BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 00:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem ABS
PostNapisane: 20 marca 2008, 19:05 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
Już kiedyś o tym pisałem, temat trochę stary, sprawdziłem jeszcze raz czujniki przy kołach i wszystkie paarmetry są bardzo podobne. Sprawa kótra mi nie daje spokoju to przekaźnik od systemu ABS. Podczas przekręcenia kluczyka w drugie położenie przekaźnik ABS ten czerwony łapie i kontrolka Abs się świeci przez chwilę i nagle przekaźnik ten puszcza a kontrolka w tm samym momemcie gaśnie. gdy odpalam auto to kontrolka mruga i gaśnie. A potem sytuacja taka sama jak kiedyś-ABS nie działa. Niech mi ktoś powie jak jest z kontrolką ABS w jego aucie. Bo ona chyba po przekręceniu kluczyka w położenie zapłon powinna świecić cały czas wraz z kontrolką oleju i ładowania do momentu odpalenia samochodu a nie gasnąć po kilku sekundach jak w moim przypadku. Możliwe żeby cośbyło nie tak z cewką czerwonego przekaźnika ABS system main relay??

Ja już nie wiem co z tym może być :niepewny:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2008, 19:29 
Pierwsze kroki

Michał w mojej niuni kontrolka od ABS gaśnie dopiero po odpaleniu i wydaje mi się że tak powinno być, jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi :D mi to się wydaje że to jest wina przekaźnika ABS

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2008, 22:00 
Forumowicz

Kontrolka Abs po właczeniu zapłonu świeci się kilka sekund a następnie gaśnie jeżeli wszystko z układem jest ok.Przy zapalaniu kontrolka ma prawo migać ponieważ są spadki napięcia w instalacji,to normalny objaw.A co jest że nie działa Ci Abs to w tym momencie trudno mi powiedzieć.

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2008, 23:07 
Częsty bywalec

andrzej3510 ma racje. Temat poruszylem tutaj .

Po przelozeniu przekaznikow od kolegi, kontrolka sie nie zapalila(przejechalem jakies 50km). Takze wine najprawdopodobniej ponasza przekazniki, nie wiem ktory dokladnie. Zamowilem 2 nowe, gdyz przeczyszczenie stykow starych nic nie dalo. Jak zaloze to napisze co i jak, gdyz jeszcze ich nie odebralem.

Pozdrawiam

http://www.youtube.com/watch?v=CQcVJsNxPNs

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2008, 15:11 
Forumowicz

wydaje mi się że w moim przypadku będzie to wina przekaźnika już zamówiłem i czekam jak przełoże to napiszę jaki jest efekt.

Pozdrawiam,
Michał

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2008, 16:15 
Częsty bywalec

Michał2906 napisał(a):
wydaje mi się że w moim przypadku będzie to wina przekaźnika

Tylko skad wiesz ktory jest zepsuty? Ten przeciazeniowy(czerowny) czy od pompy(siwy). Ja wlasanie zamowilem 2 sztuki, gdyz nie wiem ktory powoduje bledy.

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2008, 18:42 
Forumowicz

Ja czekam na przekaźniki wymienię oba

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwietnia 2008, 20:55 
Forumowicz

Już nie mam sily, ABS mnie wykończy nerwowo, chyba że metodę sprawdzania czujników za pomocą multimetru można między bajki wsadzić. Czy czujnik prędkości ma coś wspólnego z ABS bo prędkość jest porównywana ze wskazaniami każdego koła z osobna a jest taki czujnik pod nazwą ABS travel sensor to jest ten w dyfrze?? Bo oprócz tego travela na schemacie ABS są zaznaczone 4 od każdego koła. Już nie wiem co z tym jest czyściłem styki czukników, zamienialem przekaźniki i nic. Jutro biorę mój interfejs i podłączam to pod BMW bo już mnie zrównowagi wyprowadza całe to zamieszanie.

Pozdrawiam,
Michał

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2008, 07:13 
Częsty bywalec

U mnie tez wymiana przekaznikow nic nie dala, lecz gdy pojechalem na komputer to wykazalo jeden blad i po jego skasowaniu jak narazie(odpukac) kontrolka sie nie zapalila. Watpie jednak, czy aby napewno byla to wina tego bledu.

Michał2906 sprwadz tez czy masz akumualtor w porzadku oraz ladowanie.

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2008, 19:33 
Forumowicz

Ładowanie i aku OK. Czego ja z ojcem nie sprawdzałem :oczami: . Czysciliśmy styki przekażników bezpieczników, złączki czujników psikaliśmy WD40 i zaizolowaliśmy to i dalej nic. tu jedynie podpięcie pod kompa chyba coś pomoże :zalamany:

Pozdrawiam,
Michał

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2008, 19:47 
Częsty bywalec

Dzis po 55-ciu kilometrach jazdy znow sie zapalila ta :cenzura: kontrolka. Jednak to skasowanie bledu nic nie dalo, tak jak przypuszczalem. Sam juz nie wiem co to moze byc. Jednak zauwazylem, ze zapalenie sie kontrolki jest bardziej prawdopodobne przy hamowaniu. Moze to wina sterownika lub pompy?

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2008, 20:21 
Witam ! Jestem nowy i mam pytanie dotyczące czujników do ABS w samochodzie BMW E39 wiem to inny model niż jest tu opisany ale potrzebuje informacji na ten temat. Będę wdzięczny za informacje dotyczące ceny i marki sprzętu :) :) :) Jakie czujniki kupić której marki są najlepsze ??

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2008, 10:42 
Częsty bywalec

Sprawdzilem ladowanie i jest wszystko O.K.

Zaobserwowalem rowniez nowe objawy. Przy probie hamowania na zapalonej kontrolce(przy 80km/h wcisnelem pedal hamulca na max.) okazalo sie ze ABS jednak nie dziala, czyli wszystko ok(kontrolka swieci=brak ABS-u). Zgasielem samochod i odpalilem go ponownie, juz bez swiecacej kontrolki i jak poprzednio rozpedzilem samochod do predkosci 80-90km/h i wcisnolem hamulec. ABS zadzialal, ale przy koncowce jakby jakis zaworek popuscil powietrza, gdyz bylo slychac takie "pssssst"("Sam naprawiam" opisuje to na str. 200- zawor upustowy). Od tego momentu pedal hamulca zaczal brac jakby wyzej i zrobil sie bardziej twardy(tak jak w nowych samochodach). I juz w tym dniu sie kontrolka nie zapalila, a przejechalem jakies 150km.

Nastepnego dnia postanowilem zrobic to samo i gwaltownie zahamowalem(70km/h) i wtedy ku mojemu zdziwieniu zapalila sie kontrolka. Dadam jeszcze, ze niekiedy mam telepanie na kierownicy przy hamowaniu(tarcze i klocki nowe Textar, docierane jakie 1000km). Jest to o tyle dziwne, ze pojawia sie na jakies 50km i pozniej zanika :zdziwko: . Mysle, ze na to ma wplyw pompa ABS ktora dziala nieprawidlowo lub sterownik. W najblizszym czasie pojade jeszcze do ASO, zeby odpowietrzyli dokladnie caly uklad no i po raz kolejny podlaczyli pod kompa, moze tym razem zachowal sie jakis sensowny blad.

Czekam na wasze opinie oraz porady.

Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1