BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 19:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Drży kierownica przy 100-130 km/h
PostNapisane: 10 marca 2008, 18:27 
Pierwsze kroki

Drzy kierownica przy 100-130 km/h co jest nie halo ? Bylem na wywazeniu kol to nie to niestety

Ostatnio edytowano 1 kwietnia 2008, 23:19 przez Mefisto, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2008, 19:37 
Forumowicz

Moje BMW: e39 528
Kod silnika: M52B28
a moze swoznie??

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2008, 19:46 
Powiem Ci ze mialem podobny problem. Skoro to na 101% nie kola to moga to byc tarcze i klocki ( bardzo zwichrowana tarcza potrafi dawac taki rezonans bez naciskania pedalu hamulca ), badz w gorszym wypadku lozyska i wogole cale piasty, i ostatnie co mi przychodzi do glowy to przekladnia lub drazki. Powiedz jeszcze czy to przechodzi pozniej czy sie nasila. I czy poza szarpaniem kierownica czujesz jak drga caly samochod? Bo jesli tak to sprawdz krzyzak na wale i poduszki pod mostem ( dodam ze w E36 sa 4). Jesli poduszki sa stare i nie spelniaja swojej funkcji to autko moze wpadac w rezonans i przez to tez mozesz wyczuwac drgania kierownicy.

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2008, 07:07 
Pierwsze kroki

bimmerkuba11 napisał(a):
Powiem Ci ze mialem podobny problem. Skoro to na 101% nie kola to moga to byc tarcze i klocki ( bardzo zwichrowana tarcza potrafi dawac taki rezonans bez naciskania pedalu hamulca ), badz w gorszym wypadku lozyska i wogole cale piasty, i ostatnie co mi przychodzi do glowy to przekladnia lub drazki. Powiedz jeszcze czy to przechodzi pozniej czy sie nasila. I czy poza szarpaniem kierownica czujesz jak drga caly samochod? Bo jesli tak to sprawdz krzyzak na wale i poduszki pod mostem ( dodam ze w E36 sa 4). Jesli poduszki sa stare i nie spelniaja swojej funkcji to autko moze wpadac w rezonans i przez to tez mozesz wyczuwac drgania kierownicy.

Popieram zdanie kolegi, u mnie bylo tak ze zacisk hamulcowy nawalil i nie odpuszczał, skutkiem tego jedno koło mi ciagle delikatnie hamowało.Było to na tyle minimalne ze doszedłem do tego dopiero gdy zabrałem sie za mycie mojej furki po dlugiej trasie: myje sobie felge a tam para jak bym wydech włacnie oblał.Wymieniłem docisk hamulcowy i problem zniknął i dodam jeszcze ze autko pali ok 1,5 litra mniej na 100.Nie przypuszczalem ze ma to aż takie duże znaczenie.Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2008, 12:48 
Forumowicz

W mojej piątce problem wyglądał podobnie. Przyczyna była banalna - miałem skrzywioną jedną felgę i to w dziwny sposób. Dopiero po dokładnym przyjrzeniu widać było że jest jak gdyby podbita. Po wyprostowaniu wszystko wróciło do normy. Teraz mam krzywe kolejne 2 :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2008, 17:33 
Pierwsze kroki

majorxy napisał(a):
bimmerkuba11 napisał(a):

Popieram zdanie kolegi, u mnie bylo tak ze zacisk hamulcowy nawalil i nie odpuszczał, skutkiem tego jedno koło mi ciagle delikatnie hamowało.Było to na tyle minimalne ze doszedłem do tego dopiero gdy zabrałem sie za mycie mojej furki po dlugiej trasie: myje sobie felge a tam para jak bym wydech włacnie oblał.Wymieniłem docisk hamulcowy i problem zniknął i dodam jeszcze ze autko pali ok 1,5 litra mniej na 100.Nie przypuszczalem ze ma to aż takie duże znaczenie.Pozdro

No wlasnie ja mialem problem z zaciskiem. trzymalo mi na lewym kole od kierowcy z przodu. mechanik mi wysmarowal i bylo dobrze. tzn. raz wibruje raz nie. wiec nie wiem o co chodzi :( chyba wymienie te zaciski i tyle zobaczymy czy to cos da.

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2008, 19:26 
majorxy, Mefisto, Dokładnie macie Panowie racje poza tym co napisalem zdarza sie czasem tez ze zacina sie tloczek hamulcowy w zacisku i caly czas dotyka tarczy. :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2008, 21:10 
Pierwsze kroki

Jak raz sie coś zacina z zaciskiem hamulcowym to radze wymienić, ja też rozbierałem pare razy i smarowałem, na długo nie pomogło :/ Po wymianie same plusy choćby na spalaniu :]

Tytuł: Re: [36] Drzy kierownica przy 100-130 km/h co jest nie halo
PostNapisane: 11 marca 2008, 21:22 
Forumowicz

Mefisto napisał(a):
Drzy kierownica przy 100-130 km/h co jest nie halo ? Bylem na wywazeniu kol to nie to niestety

Witam.Jeśli koła masz proste to wyczyść dobrze tarcze z obu stron[od felgi i od piasty] a także same piasty.

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2008, 09:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: mondeo ghia x
Kod silnika: duratec HE
u mnie tez sie to dzialo, wymienilem wszystkie swoznie, tuleje na przednich wahaczach i objaw drzenia kierownicy ustal

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2008, 23:15 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: N47
Mefisto Sprawdz drążki kierownicze !!!! :) podejrzewam ze to jest przyczyną,tak miałem w 1,8 e36 przy 120 tez trzęsło aha i wazne tez czy przy chamowaniu tżęśie jesli tak to nie zaszkodzi jak sprawdzisz przednie tarcze,powodzonka i pozdrawiam

Ostatnio edytowano 30 marca 2008, 22:54 przez krzysiek22.85, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, 21:19 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Witam ja na początek zamieniłbym koła tył na przód kiedyś tak miałem i okazało się że jedna z opon na przodzie była lekko felerna przy wyważaniu nie zauważyli.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1