BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 06:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 320i Szum w tylnim zawieszeniu, spadek mocy
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 13:15 
Pierwsze kroki

witram otóż mam taki problem , kupiłem swoją e36 jakiś miesiąc temu , strasnize szumiało łożysko tylniego koła , wiec je wymieniłem i teraz nadal szumi w okolicach tylnich kół co mam wrażenie że strasnzie chamuje samochód , a poczas przyśpieszania nieraz mam wrażenie jak by na chwile odpuczało i znów łapało , strasznie czuć ubytek mocy , przy 150 koniach ma ponad 10 sekund do setki , to chyba nie jest normalne ??

Cytuj:
[model???] Szum w e36 , 320 .

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 7 czerwca 2008, 23:11 przez busiek18, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 13:40 
Forumowicz

A sprawdzałeś drugie koło? Może kolejne łożysko jest do wymiany.Sprawdz też tylne hamulce.Jeśli to będzie ok to wygląda że dyfer Ci się rozlatuje. :(

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 13:41 
Forumowicz

320 ma ok 10 sek do 100, moze to tylny most tak szumi,sprawdz czy niemasz z niego wyciekow i czy jest olej,slychac z ktorejs strony bardziej?

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 14:00 
Pierwsze kroki

hmm , drugie koło było sprawdzane przy wymanie łozyska w lewym kole , wyczytałem w brifie czy innym niemieckim świstku że jeździła ona na oponach 245 i felgach 17 może od tego jak ktoś dawał w piz... sie coś mogło posypać wqiecej ??nie sprawdzałem ile ma 320 do setki ale chyba powinno być mniej niż 10 sekund ??? przesiadłem sie ze 100 konnej hondy i ona miała lekkko ponad 9 , rozumiem różnice wagi ale 100 a 150 koni to znaczna różnica

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 14:18 
Forumowicz

:zawstydzony: niestety moja coupe wg ksiazki ma 9,9 do 100, moze honda ma krotsze przelozenia bo moja jechalem juz 220 kmh

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 14:28 
Pierwsze kroki

a jeszcze jedno pytanie bo widze że mamy takie same cupety , do ilu dochoidzi na dwójce ??

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 14:28 
Pierwsze kroki

Przyczyna dziwnych dzwiekow moze byc sama opona. zamien kola przednie z tylnymi i zobacz czy dalej szumi ci z tylu.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 14:32 
Pierwsze kroki

hmm teraz to zacząłem sie zastanawiać czy poprostu nie przeliczyłem sie zabardzo co do osiągów tych 320 , byłem przyzwyczajony do hondy która tak samo leciała 200 albo i ponad ale strach , noi na dwujce ciągneła do 100 , a tu nagle w bmce która ma tyle koni wiecej i silnik 2.0 a nie 1.6 taka różnica w mocy

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 14:47 
Forumowicz

szczerze to nie sprawdzalem ile na 2 do odciecia,ale wydaje mi sie ze do ok 100 :przestraszony:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 15:47 
Forumowicz

Moje BMW: E36 325i
Kod silnika: M50B25
100 na godzine nie powinna polecieć ale ok 90 napewno. Ja mam 320i 90 mam na blacie. No chyba że masz szpere w co wątpie to i powyżej 100 powinno iść na odpowiednim przełożeniu :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 15:53 
Pierwsze kroki

to czemu te 320 są takie słabe ?? moja nawet zapiszczeć porządniej nie chce mimo teog że puki co założyłem oponki 195/60/15 , wasze też tak kiepsko ???

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 16:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 QP
Kod silnika: m50b20
uuu to cosik panowie nie tak....obecnie z tylu mam 235/45/17 michelin pilot sport czy jakos tak i oponki zapiszcza i bez wiekszych problemow zarzuce tylem :hyhy: . jak zalozylem zimowki 205/65/15 to przy ostrym starcie na dwojce zapiszczy :rotfl: dane testowe mowia ze 320i ma do 100km/h 9,4.. co do szumu to moze tylny most, moze hamulce zapieczone i szczeki nie odbijaja dobrze? podnies na lewarku i pokrec kolem czy swobodnie sie obraca

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2008, 15:33 
Pierwsze kroki

witam jeszcze raz, podnosiłem go na lewarku noi obydwa kołą kręcą sie chyba dobrze, nie znam sie dokłąndie ale przy mocniejszym rozkręceniu ich kręcą sie powiedzmy tak 10 razy . wiec chyba kwestia łożysk i ewentualnych zapieczonych zaciskjów odpada ??

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2008, 09:02 
Forumowicz

wszystko wskazuje na to ze to most i rzeczywiscie zdarzylo mi sie ze ze przy ostrzejszym ruszaniu przy zmianie na 2 zapiszczala, ale napisze jeszcze ze jak ja kupilem to wydawala mi sie mocna bo to moje pierwsze auto ale jak wymienilem swiece na nowe ngk i wymienilem filtr paliwa i powietrza w jednym dniu i pojechalem na taka moja testowa gorke to w miejscu gdzie wczesniej mialem na 2 5000rpm to po tych wymianach na 2 odcielo mi juz zaplon przy 6500rpm 10 metrow wczesniej niz wtedy mialem 5500rpm wiec warto pamietac o takich wymianach na czas :szok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1