BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 07:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 12:03 
Zacna persona forum

cztery lata temu nie pamietam może mniej ni z 2 tyś ,drugi bieg nie dotykam zadnych pedalów a auto samo wolno jedzie ,rowniusieńko

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 12:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
no równiusienko jechało bo on ma siłe bo ma nisko moment jechać tak jak volvo d5 (2.4 163KM)mojego taty jedzie i 3 bez dodawania gazu ale obroty na pewno nie są 2 przy 2 tyś to bieg można zmieniać...

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 12:24 
Pierwsze kroki

3 lata temu egzaminatorzy czepiali sie o wrzucanie "luzu" na swiatlach/skrzyzowaniach/korkach bo costam costam i tak generalnie wedlug nich jezdzic niewolno ... Nie wiem czy to sie juz zmienilo czy jeszcze nie ale radzil bym podpytac instruktora :]

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 13:02 
Uzależniony od forum :)

do swiateł wedłóg instruktorów nie wolno dojerzdzać na luzie trzeba na wcisniętym sprzegle dopiero po całkowitym zatrzymaniu nalezy wyrzucic na luz. ale w praktyce jexdzi sie nieco inaczej

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 13:14 
Pierwsze kroki

W praktyce owszem (z tego co pamietam przynajmniej), jednak na egzaminie traktowane to bylo, przynajmniej w moim przypadku (zdawalem w Elblagu) jako blad.
Zreszta auto nie twoje tylko "ichnie" wiec w tym przypadku nie nalezy sie zabardzo przejmowac zuzyciem sprzegla.

Taka tylko mala sugestia z mojej strony odnosnie zdawania egzaminu...

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 13:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 320dA
Dzieki wszystkim za odpowiedzi :) Szczegolnie stonsowi dziekuje za szczegolowe wyjasnienie, i pocieszenie ze w BMW jest lepiej :padam:

Tymi autami da sie ruszyc bez gazu, ale wlasnie trzeba to robic bardzo powoli i z duzym wyczuciem.

Z tym gazem jest wlasnie tak jak pisze stones, dodaje gazu nic nic nic... nagle ponad 2000 i potem bardzo ciezko potem ustalic sobie obroty na 1000-1200.

Koledzy generalnie teraz widze jaka jest przepasc miedzy nowymi autami typu clio, punto itp. a nawet ponad 10 letnimi BMW. Fajnie ze w BMW sprzeglo i gaz chodza duzo lepiej, pocieszyles mnie stones bo juz myslalem ze bede mial wielkie problemy jak przyjdzie co do czego.

To sa auta do jazdy miejskiej, a widocznosc jest poprostu tragiczna.

Kolejna sprawa to wlacznik swiatel ktory znajduje sie w dzwigience kierunkowskazu. Mialem taka sytuacje ze instruktor troche za pozno mi powiedzial ze mam skrecic w prawo, i troche mocniej potraktowalem kierunkowskaz. Okazalo sie ze przy okazji wylaczylem swiatla, dobrze ze pomrugal mi ktos z przeciwka bo wogole sie nie zorientowalem.

Generalnie o takich durnych rozwiazaniach w tych autach, to mozna by ksiazke napisac.

I przede wszystkim to ruszanie to jest naprawde tragedia dla mnie. Z zalozenia tymi autami powinno sie latwo ruszac, bo przeciez to sa auta glownie do jazdy miejskiej, a jest zupelnie odwrotnie.

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 13:53 
Pierwsze kroki

Automacik rozwiazuje wszystkie problemy z ruszaniem :]

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 14:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Trzeba sobie też uświadomić że auta na L są użytkowane przez najgorszych kierowców czyli tych co zaczynają, często takie auto jest pierwsze w za którego kólkiem siedzą. Mój kolega ma szkołe jazdy, sprzęgło wymieniają co miesiąc - pół roku w zależności od marki auta. Mówił że najlepiej było w mikrach najgorzej w punto. Nie ma się co dziwić że sprzęgło chodzi w L tak ciężko, pewnie mechanicy stosują jakieś triki żeby choć troche dłużej sprzęgło pojeździło.
W moim E36 sprzęgło chodzi dość ciężko/twardo ale jest bardzo dobrze wyczuwalne. U mojego ojca w Vectrze 99r chodzi dużo lżej. Nie wiem czym spowodowane jest to że u mnie tak ciężko :(

