BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 12:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] problem z automatyczna skrzynia 530d ciągnie sama
PostNapisane: 2 kwietnia 2008, 17:07 
Pierwsze kroki

WItam Foromaniaków
O to mój problem i prosze o jakies wskazówki

Kupiłem niedawno (25.3.08) e39 530d z podobno najlepszym silnikiem roczek 99
wszystko było syszunia silniczek pracuje równo zapierni.. jak nie wiem. Gdy ja ogladałem wszystko było oki zreszta pierwszy raz w Zyciu jezdziłem automatem wiec kupiłem.
Na drógi dzien sie okazało ze cos jest nie tak. Dzieje sie taka zecz i to nie zawsze nieraz chodzi 3 dni normalnie a potem odbija mianowicie wrzucam bieg obojetnie R czy D i musze strasznie mocno 3mac na hamulcu bo auto sie wyrywa do jazdy a za hwile chodzi normalnie lekto połorze noge na hamulec i spokojnie zmieniam bieg i nic sie nie dzieje. pomużcie co to moze byc czym to jest spowodowane i jakie koszta sie z tym wiaża bo marwi mnie to strasznie. dzieki za pomoc
pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2008, 17:31 
Forumowicz

Może brakuje oleju w skrzyni?, może długo nie był wymieniany i filtr jest zapchany? Takie objawy właśnie miał szwagier w chryslerze i właśnie olej był powodem

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2008, 17:41 
Pierwsze kroki

Właśnie sie nad ta opcją zastanawiałem czy to nie bedzie tym spoowodowane bo auto ma sporo przejechane (230tys) mam faktury na wymiane oleju ale w silniku skrzynia nie była ruszana.

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2008, 17:58 
Forumowicz

To raczej będzie właśnie tego wina. Niestety nie pamiętam jakie są w przypadku skrzyń BMW zalecenia co do wymiany oleju. Musisz poszukać na forum bo temat był juz kilka razy poruszany (o ile dobrze pamiętam)

Tytuł: e39 auto
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 09:00 
Pierwsze kroki

Witaj, producent nie zaleca wymiany oleju i fitrów w automacie, ale to bzdura. Zawsze po zakupie używanego samochodu, gdy nie znasz wszystkich serwisowan nalezy wymienic olej i filtry w automacie na tym nie oszczedzaj.
Pozdrawiam
Michał

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 10:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
dokładnie z tego co chłopaki jeżdżący automatami piszą to co 100 tys. warto ten olej zmienić a wiadomo przy zakupie używanego samochodu najlepiej od razu :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 18:52 
Pierwsze kroki

mam nadzieje ze to bedzie spowodowane olejem bo z tego co czytam po forum to remontyt nie saaaaaaaa tanie :kwasny: a mozecie mi jeszcze mniej wiecej przyblizyc koszty wymiany oleju i filtra i jaki olej tam ma byc

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 19:43 
Forumowicz

o to musisz pytać w warsztacie w którym będziesz wykonywał wymianę tego oleju

POZDRAWIAM

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 19:43 
Pierwsze kroki

Wg. mnie na 99% nie bedzie spowodowane brakiem oleju bo gbyby go nie bylo to auto by raczej nie jechalo tak jak trzeba przeciez olej "spelnia role sprzegla"
Te skrzynki od x30d sa strasznie awaryjne.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 19:59 
Pierwsze kroki

olej spełnia role sprzegła a dzieje sie tak jak by sprzegło nie było do konca wcisniete i ciagnie tak jak bys w manualu miał linke słabo naciagnieta ale to sie dzieje tylko czasami. Kurde jestem prrzerazon pewnie temu poprzedni własciciel ja sprzedawał a ja mam na dzien dobry koszty. Dzis wymieniłem przednia szybe bo była szczelona a tu jeszcze przerejestrowac opłacic w skarbówce autocasco ehhh ale przyjemnoisc z jazdy bezcenna... tylko ta skrzynia.....

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 21:02 
Pierwsze kroki

yakuza.mce napisał(a):
olej spełnia role sprzegła a dzieje sie tak jak by sprzegło nie było do konca wcisniete i ciagnie tak jak bys w manualu miał linke słabo naciagnieta ale to sie dzieje tylko czasami.

Jak w automacie nie ma oleju to auto nie jedzie, a nie jedzie samo.

Tytuł:
PostNapisane: 4 kwietnia 2008, 16:04 
Pierwsze kroki

to czym to moze byc spowodwane??

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 17:58 
Pierwsze kroki

prawdopodobnie wpakowałem sie w niezły kanał z moim BMW wstepnie co rozmawiałem z mechanikiem od skrzyn mówi mozna spróbowac olej ale radzi generalny remont bo juz 237 tys przejechanye na niej jest :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 18:01 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
zrób sprawe sprzedajacemu ws ukryta wada

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 18:07 
darcyn napisał(a):
zrób sprawe sprzedajacemu ws ukryta wada

tylko pamiętaj, że podpisałeś:
Kupujący zapoznał się ze stanem techniczny auta.

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 18:17 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
moze nie ma tego punktu. a poza tym to wada ukryta i mozna by sie cos dowiedziec w tym temacie. moze prawnik bedzie tanszy od skrzyni...

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 19:25 
darcyn napisał(a):
moze nie ma tego punktu. a poza tym to wada ukryta i mozna by sie cos dowiedziec w tym temacie. moze prawnik bedzie tanszy od skrzyni...

w kazdej umowie jest. Kupujacy ma mozliwosc przyjechac z mechanikiem, podjechac do ASO, przeciez na sile nie kupuje. To tylko sprzet uzywany, wiec trzeba dokladnie obejrzec, a nie pozniej miec jakies pretensje. :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 21:49 
Pierwsze kroki

nici ze zwrotem bo poszedł wałek przy kupnie bo auto poprzedni własciciel miał 5 miesiecy i zeby nie płacic podatku od wzbogacenia napisalismy umowe 3tys zł i zaznaczone było w umowie remont silnika i skrzyni :/ wstepnie mechanik mi powiedział 3,5 tys jak sam sobie wyciagne skrzynie. zastanawiało mnie dlaczego jest taka dobra cena na to auto bo 99 rok zarejestrowane w pl i dałem 25tys i nie bite a skrzynia chodziła suuuper za 3 dni zauwarzyłem ze czasem sie cos jej dzieje ale to juz było za puzno wiec 3ba bedzie pewnie zrobic i jak bedzie ok to juz dozywocie jezdził bede no chyba ze dalej bedzie sie cos działo to 3ba bedzie sie pozbywac :kwasny: tylko musze sie dowiedziec czy daje gwarancje ze za 3,5 tys zrobi i bedzie jezdzic a nie ze wtrakcie roboty wyjdzie 7 :/ a miało byc tak pięknie w czerwcu skasował mi kumpel auto jechałem z nim jako pasazer 2 miechy rechabilitacja jeszcze sprawa w sadzie i nie mam odszkodowania wkoncu uzbierałem na nowe autko i bum eh...... jak to niekturzy mówia BMW - bedziesz miał wydatki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1