BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 10:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2008, 06:39 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam.
Cóż "umiesz liczyć licz na siebie",bezpiecznik jest dobry,więc zostają kable.Tylko które?z prawej czy z lewj strony pod zawiasami klapy bagażnika?Może obejdzie się bez rozbierania wnętrza-pozdro AC :padam:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, 17:31 
Pierwsze kroki

Witam!
Ja mam ten sam problem nie dziala ani spryskiwacz tylnej szyby ani sama wycieraczka! dzis rozkrecilem obudowe od trzpienia wycieraczki po czym srube 13 i zatrzymalem sie przy ramieniu wycieraczki! za zadne chiny nie moge ramienia wydobyc podwazalem uderzalem w trzpien i nic caly wd40 juz wlalem nawet coca cole i nic! ramieniem nie da sie tez za chiny poruszyc! nie wiem czy jest tak zapieczony czy co! gdyby to byla klapa z metalu to sprawa byla by inna a to gow... za przeproszeniem szklane i sie troszke boje! ma ktos jakis pomysl albo mial już taki problem ?

Tytuł:
PostNapisane: 11 stycznia 2009, 13:52 
Pierwsze kroki

witam

mam problem, bo urwal mi sie boolec (trzpien??) ktory laczy wycieraczke z silniczkiem. czy ktos to dorabia, naprawia ?? co z tym zrobic?

Tytuł: Re: tylna wycieraczka nie działa
PostNapisane: 29 stycznia 2009, 00:37 
Pierwsze kroki

zaciera sie sama wycierazka na szybie .silniczek nie bedzie pracowal przy otwartej klapie jak sprawdzasz.musi byc zamknieta albo uszkodzony wylacznik w tylnej klapie z centralnego zamka .

Tytuł: Re: [E39] tylna wycieraczka nie działa
PostNapisane: 17 marca 2010, 20:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Witam
Miałem podobny problem wycieraczka w moim e46 nie chodziła, naprawiłem to za 80zł, co się okazało trzpień od wycieraczki zaśniedział i zablokował się w tulejkach. tak się dzieje ponieważ cały trzpień jest wykonany z aluminium.

Tytuł: Re:
PostNapisane: 17 marca 2010, 21:41 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
filipesko napisał(a):
witam

mam problem, bo urwal mi sie boolec (trzpien??) ktory laczy wycieraczke z silniczkiem. czy ktos to dorabia, naprawia ?? co z tym zrobic?

Kupić element nr 2 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=61&fg=45 , cena w aso wynosi 235.01 zł, albo szukaj używki :P

MastaH napisał(a):
Witam!
Ja mam ten sam problem nie dziala ani spryskiwacz tylnej szyby ani sama wycieraczka! dzis rozkrecilem obudowe od trzpienia wycieraczki po czym srube 13 i zatrzymalem sie przy ramieniu wycieraczki! za zadne chiny nie moge ramienia wydobyc podwazalem uderzalem w trzpien i nic caly wd40 juz wlalem nawet coca cole i nic! ramieniem nie da sie tez za chiny poruszyc! nie wiem czy jest tak zapieczony czy co! gdyby to byla klapa z metalu to sprawa byla by inna a to gow... za przeproszeniem szklane i sie troszke boje! ma ktos jakis pomysl albo mial już taki problem ?

Ściągacz do sworzni http://allegro.pl/item947432258_sciagac ... a_vat.html i musi pójść :ok:

PostNapisane: 23 listopada 2011, 13:34 
Pierwsze kroki

Witam. Mam do was takie pytanie. Chcę wymienić ramię tylnej wycieraczki tylko jak ? Zdjąłem plastikową nakładkę odkręciłem śrubę a stare ramie nie chce zejść ? Czy muszę coś jeszcze odkręcać od strony wewnętrznej ? Proszę o szybką odpowiedź.

PostNapisane: 29 maja 2012, 20:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530d
Kod silnika: M57
Panowie z której strony idą te kable co się przecierając patrząc od tyłu samochodu z prawej czy lewej??? Chodzi o E39 kombi oczywiście.

PostNapisane: 31 maja 2012, 10:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 525iaT, E46 325
Kod silnika: M54B25
U mnie z prawej były przetarte patrząc z tyłu - czyli zawias na boku od strony pasażera :)

E46 323i --> SPRZEDANY

E36 316i Compact --> SPRZEDANY

E36 320i Coupe --> SPRZEDANY

PostNapisane: 31 maja 2012, 16:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530d
Kod silnika: M57
To samo ja miałem u siebie

PostNapisane: 18 listopada 2013, 07:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530i
Kod silnika: M54B30
odgrzewam:)
eeehhhh zawsze cos...w poprzedniej e39 tylna wycieraczka przesala dzialac to byl zapierdzielony mechanizm. Rozkrecilem nasmarowalem i juz bylo ok.
W niedawno zakupionej wycieraczka byla wymieniana w aso jakis czas temu wiec ta chodzi bardzo luzno, niestety w obecnej problem mam z tym ze czasami wycieraczka sie wlaczy a czasami nie, podejrzewam wiec przerwana wiazke na zawiasach.

Czy ktos moze mi dokladnie wskazac ktore to przewody (wyczytalem ze te od strony pasazera) i jak jest z dojsciem deo ewentualnego lutowania?

PostNapisane: 18 listopada 2013, 08:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Dam Ci tylko jedną radę. Bardzo pomocne jest zdjęcie osłony głośnika(tego tylnego w podsufitce) i wyjęcie samego głośnika(może wisieć na kablach).
Gdy się dostaniesz do kabli przy prawym zawiasie(przy lewym także), dzięki właśnie odsunięciu głośnika będziesz mógł wyciągnąć długi odcinek
wiązki kabli i to bardzo pomaga przy poszukiwaniu winowajcy.
Ja to rozbierałem w ubiegłym roku i dokładnych szczegółów nie opiszę. W moim nie działał spryskiwacz-kabel był urwany, jakiś inny trzymał się na włosku i ktoś tam już kiedyś nieudolnie grzebał. Widać było, że bez większego wysunięcia kabli.
Trzeba na pewno ściągnąć osłonę-y przy samym zawiasie(mały torx). Na samej klapie chyba! niepotrzebnie! ściągałem!, ale robiłem przy tym pierwszy raz i nakląłem się ile wlezie rozbierając to co nie trzeba.
Sory, bo szczegółów nie pamiętam. Jakością tych kabli to bmw się nie popisało.
Kable-ich koszulki łamią się, urywają głębiej-przy zawiasie ale już pod dachem i przy samej klapie niepotrzebnie dłubałem.
Tak było w moim.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1