum

Muszę pomału myślec o jakimś remonciku przynajmniej o uszczelniaczach zaworowych i pierścionkach ,moze jeszcze panewki i uszczelki . Oleju złopie coraz więcej więc lepiej zainwestować w częsci niż dolewać.
Szklanki narazie sobie odpuszcze , bo ostatnio je wyleczyłem na tydzień paleniem gumy , a teraz już mniej się tłuką niż wcześniej.
Czy ktos moze mi napisać jacy producenci są polecani i w jakich kosztach się zmieszczę z częsciami i gdzie je kupić???
Kilka lat nic juz nie robiłem z silnikami więc niewiem co dobre .
uprzedzajac pytania nadmienie ze autko chodzi pieknie , nie ma problemów z paleniem itp. chcę wyeliminowac poprostu wzrastające zuzycie oleju już ponad pół litra na 1tyś km.
Mysle ze same uszczelniacze nic nie dadzą bo olej robi sie coraz ciemniejszy czyli są przedmuchy do skrzynki korbowej ,ale tragedi nie ma .
I jeszcze pytanie: czy konstrukcja silnika m50b25 umożliwia wyciągnięcie tłoków od dołu w celu wymiany pierścieni ,czy trzeba zrzucać głowice ??pytam bo kumpel ostatnio w jakimś aucie wyciągał tłoki dołem :zdziwko:

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Ostatnio edytowano 21 czerwca 2008, 11:33 przez mcgiver, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2008, 09:41 
Zacna persona forum

ejjj ...ello jest tu kto???????? czy to jest forum bmw czy gawędziazy i wodolejów??????????????
czy nikt nie potrafi odpowiedzieć na fachowe pytania?? :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2008, 06:32 
Zacna persona forum

??????????? :cisza: nie wszyscy na raz , po kolei :zdegustowany:

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2008, 21:07 
Częsty bywalec

Garaż: 320d
raczej tłoków od dołu Ci sie nie da wyciagnąć no chyba ze przecinakiem :zdziwko: zartowałem z tym ostatnim

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2008, 00:07 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B30
no tłoków tak jak pisze ComTom od dołu nie wyciągniesz, wiem że pozwoliłoby to znacznie zoszczędzić na kasie, ale tez tak chciałem zrobić, a potem okazało sie że i tak musze ściągnąc głowice, no i też jestem zdania że lepiej wymienić niż kupowac silnik, bo wymienisz i wiesz co masz, ja tak zrobiłem z pierścionkami i uszczelniaczami zaworowymi, bo brał mi litr oleju na tys km i miałem sprężanie za wysokie 15 atm. dla przykładu kumpel wymienił silnik, i też mu teraz chodzi zjebiście, bo na starym obruciła mu sie chyba panewka i pompa oleju wysiadła, silnik stanął, ale jestem zdania że lepiej zrobić remont, jeśli chodzi o części tio pierścionki kupiłem firmy NPR u kolegi stonsa , uszczelki Reinz'a pod głowice i pokrywy zaworów , uszczelniacze też Reinz'a, większość uszczelek pod pokrywy zaworów tylko w ASO

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2008, 09:30 
Forumowicz

ps. Gdybys juz był w PL, to w razie czego mam caly zdrowiutki silnik od e36 2,0 24v- miske przekladasz od swojej i smigasz.

Silnik robilem dla siebie. Niestety kupilem auto z rozwalona glowica-> kupilem drugi silnik z mechanicznie uszkodzonym blokiem(po wypadku) i prosciutka glowica. poskladalem do kupy wczesniej sprawdzajac szczelnosc głowicy, delikatnieja planując (planowanie polegało jedynie na wygładzeniu powierzchni bo głowica była prosta) i regenerujac ja (wymiana uszczelniaczy zaworowych-wydech i prowadnic zaworów-wydech, po stronie ssacej bylo OK). ( koszt doprowadzenia do tego staniu silnika - okolo 1500)

W silniku slychac popychacze na jednym garze, oleju silnik nie bral, kompresja okolo11-12atm. , Uszczelka pod glowice nowa marki Goetze. na gazie sekwencji przejezdzil okolo 2 miesiace.

Silnik wyrzucilem ze swojej budy , gdyz mialem okazje kupic za dobre pieniadze cala coupete 2,5. Takze zrobilem sobie swapa 2,0 na 2,5, a zdrowy silnik 2,0 lezy w garazu i sie marnuje :(

w razie czego wiesz gdzie uderzyc. ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1