BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 07:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Brak jednej umowy... co teraz ?
PostNapisane: 27 sierpnia 2008, 20:59 
Pierwsze kroki

Mam taki problem kupiłem od gościa (dajmy na to ze się nazywał "gość1" ) samochód BMW e36 318is on kupił go z komisu ( komis nazwijmy "komis2" ) a komis zakupił od gościa z polski ( nazwijmy go "gość3" )

i teraz tak kupiłem samochód od gościa1 który posiadał umowę miedzy komisem2 a sobą ( czyli gościem1 ) ale nie posiadał umowy miedzy gościem3 a komisem2 dowód rejestracyjny jest na goscia3... gość1 od którego kupiłem samochód twierdził ze podeśle pocztą umowę miedzy komisem a gosciem3 który widnieje na dowodzie rejestracyjnym lecz gościu z komisu2 nie chce wydać tej umowy ( nie odbiera telefonów mówi ze jest za granicą itp itd czyli ściema )
Co mam w takim wypadku zrobić gdzie to zgłosić ?
Czy jest szansa ze po zgłoszeniu w jakiś odpowiednich urzędach, miejscach będę w stanie zarejestrować samochód bez tej umowy ?
Oraz co się stanie jeśli w ciągu 30dni od zakupu nie zarejestruje samochodu ?

Proszę o odpowiedzi

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Brak jednej umowy... co teraz ?
PostNapisane: 27 sierpnia 2008, 21:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 318i
Kod silnika: M40B18
ArczeX napisał(a):
Oraz co się stanie jeśli w ciągu 30dni od zakupu nie zarejestruje samochodu ?

Pod warunkiem że drogówka Cię nie złapie z umową kupna-sprzedaży w zębach, sam dowód rejestracyjny jest na gościa3 więc mogłeś pożyczyć auto od niego to nic się nie stanie, wydział komunikacji nie interesuje ile nie rejestrowałeś auta ważna jest skarbówka po zakupie wozu, bo oni Ci się mogą zabrać za dupę jak nie opłacisz ich, ale WK nic Ci nie zrobi, to jest jak z przeglądem technicznym, jeśli Cię policja nie złapie i pojedziesz na stację kontroli podbić dowód nie ważny już dajmy na to 4 miesiące to oni nic nie zrobią tylko podbiją, tak samo z wydziałem komunikacji i rejestracją auta.

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2008, 21:20 
Pierwsze kroki

aha... ale co zrobić z tym gościem z komisu2 co nie chce wydać tej umowy ? zgłosić to do skarbówki ? na policję ? da to coś wogóle ? bo już sam nie wiem :/

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2008, 21:26 
Zacna persona forum

ArczeX napisał(a):
aha... ale co zrobić z tym gościem z komisu2 co nie chce wydać tej umowy ? zgłosić to do skarbówki ? na policję ? da to coś wogóle ? bo już sam nie wiem :/

W tym Ci nie pomogę kolego, co do rejestracji to się oriętowałem bo sam jeździłem przeszło 2 miesiące na starym dowodzie, ale co tą umową to nie mam pojęcia. Poczekaj, jutra na pewno ktoś coś napisze konkretnego w tej sprawie, dziś już wszyscy poszli spać z nadzieją że przyśni im się nowe X6 :rotfl: i dlatego taka cisza w tym temacie. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2008, 21:42 
Pierwsze kroki

luke.e36 napisał(a):
dziś już wszyscy poszli spać z nadzieją że przyśni im się nowe X6 :rotfl: i dlatego taka cisza w tym temacie. ;)

hehe ok to ja tez myknę spać i śnić o tym ze dostałem umowe i zarejestrowałem moją kochaną betunie :) :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2008, 08:09 
Zacna persona forum

Odświeżam, bo pewnie koledze zależy na szybkiej odpowiedzi :cool:

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2008, 08:25 
Pierwsze kroki

wielkie dzięki :ok: i prosił bym o jakąś konkretniejszą odpowiedz z tego co się dowiedziałem to podobno gość1 nabył nieprawnie samochód gdyż nie ma umowy miedzy komisem a gosciem3

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2008, 11:03 
Zacna persona forum

idz do urzędu z tym co masz czyli umową kupna którą zawarleś i dowodem rejestracyjnym ,a jak będą urzędasy kumkać to się dowiesz co dalej.A koleś od ktorego kupiłeś samochód nie musi mieć umowy między komisem a pierwszym właścicielem ,wystarczy mu faktura zakupu w komisie .tyle sie dowiedzialem z netu bo jeszcze sam używanego auta nie kupywałem to mi sie przyda taka wiedza .działaj i opowiadaj jak było

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2008, 11:27 
Forumowicz

Moje BMW: E39
w zależności od urzędu - mogą się upierać by nowy nabywca auta posiadał ciągłość dokumentów

P.S.
autko jest zarejestrowane?

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2008, 11:38 
Pierwsze kroki

T-T napisał(a):
P.S.
autko jest zarejestrowane?

Tak auto jest zarejestrowane i z aktualnym ubezpieczeniem OC oraz przeglądem OC do 14.03.2009

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1