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 14:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
///M_ichał napisał(a):
Kolejna sprawa to wlacznik swiatel ktory znajduje sie w dzwigience kierunkowskazu. [...]Generalnie o takich durnych rozwiazaniach w tych autach, to mozna by ksiazke napisac.
I przede wszystkim to ruszanie to jest naprawde tragedia dla mnie. Z zalozenia tymi autami powinno sie latwo ruszac, bo przeciez to sa auta glownie do jazdy miejskiej, a jest zupelnie odwrotnie

Michał, w róznych autach są rózne rozwiazania - właczanie swiatel, wrzucanie wstecznego - po prostu trzeba pojeździc i tyle :)
A ruszanie przestanie być tragedią jak najzwyczajniej się w tym wprawisz ;)
pozdrawiam i powodzenia w nauce jazdy :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 14:42 
Częsty bywalec

GP-T1000 napisał(a):
W moim E36 sprzęgło chodzi dość ciężko/twardo ale jest bardzo dobrze wyczuwalne. U mojego ojca w Vectrze 99r chodzi dużo lżej. Nie wiem czym spowodowane jest to że u mnie tak ciężko

W tych clio, yaris itp. sprzeglo tez chodzi bardzo lekko, gaz zreszta tez, i przez to tez sie traci na precyzji, bo jak by byl wiekszy opor to moze byloby lepiej :niepewny:

anya napisał(a):
Michał, w róznych autach są rózne rozwiazania - właczanie swiatel, wrzucanie wstecznego - po prostu trzeba pojeździc i tyle

Oczywiste jest ze w kazdym aucie sa inaczej rozwiazane pewne elementy, ale wlacznik swiatel w kierunkowskazie to jak widac jest pomylka, bo przez przypadek mozna swiatla zgasic. W BMW takiego problemu nie ma :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 16:10 

Frank napisał(a):
Kornelio napisał(a):
///M_ichał napisał(a):
Chlopaki mam tylko nadzieje ze w BMW sprzeglo i gaz chodza lepiej niz w Clio czy Yarisie

raczej podobnie :)

raczej nie bardzo.

chyba,ze mowimy o 1.6

raczej tak. np w 325 czy 320 :) obojetnie czy e30 czy e36 :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 16:31 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
///M_ichał napisał(a):
GP-T1000 napisał(a):
W moim E36 sprzęgło chodzi dość ciężko/twardo ale jest bardzo dobrze wyczuwalne. U mojego ojca w Vectrze 99r chodzi dużo lżej. Nie wiem czym spowodowane jest to że u mnie tak ciężko

W tych clio, yaris itp. sprzeglo tez chodzi bardzo lekko, gaz zreszta tez, i przez to tez sie traci na precyzji, bo jak by byl wiekszy opor to moze byloby lepiej :niepewny:

m.in. dlatego że zbyt lekko chodzą, ale to nie był by jeszcze problem gdyby działały po prostu dobrze, a działają źle.... wiadomo że z czasem będziesz ruszał nimi lepiej, ale jestem pewny że BMW wyczujesz o wiele szybciej.

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 18:30 
Zacna persona forum

GP-T1000 napisał(a):
Trzeba sobie też uświadomić że auta na L są użytkowane przez najgorszych kierowców czyli tych co zaczynają, często takie auto jest pierwsze w za którego kólkiem siedzą. Mój kolega ma szkołe jazdy, sprzęgło wymieniają co miesiąc - pół roku w zależności od marki auta. Mówił że najlepiej było w mikrach najgorzej w punto. Nie ma się co dziwić że sprzęgło chodzi w L tak ciężko, pewnie mechanicy stosują jakieś triki żeby choć troche dłużej sprzęgło pojeździło.
W moim E36 sprzęgło chodzi dość ciężko/twardo ale jest bardzo dobrze wyczuwalne. U mojego ojca w Vectrze 99r chodzi dużo lżej. Nie wiem czym spowodowane jest to że u mnie tak ciężko :(

co do zużywania sprzęgła to mechanicy mogli by na nie wlać oleju odrobinkę hehe;p mój kolega tak zrobił przez przypadek w POLO bo wymieniał olej w skrzyni ale trafił do sprzęgła. teraz jak sie jedzie to przy dodaniu gazu się ślizga. jechać się da "heh" a autko ma 50PS
wydaje mi się że taki patent na Lce był by dobry bo przy minimalnych prędkościach nie czuje się różnicy. a Lki się wolno toczą...

