BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 05:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: AC - wasze doświadczenia z wypłatami, czyli gdzie warto AC?
PostNapisane: 19 września 2008, 13:43 
Uzależniony od forum :)

Witka,

Na dniach bede kupował polisę AC i zastanawiam się gdzie?

Są udziały własne i amortyzacja pojazdu. Są możliwości wyceny i naprawy serwisowej.

o ile udział własny łatwo wykupić a amortyzacja u jednych jest u innych nie... to jak jest z samą wypłatą? Wszędzie piszą że ceny części wg EUROTAX, wszystkie warunki są podobne...

Compensa, Hestia, PTU ?

W opcji SERWIS nie pasuje mi tylko jedna rzecz.... pewnie 3-4tyg naprawa...

Jakie są Wasze doświadczenia?

P.S. Są zapisy o doubezpieczeniu różnych dodatków. Ale często w warunkach jest zapis że przy szkodzie całkowitej (np.kradzież) maks kwota do wypłaty to cena rynkowa auta... :zdziwko:

Jakie są Wasze doświadczenia?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2008, 13:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
co do obsługi serwisowej itp - nie wiem;
natomiast np. pod względem np. rzetelności wypłaty kasy, to ostatnio przetestowałam Wartę - zero problemów, szybko /4 dni po oględzinach/ kasa na konto, wysokość odszkod. satysfakcjonująca :)

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2008, 19:42 
pzu tylko moim zdaniem,nawet w warcie kreca.

zawsze na tym dobrze wychodzilem :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2008, 19:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 318i
Kod silnika: M40B18
LeSiO napisał(a):
pzu tylko moim zdaniem,nawet w warcie kreca.

zawsze na tym dobrze wychodzilem :hyhy:

Popieram też mam w PZU i ani myślę zmieniać. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2008, 20:16 

PZU to największe badziewie pozatym nie ubezpieczą mi USA i cabrio :(

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2008, 22:32 
Częsty bywalec

Ja mam w warcie mini pakiet jakis tam... od kradziezy , wybitych szyb i jakis tam pierdol . Naszczescie nie mialem jeszcze okazji przetestowac rzetelnosci firmy wiec nic wiecej nie powiem :) Moge rzec tylko tyle ze bralbym mini pakiet jesli zalezy ci tylko na ubezp. od kradziezy bo idzie zaoszczedzic pare zł ....

e30 kiler 3xx

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2008, 21:33 
Forumowicz

Zgodnie z prośbą odpowiadam.
Jeśli chodzi o AC to wiadomo, że każda firma ubezpieczeniowa ma swoje ogólne warunki ubezpieczenia czy owu i trzeba je bardzo dokładnie czytać, ale to wiadomo rzecz.
jeśli chodzi o:
WARTA - najgorsza firma ubezpieczeniowa na rynku (jeśli nie naj... to napewno ścisła czołówka) - szkoda AC = zamienniki i nieznana amortyzacja liczona w oparciu o merkantylny ubytek wartości auta (tak sobie to fajnie nazwali), czyli płacisz składkę i nie wiesz jaka będzie amortyzacja przy szkodzie - obłęd, a poza tym bardzo utrudniony kontakt z działami likwidacji, absolutnie nikt nie odbiera telefonów, ale o ile dobrze pamiętam to w opcji warsztat (nie wycena) jest full odpowiedzialność bez amortyzacji
PZU - co na plus dla nich to to, że szkody AC rozliczają na podstawie oryginałów minus amortyazja zgodnie z owu czyli od 15 do 50%, lipa pod tym względem, że chyba nie ma możliwości wykupienia amortyzacji wogóle, dwa warianty - wycena, warsztat - do wyboru kto co zamierza w przypadku szkody, ale zazwyczaj obie sprowadzają się do jednej kwoty z tym, że przy warsztat powiększonejo VAT z faktury za naprawę i ewentualnie nieco wyższą stawkę za rgb
HESTIA - kręci jak wszystkie, na pewno liczą zamienniki, amortyzacja do 60%, i bardzo trzeba uważać na sumę ubezpieczenia - liczą wartość na dzień szkody i w razie czego walą odszkodowanie w dół o procent niedoubezpieczenia
PTU - zamienniki są na porządku dziennym :) więcej szczegółów nie znam bo mam z nimi pakt o nieagresji (wykonuję dla nich oględziny :)
COMPENSA - nie miałem przypadków szkód AC częściowych, tylko kilka całkowitych i na całkach obcinki robili, zresztą obsługuje ich AUTO EKSPERT i wiem, że lecą po bandzie (pracują też dla PZMOT, interrisk)
ALLIANZ - MAJĄ ZAPIS W OWU, ŻE ROZLICZENIE WYŁACZNIE NA ZAMIENNIKACH, A JAK NIE MA ZAMIENNIKA TO WALĄ 50% AMORTYZACJI NAWET PRZY NOWYM AUCIE!!!!

