Panowie przepraszam za założenie nowego tematu ale nie wiem czy do tamtego ktoś zagląda bo jest o krzyżaku wału.Potrzebuje odpowiedzi otóż
łącznik elastyczny wału mój był zamontowany tak:

a na bmw store schemat pokazuje tak

wszystkie łby śrub od strony wału a nakrętki od strony skrzyni również tutaj typ tez tak montował:
https://www.youtube.com/watch?v=8E5Mg9MX7C8ale pod filmem znalazłem taki oto komentarz:
WRONG !!! ALL THE SCREW HEADS ARE TOWARD THE SHAFT !! The nuts musn't be locked on the flex disc but on metal part : 3 on drive shaft metal, 3 on the transmission metal part. Here you have 3 locked on the rubber !! Your guibo is over in less than 1000 miles.
po przetłumaczeniu ''ŹLE !!! WSZYSTKIE ŁBA ŚRUB SĄ W STRONĘ WAŁU !! Nakrętki nie mogą być zablokowane na elastycznej tarczy, ale na części metalowej: 3 na metalowej części wału napędowego, 3 na metalowej części przekładni. Tutaj masz 3 zablokowane na gumie !! Twoje guibo skończyło się za mniej niż 1000 mil. ''
a typ odpisał ''zgodnie z instrukcją serwisową firmy Bentley, wszystkie łby śrub powinny być skierowane w stronę wału. Instruuje również, aby przytrzymać śruby podczas dokręcania nakrętek, aby zapobiec uszkodzeniu guibo ''
pytam dlatego iż kiedyś mechanik ściągał u mnie skrzynie biegów i nie wiem czy ruszał łącznik czy nie.
na zdjeciu pierwszym pokazałem z tis bmw to wszystkie śruby są w jednym kierunku a na schemacie bmw ogólnym np bmwstore po wpisaniu VIN pokazane że niby jedna idzie tak a druga tak jak strzałki czerwone