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 18:54 

panowie nad czym tu gdybać wpi...e do odciny i puszczasz sprzęgło

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 19:31 
Forumowicz

Moje BMW: e21,e36,2xe46
Kod silnika: encoded
esiue30 napisał(a):
panowie nad czym tu gdybać wpi...e do odciny i puszczasz sprzęgło

Dokładnie :rotfl:
Na egzaminie dostałem takie padło, w którym żeby wcisnąć sprzęgło trzeba się było zaprzeć a gaz był zbyt delikatny, przy chyba 3 skrzyżowaniu zrobiłem poligon doświadczalny z tego auta...przypadkiem zdając :rotfl:
Do L'ki przesiadłem się z bmw więc miałem dużo problemów żeby tym ruszyć :zdegustowany:

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 20:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m62b35tu
stones1 napisał(a):
m.in. dlatego że zbyt lekko chodzą, ale to nie był by jeszcze problem gdyby działały po prostu dobrze, a działają źle.... wiadomo że z czasem będziesz ruszał nimi lepiej, ale jestem pewny że BMW wyczujesz o wiele szybciej.

Wpuściłem za kółko mojego kolege, który nigdy w życiu nie jechał autem. Wytłumaczyłem mu co ma zrobić żeby auto zaczęło jechać i bez problemu ruszył, bez żadnego zgaśnięcia czy szarpania. Ja mówie zawsze, że w BMW trzeba się dobrze postarać żeby auto zgasić przy ruszaniu. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 21:01 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
TargeT, no własnie i to jest ta różnica między samochodami a jakimiś pierdziawkami :cool:

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 22:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m62b35tu
stones1 napisał(a):
TargeT, no własnie i to jest ta różnica między samochodami a jakimiś pierdziawkami :cool:

:cool:

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2008, 16:31 
Częsty bywalec

Dzis jezdzilem VW New Beetle 2.0, i ruszalo sie bardzo dobrze, zadnych problemow tak jak w przypadku tych poprzednich aut. Sprzeglo mozna dobrze wyczuc, i przede wszystkim gaz lepiej chodzil. Ale skrzynia biegow to takie same g...o jak w yarisie itp., kompletny brak precyzji. Generalnie to wiadomo ze to kupa zlomu i tyle, jedynie rusza sie dobrze, i na 2 biegu przy 20-30 km/h jak sie wcisnie gaz to auto przyspiesza, a nie tak jak w przypadku reszty, ze gaz w podlodze a auto nie jedzie.

stones1 napisał(a):
no własnie i to jest ta różnica między samochodami a jakimiś pierdziawkami

Dokladnie i tego sie trzymajmy :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2008, 17:08 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Co wy za bzdury pitolicie panowie ? :zdziwko: Jak ktoś jest kaleczniakiem i ma problemy z koordynacją ruchową to pewnie będzie miał probelmy z wciśnięciem sprzęgła i ruszeniem z miejsca w każdym samochodzie... Min dla takich ludzi są automaty. Jak to mawiają złej baletnicy przeszkadza nawet rąbek u spódnicy :] Jakoś nie zauważyłem żeby sprzęgło było lepsze w 10 letnich BMW niż w nowym Aursie, Yarisie, Corsie czy innym wynalazku ! Wręcz przeciwnie w nowym samochodzie sprzęgła chodzą dużo lżej przez co nawet jazda w korkach tak nie męczy.

Co poniektórzy powinni pojeździc trochę nowymi samochodami żeby się przekonac jak teraz wygląda motoryzacja a nie wychwalac ciągle pod niebiosa E32 czy E36..

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1