BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 00:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Czyszczenie regulatora biegu jałowego (krokowca)
PostNapisane: 12 kwietnia 2008, 12:21 
Forumowicz

Za chwilę jadę do kumpla do garażu i będziemy rozkręcać kolektor i starać się wyciągnąć i wyczyścić krokowca. Ma ktoś jakieś porady co do tej czynności ? Na co zwrócić uwagę itp Czym go najlepiej czyścić, może być WD40 ?

Powód: szarpanie na jałowym, falujące obroty na zimnym itp

Dam znać czy coś pomogło jak skończymy.

Ostatnio edytowano 12 kwietnia 2008, 18:34 przez nrtp, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2008, 15:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
Norbert postaram sie Ci pomuc
Slyszalem rozne sposoby czyszcenia tego silniczka...niektorzy wkladali go calego np na noc do jakiegos pojemnika z benzyna potem wyciagali i parzadnie suszyli...inni czyszcili go nafta...dobrze plukajac....silniczek ma dwie rurki jak go wyciagniesz...jedna wlewasz ruszasz nim energicznie i wylewasz...i tak az ladnie sie wyczysci w srodku...bedzie leciala czysta benzyna nafta lub cos czym bedziesz czyscil .

Mi osobiscie tez troszke obroty falowaly...wiec wyjolem go i wyczyscilem poprzez wlewanie i wylewanie wd-40 do niego...ku mojemu zdziweiniu nic bardzo brudnego z niego nie wyplynelo...ale falowanie ustapilo.

Nie wazne jak i czym myjesz...moze to byc moczenie a moze to byc wlewanie do srodka...i tak jak mowie mozesz benzyna,nafta,wd-40 itp.
Najwazniejsze jedna keby go potem porzadnie wysuszyc.

I jeszcze jedno...podacz odlaczania wezow nie obawaij sie...z nich nic nie wyplynie...tam jest tylko samo powietrze.

Zamiast wd-40 jak ja mozna jeszcze benzyna ekstrakcyjna lub sprejem jakims do czyszczenia silnikow...tez bedzie napewno dobrze rozpuszczalo.

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2008, 15:46 
Forumowicz

Moje BMW: jest Del Sol i e90
niewiem jak krokowy wyglada w srodku dzisiaj sprawdze mam 2 krokowki zobacze co tam jest ,jak dziala ewentualnie .
a czym czyscic hmmm wd40 jest najlepszym roziazaniem o ile dobrym tez nie powiem o co chodzi ten owy silniczek musi miec jakies smarowanie napewno na sucho nie lata z wiadomych wzgledow i mysle ze pruzelewanie go benzyna nafta za zdrowe nie jest odrazu objawu zlego nie bedzie ale wiadaomo o co chodzi smar z niego wyczyscisz i za jakis X czasu bedzie kaplica probuj czyscic jak nie pomoze wal nufke.

pozd daj znac jak poszlo

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2008, 15:55 
Zacna persona forum

cool_wicia napisał(a):
musi miec jakies smarowanie napewno na sucho nie lata z wiadomych wzgledow

Oczywiscie smarownie ma...ale napewno czyszczenie go bezyna nic mu nie zaszkodzi...generalnie w krokowcu nie ma stalego smarowania...jakiegos smaru badz cos podobnego...jest on smarownay oparami oleju ktore przez niego przechodza.

Tak ze zadna benzyna mu napewno nie zaszkodzi...a pozatym zawsze po wyczyszczeniu benzyna mozna wlac jeszcze i przeplukac go tak jak pisalem wd-40...ktory to preparat smaruje czysci i konserwuje.

ŁUKASZ

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2008, 15:55 
Częsty bywalec

ja swojego wyczyściłem cienkim sztywnym pędzelkiem i benzynką ekstrakcyjną

srodek był cały czarny a po 10 min pięknie sie świecił no i obroty teraz są takie jak powinny :D:D

żeby tam w środku wyczyścić to z jednej strony podwadziłem patyczkiem tak aby ta przepustniczka sie otworzyła i wówczas pędzelkiem z będzynką ogień no i na koniec jak środek i wieżchnia część była umyta przepukałem większą ilością benzynki póżniej poczekałem aż wszystko wyschło założyłem i malina :D

Była e36 '92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=50317&start=20

E30 qp m20b20 '83 :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=59193&start=20&hilit=m20b20

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2008, 17:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
sam nie czyscilem ale wyczytalem, zeby dokladnie osuszyc silniczek po czyszczeniu - opary z roznych substancji moga byc szkodliwe dla silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2008, 18:32 
Forumowicz

no i po robocie, łatwo nie było, ale jakoś daliśmy radę ...

silniczek został przeczyszczony wd40 i jakimś sprayem do czyśczenia hamulców

Po odpaleniu obroty zaczęły lekko falować, ale z czasem ustąpiły i chodzi elegancko

Nie szarpie też na jałowym !!! :)

Ciekawe jak będzie na zimnym silniku, bo dawniej mi gasł od razu po odpaleniu i dopiero jak się rozgrzał śmigał normalnie, ciekawe czy to ustąpi, ale żeby to sprawdzić musze czekać do rana niestety ...

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2008, 21:10 
Zacna persona forum

nrtp napisał(a):
Ciekawe jak będzie na zimnym silniku, bo dawniej mi gasł od razu po odpaleniu i dopiero jak się rozgrzał śmigał normalnie

To raczej nie bedzie wina korkowca...bardziej po tym co piszesz obstawial bym np. czujnik temperatury.

Daj znac co i jak jutro rano ;)

ŁUKASZ

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2008, 21:19 
Forumowicz

Moje BMW: jest Del Sol i e90
iglu napisał(a):
nrtp napisał(a):
Ciekawe jak będzie na zimnym silniku, bo dawniej mi gasł od razu po odpaleniu i dopiero jak się rozgrzał śmigał normalnie

To raczej nie bedzie wina korkowca...bardziej po tym co piszesz obstawial bym np. czujnik temperatury.

Daj znac co i jak jutro rano ;)

teraz sie podlacze jak jest zimny na gazie wcisne duzo gazu to wskazuwka opada normalnie do 900 jak sie nagrzeje to jak dam gazu i puszcze to obroty spadna do 500 i wejda na 750-800 dlaczego tak jest mam doprowadzone powietrze zimne z 2 punktow
instalka bez kompa.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1