BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 22:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 540i Kopcenie na biało
PostNapisane: 26 kwietnia 2008, 21:10 
Pierwsze kroki

jak w temacie, troche ja przegonilem i zaczela mi nagle kopcic na bialo i ubywa oleju, temperatura i plyn w normie. po odpaleniu chmura dymu pozniej trocze mniej i po dodaniu gazu znowu siwo za autem. jak na moj rozum to uszczelka ale moze ktos ma jakis inny pomysl, jak uszczelka to z jakimi kosztami musze sie liczyc, robis odrazu 8 garow czy tylko 4, jaka uszczelke kupic orginal czy zamiennik, czy nalezy wymieniac szpilki.

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 26 kwietnia 2008, 21:42 przez 22hubert, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2008, 21:17 
Pierwsze kroki

No uszczelka ma bank poszła, albo masz zniszczony układ wydechowy.

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2008, 21:45 
Pierwsze kroki

Hexen napisał(a):

a co ma uklad wydechowy z kopceniem auta, chyba ze po kryjomu podbiera mi olej z silnika i w sobie go spala to wtedy tak masz racje.

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2008, 22:03 
zanim zaczniesz rozbierac silnik, sprawdz membrane, moze poszła . Objawy podobne

nr 2
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=40

Hexen napisał(a):

skad ta pewnosc,ze NA BANK? rozbierasz V ósemki czekając na prawko ?

Ostatnio edytowano 26 kwietnia 2008, 22:06 przez grim_reaper, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2008, 22:06 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
Panowie a od kiedy objawem uszkodzonej uszczelki głowicy jest spalanie oleju?

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2008, 22:54 
Pierwsze kroki

[quote="grim_reaper"]zanim zaczniesz rozbierac silnik, sprawdz membrane, moze poszła . Objawy podobne

co to za membranka i za co odpowiada

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2008, 23:04 
jest na koncu kolektora ssacego ( od podszybia rzecz jasna ) i odpowiada za odpowietrzanie komory korbowej... jak sie rozleci , wtedy zasysa olej do cylindrow i zaczyna byc przepalany razem z paliwem..najczesciej rzecz dotyczy 4 i 8 cylindra. Generalnie to przypadłosc M60 i M62 V8... trzeba tego pilnowac bo jak tylko wystąpią objawy, a wystepują one nagle, trzeba ją wymienic. Nie ma mozliwosci sprawdzenia jej, ale koszt wymiany nie jest duzy.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2008, 09:22 
Pierwsze kroki

grim_reaper napisał(a):
zanim zaczniesz rozbierac silnik, sprawdz membrane, moze poszła . Objawy podobne

nr 2
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=40

Hexen napisał(a):

skad ta pewnosc,ze NA BANK? rozbierasz V ósemki czekając na prawko ?

Jestem praktykantem 1 roku technikum mechanicznego i się mniej więcej orientuje....

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2008, 13:32 
Pierwsze kroki

grim_reaper - dzieki koleszko za podpowiedz w poniedzialek sprobuje tam zajrzec jaki bedzie wynik napisze. w nawiazaniu do pytania "stones1" pod glowica sa nie tylko kanaly wodne, olejowe rownierz i jezeli zrobila sie nieszczelnosc miedzy takowym a otworem gdzie jest tuleja moze dochodzic do spalania oleju

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2008, 17:03 
Poszukaj zanim zapytasz

czesc.jezeli temperatura plynu i sam plyn sa w normie to raczej uszczelka pod glowica jest spoko; przyczyna spalania oleju moze byc np:pekniete pierscienie tlokowe badz tez uszkodzone uszczelki gumowe(o-ringi) na trzonach zaworow i wtedy olej przez nie moze dostawac sie do komory spalania:). pozdrowienia

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2008, 17:04 
Poszukaj zanim zapytasz

czesc.jezeli temperatura plynu i sam plyn sa w normie to raczej uszczelka pod glowica jest spoko; przyczyna spalania oleju moze byc np:pekniete pierscienie tlokowe badz tez uszkodzone uszczelki gumowe(o-ringi) na trzonach zaworow i wtedy olej przez nie moze dostawac sie do komory spalania:). pozdrowienia

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2008, 19:21 
Pierwsze kroki

.

Ostatnio edytowano 27 kwietnia 2008, 19:31 przez 22hubert, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2008, 19:27 
Pierwsze kroki

Grzesiek160405 napisał(a):

bralem to pod uwage ale od gumek na zworach by tak mocno nie kopcil od razu (jak sciagne glowice i tak je wymienie) a co do pierscieni to rzeczywiscie moze byc, zmierze cisnienie "na tlokach" i sie sprawa wyjasni. w kazdym razie jezeli to nie bedzie to o czym pisal grim_reaper to glowica i tak musi byc sciagnieta a to niestety mnie pociagnie po kieszeni :(

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2008, 23:39 

22hubert napisał(a):
grim_reaper - dzieki koleszko za podpowiedz w poniedzialek sprobuje tam zajrzec jaki bedzie wynik napisze. w nawiazaniu do pytania "stones1" pod glowica sa nie tylko kanaly wodne, olejowe rownierz i jezeli zrobila sie nieszczelnosc miedzy takowym a otworem gdzie jest tuleja moze dochodzic do spalania oleju

nie. Przeciez olej w cylindrze zawsze jest :) i byc musi, pierscienie go usuwaja zanim dochodzi do zapłonu mieszanki.

