BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Bardzo głośne odgłosy podczas pracy silnika
PostNapisane: 21 maja 2008, 20:53 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam. Mam pewien problem ze swoim autem i w miarę możliwości proszę o jak najszybszą pomoc. Może ktoś miał podobny problem? Otóż zaczęło się od tego, że samochód szarpał mi przy ruszaniu i czuć było wibracje na pedale sprzęgła. Pojechałem do mechanika, który stwierdził, że uszkodzone jest koło dwumasowe.
Dodam, że oprócz wyżej wymienionych objawów, słychać było jak gdyby terkotanie lub walenie, stukanie dochodzące od dołu silnika. Dzisiaj ów fachowiec wymienił mi koło dwumasowe (nowe, firmy Luk), niestety nie dało to oczekiwanych rezultatów. W chwili obecnej samochód jeszcze bardziej terkocze i dudni, bez względu na to, czy wcisnę sprzęgło, czy nie. Stukot słychać w środku, jak i na zewnątrz pojazdu.
Terkotanie nasila się wraz ze wzrostem obrotów silnika. Pojechałem jeszcze raz do fachowca, a on stetoskopem zaczął słuchać silnika od dołu i stwierdził, że owe stuki dochodzą z miejsca między skrzynią biegów a silnikiem. Niestety, nie potrafi on zlokalizować źródła odgłosów. Mechanik powiedział, że może być uszkodzone jakieś łożysko, docisk sprzęgła, lub w najgorszym przypadku wał. Może ktoś miał podobną usterkę, proszę o odpowiedź, ponieważ mam już dosyć poniesionych kosztów (około 2000 zł). Dodam, że moje BMW to 2l diesel, 136 koni mechanicznych, 2000 rok produkcji, przebieg 152 000 km.
Pozdrawiam i proszę o jak najszybszą pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2008, 21:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: 318 & 330
Kod silnika: m40 & m54
jakis spadek mocy??

mozliwe że jest to cos w układzie korbowo tłokowym, a to może się skończyc dziurą w bloku!!

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2008, 21:05 
Poszukaj zanim zapytasz

Właśnie chodzi o to, że samochód nie stracił mocy. Jeździ normalnie. Czuć tylko wibracje, nasilające się podczas przyspieszania. Przejechałem w takim stanie ponad 300 km i nic się nie stało.

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2008, 21:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: 318 & 330
Kod silnika: m40 & m54
masz jaja stary zeby z tym jeździc :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2008, 15:00 
Forumowicz

Sprawdz poduszki silnika. :ok:
Jeżeli mechanior wymienił koło dwumasowe to powinien zrobić to z razem ze sprzegłem i dociskiem. Podpora wału napedowego :ok: luknij tam też.
Pozdrowa
:cwaniak:

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2008, 18:38 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
według mnie trzeba było zacząć od sprzęgła dlaczego mechanicy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za swoją pracę przecież to koło dwumasowe którego wymiana nic nie dała powinien komisyjnie zeżreć

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1