BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 10:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] M62B44TU jaki olej
PostNapisane: 13 marca 2021, 17:58 
Pierwsze kroki

Witam obecnie mam zalany Shell Helix 5w30, przy zimnym silniku podczas odpalania potrafi zagrzechotać ale nie zawsze, po rozgrzaniu słychać Vanosy coraz bardziej, na jaki olej polecacie zmienić żeby silnik chociaż trochę ucichł? Termostat mam oryginalny 105 stopni.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: M62B44TU jaki olej
PostNapisane: 13 marca 2021, 21:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: brak
Garaż: było V8
Żeby ucichł to trzeba remont porządny zrobić a nie leczyć olejem.

Tytuł: Re: M62B44TU jaki olej
PostNapisane: 14 marca 2021, 10:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
state napisał(a):
Witam obecnie mam zalany Shell Helix 5w30, przy zimnym silniku podczas odpalania potrafi zagrzechotać ale nie zawsze, po rozgrzaniu słychać Vanosy coraz bardziej, na jaki olej polecacie zmienić żeby silnik chociaż trochę ucichł? Termostat mam oryginalny 105 stopni.

W naszych M62TUB44 i M62TUB46 jeździmy ma oleju zgodnym ze specyfikacją (BMW LL-01) do tego silnika Motul 8100 X-Cess 5w40.

Co do grechotania przy uruchamianiu na zimnym silniku doraźnie możesz wymienić (sprawdzić) napinacz łańcucha rozrządu.

W E39 po zrobieniu silnika viewtopic.php?f=6&t=163763 przejechane już 100kkm, silnik nie bierze ani grama oleju.

Pewnie jak zauważysz termostat od M67 na 88C(plag&play) zamiast standardowego 105C.

I generalna uwaga jeżeli masz przebieg ponad 200kkm i rozrząd nie był robiony to ograniczyłbym jazdę takim autem aby nie generować ponadprogramowych kosztów.
Popękane ślizgi mogą zablokować podawanie oleju przez pompę a wówczas już tylko szukać innego silnika a rozrząd i tak trzeba przed zamontowaniem zrobić.

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł: Re: [e39] M62B44TU jaki olej
PostNapisane: 15 marca 2021, 13:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: TESLA
Kod silnika: ELEKTRYCZNY
Garaż: TESLA MODEL 3 Performance | BMW e92 328iA ALPINWEISS III | DODGE CHALLENGER R/T | Opel vivaro XD | G30 518d+ RWD 8HP
state napisał(a):

towotu nawalić, powinno pomóc... Januszowe metody. Mi kiedyś bardzo ładnie pracował M62 z vanosem na oleju 0w40 Fuchsa. Niemniej jak masz dojechane vanosy itp to raczej pudrowanie.

E46 M3 Alpinweiss III viewtopic.php?f=89&t=171180
BYŁO:
E92 335i Schwarz 2 IC turboworks + Charge Pipe Turboworks
367KM/541NM http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=167595

e39 540iA SEDAN CANYONROT ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147863

e36 318is Coupe HELLROT MOTORSPORT INTERNATIONAL LIMITED EDITION ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=145412

e36 328i Coupe ALPINWEISS III
->> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141651[/color]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1