Piszesz ze auto mocno kopci na biało i ubywa oleju, a plyn chlodzacy jest ok, nie zmienia się jego poziom ani kolor, wiec takie spalanie oleju NIGDY nie moze miec nic wspolnego z puszceniem uszczelki głowicy. Nie wiem skąd pomysł że może to być uszczelka głowicy. Wskazywać na nią mogą problemy z temperaturą, ubywanie oleju PRZY przybywaniu plynu chłodzącego (wymieszanie się oleju z płynem chłodzącym) lub w drugą stronę, ubywanie płynu - przybywanie oleju, spaliny w płynie chłodzącym, wyciek na zewnątrz głowicy płynu chłodzacego, ale NIGDY spalanie oleju.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2008, 23:46 
Poszukaj zanim zapytasz

No wlasnie, nie wiem w jakim stopniu kopcil, miejmy jednak nadzieje ze to ta membrana a nie pierscienie.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2008, 23:51 

tak, ja nie znam przypadłości M62, o membramie nie wiedziałem, ale skoro "grim" pisze że to znana usterka przy takich objawach w M60/62 to pewnie ma rację. Pisze o tej uszczelce głowicy bo kilka osób tu pomieszało nieco sprawy... olej spala się tylko i wyłącznie w cylidrach, a w cylindrach znajduje się on zawsze. Przy szczelnej uszczelce oczywiście również dlatego spalanie oleju nie może mieć nic wspólnego z uszkodzoną uszczelką głowicy.

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2008, 16:04 
Pierwsze kroki

stones1 napisał(a):
tak, ja nie znam przypadłości M62, o membramie nie wiedziałem, ale skoro "grim" pisze że to znana usterka przy takich objawach w M60/62 to pewnie ma rację. Pisze o tej uszczelce głowicy bo kilka osób tu pomieszało nieco sprawy... olej spala się tylko i wyłącznie w cylidrach, a w cylindrach znajduje się on zawsze. Przy szczelnej uszczelce oczywiście również dlatego spalanie oleju nie może mieć nic wspólnego z uszkodzoną uszczelką głowicy.

olej silnikowy nigdy nie jest na tloku gdy jest szczelna uszczelka tylko pod nim w bloku i smarowanie tulei i tlokow odbywa sie wylacznie przez mgielke olejowa pod tlokiem. nad tlokiem jest wylacznie powietrze i paliwo ktore dostaje sie przez kolektoe ssacy i wtryski. i tak jak pisalem w przypadku gdy jest pekniecie uszczelki w miejscu gdzie idzie olej np do smarowania rozrzadu dostaje sie nad tlok i moze go spalac aczkolwiek jest to bardzo zadkio spotykane przewarznie nieszczelnosc robi sie z miejscami wodnymi. zauwazylem ze jak odkrece korek oleju lub wyciagne bagnet robi sie duze PODCISNIENIE czyli pierscienie raczej odpadaja, bylem u mechanika dzisiaj ale nie mial czasu wiec dalej stoje w miejscu jak narazie najprawdopodobniejsza jest wersja z odma czyli wspomniana wczesniej mebranka.

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2008, 17:48 
Pierwsze kroki

ademontowalem ta mebranke czyli taki trojnik ale nie wiem czy i jak go sprawdzic dodam ze nie byl zbytnio zaolejony . przelot (przedmuch) ma tylko w jedna strone, odpalilem fure ale kopci dalej i mocno zaciaga powietrze na tych wezykach od sciagnietego trojnika. dzisiaj odkrecilem pokrywe od swiec i jest tam troche oleju na tyle ze zakrywa swiece czy tak powinno byc. tez nie mialo kiedy sie popsuc a zlot za dwa dni :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2008, 19:08 
Pierwsze kroki

[quote="grim_reaper"]zanim zaczniesz rozbierac silnik, sprawdz membrane, moze poszła . Objawy podobne

nr 2

pisalem ze rozebralem ta mebranke nr 2 ale ona jest polaczona z serwem hamulcow to napewno jest ta mebranka od odmy? przegladajac schematy zwrocilem uwage na ten http://bmwfans.info/original/E39/Lim/54 ... l-11_2254/ i ciekawy jestem czy ten separator ma cos wspolnego z moim kopceniem. dodam ze jak chodzi silnik i odkrece korek oleju to zmieniaja sie obroty , jest tak duze podcisnienie.

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwietnia 2008, 00:14 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Hubert, nie kombinuj, zmień membrane na nową.
Potem się odezwij.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1