BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 09:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e83]2.0 d wyrzuca płyn chlodniczy
PostNapisane: 8 marca 2021, 16:54 
Forumowicz

Moje BMW: x3 2.0d
Witam, samochód dobrze ciągnie nie dymi, grzeje ale przy wyższych prędkościach ~150-170 wywala płyn przez Korek węże są dosyć twarde temp. płynu w teście 7 =90 stopni i tak trzyma, ogrzewanie działa chociaż ostatnio usłyszałem jak miałem ustawione n a 21 stopni to co jakiś czas jakby woda się przelewała a jak zwiększyłem do 32 stopni to przestało [ale mówię nie jestem pewien tego chyba że się przesłyszałem]. Termostat pół roku ma firmy behr, po od kreceniu korka obieg jest z przewodu powrotnego leci strumien wody bez przerw. Podejrzewam Korek, jak go sprawdzić, ten żółty środek ma się wciskać? Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: 2.0 d e83 wyrzuca płyn chlodniczy
PostNapisane: 8 marca 2021, 20:48 
Częsty bywalec

Moje BMW: Tesla Model S
Zacząłbym od testu na obecność CO2 w układzie chłodzenia.

Tytuł: Re: [e83]2.0 d wyrzuca płyn chlodniczy
PostNapisane: 9 marca 2021, 14:24 
Forumowicz

Nie babluje w zbiorniczku, do 3tys obrotow nic się nie dzieje nie wywala płynu powyżej już tak, od około, 3,5 w górę. Myślę że to nie uszczelka bo by na wolnych obrotach też wywalało czy bablowanie w zbiorniku byloa jak nie na wolnych to do 3 tys obrotow też by coś się działo jakby spaliny szly w płyn. Do tych 3tys obrotow węże mam twarde jak gorący jak zimny to czuć też że jest lekkie ciśnienie w wężach. Myslalem ze Korek ale od kumpla podmieniłem to samo węże twarde, Korek na 1,4b.

PostNapisane: 9 marca 2021, 16:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: Tesla Model S
Bąblowanie nie jest wyrocznią, na prawdę polecam sprawdzić to na początku, koszt bardzo niski, a można uniknąć niepotrzebnych kosztów związanych z wymianą zbiornika, korka i innych pierdół. Mówię z autopsji ;)

PostNapisane: 9 marca 2021, 17:29 
Forumowicz

Oki już zamówiłem sobie z all sam sobie zrobię ten test. Podejrzewam że coś pod koniec tyg. przyjdzie, jak wykonam to, to dam znać. Jesienią wymieniałem termostat na behr główny i nie wiem czy dobrze odpowietrzylen bo przy otwartym korku i zimnym silniku odkręcałem te odpowietrzniki, temp. była ustawiona na 32stopnie, nie wiem czy to nie na gorącym powinno się robić. Do tej pory nie przeciągałem na obrotach i zdaje się że było wporzadku, teraz jakoś naszło sprawdzić ile jeszcze pojedzie i tak wyszło szydło z worka. 1 razem uzupełniłem i zostawiłem to ale znowu pod 4tys obrotow myślę zobaczę a tu wyrzuciło płyn prawie połowa Komory opryskana.

PostNapisane: 10 marca 2021, 18:08 
Forumowicz

Dziś zauważyłem następujące zjawisko, że jak wrucilem wyłączyłem silnik chwilę odczekałem i włączyłem zaplon temp ustawiona była na 21 stopni po czym zacząłem zwiększać temp aż do 32 i usłyszałem jak coś się przelewa w nagrzewnicy i po chwili ustało. Jeśli to pomogło wam coś to proszę o dalsze sugestie, test co2 będę w sobotę robił. Jeszcze 1 jak odpowietrzyć e83 2.0d m47n2? Ma być gorący motor zimny Korek zakręcony, odkręcony, nie wiem.

PostNapisane: 11 marca 2021, 15:27 
Forumowicz

Zrobiłem test co2, 2x dla pewności. Wskazuję że idą spaliny do układu, wstawiam zdjęcia z tesu, może być jeszcze chłodnica spalin jak ja sprawdzić czy nie przepalona?

Załączniki:
IMG_20210311_141423.jpg
IMG_20210311_141423.jpg [ 190.76 KiB | Przeglądane 2449 razy ]
IMG_20210311_141400.jpg
IMG_20210311_141400.jpg [ 191.47 KiB | Przeglądane 2449 razy ]

PostNapisane: 11 marca 2021, 16:02 
Forumowicz

Link do filmu jeszcze, zobaczcie czy wszystko wporzadku robię.
https://youtu.be/RytzOfxoYRE

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1