Generalnie prawie wszystkie firmy wpisują w owu, że rozliczenie w oparciu o Eurotax lub Audatex, a oba systemu mają bazę zamienników.

Bardzo dobrze można się dogadać z taką firmą jak Concordia Polska - miałam kilka spraw, ale OC przeciw nim i każdą zakończona ugodą na telefon bez sądu. Warto też sprawdzić ofertę HDI Asekuracja.

Mój koleś ma czteroletnią corollę (a fuj....) i jak ubezpieczał robiliśmy rozeznanie i padło chyba na Liberty Direct lub Commercial (już dobrze nie pamiętam, ale mogę ustalić) bo tam była opcja wykupu udziałów własnych no i przede wszystkim amortyzacji i rozliczenia na oryginałach.

A w kwestii kradzieży pojazdu to zawsze tak było, że firma wyplaca odszkodowanie według wartości rynkowej pojazdu na dzień szkody oczywiście z uwzględnieniem stanu, wyposażenia, przebiegu itp, a suma ubezpieczenia to jedynie przybliżona wartość pojazdu, a głównie górna granica odpowiedzialności.

A podsumowując krótko odkąd są zmienniki to każda prawie każda polisa AC jest o kant dupy. Jeśli chcesz po dzwonie naprawić auto w ASO na oryginałach to zawsze wybieraj opcję warsztat tylko wcześniej sprawdź czy owu precyzują kwestię części, bo jeśli nie ma mowy o zamiennikach to wybór należy do ciebie. A jeśli chcesz dostać gotówkę to polecam mimo wszystko pzu, nie wnikają tylko płacą to co mają w Audatexie minus amortyzacja i następny proszę :) choć i na tym zawsze coś skroją

Jeśli pomogłem to cieszę się bardzo, a w razie dalszym pytań służę radą.

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2008, 21:47 
Specjalista

Ogólniej rzecz biorąc....

Płać i daj się ruchać.

Pozostaje zatem kupić zegar z kukułką na ścianę bez kukułki lecz z kukuchciarzem :P

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2008, 08:43 

skuzi111, dzięki Skuzi!

Mam opcję w Compensie bez udziału własnego i amortyzacji.... Ale muszę doczytać dokładnie co i jak. W Hestii mam opcję Warsztat, więc chyba się skuszę na Hestię Warsztat. Auto warte 30tys zł + fvat na LPG za prawie 3tys. OC+AC = ok.1550zł.

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2008, 13:55 
Forumowicz

cena rewelacja, ale poczytaj owu zanim podpiszesz

wybierając ubezpieczyciela na AC to faktycznie nie wybierasz najlepszej opcji, ale najmniejsze zło ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2008, 21:12 
Ja dzisiaj byłem zapytać o ubezpiecznie OC, AC i NW.

I tak w zaokrągleniu:

PZU
* na mnie 3030zł
* na ojca 3080zł

Dziwnie, bo ojciec ma pełne zniżki, a ja zwyżki za wiek, tylko mam firmę i inaczej liczą.

Warta
* na ojca 2500zł.
* na mnie nawet się nie pytałem, bo ma wstępie 140% zwyżki

Centrum Ubezpiecznie
* nie wiem dokładnie jaka firma, ale powiedzieli mi 1700zł na ojca, na mnie wyjdzie duuuużo więcej

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2008, 22:01 
Forumowicz

POLECAM LIBERTY DIRECT - ubezpieczenie " AC-premium " drozsza opcja ale w przypadku stluczki naprawa wykonywana jest na ori czesciach w ASO bmw. Moja przygoda w deszczewy dzien z barierka na obwodnicy trojmiejskiej skonczyla sie rewelacyjnie :P

wszystko trwalo okolo 2 tyg ale cierpliwie czekalem ;)
do wymiany : zderzaki (tył , przód) drzwi tył , blotnik , lampa tył , lusterko , i pare plastikow nadkola i takie tam . koszt czesci wycenili na 9000 zł , koszt naprawy 7000 zł , a wiec do wyplaty na konto przelewik 16000zł :rotfl:

wspanialy ubezpieczyciel ;) dzieki temu juz kupione zderzaki m-pakiet , lampy po lifcie-tył i przód, lusterka AC Schitzer (i tu mysle czy aby napewno dobrze zrobilem , czy nie lepiej kupic od M), drzwi i błotnik , na wszystko wydalem okolo 7500 !

warsztat juz dograny , lakierek na cale auto bez dachu (dach polerka styknie) koszt ok 6000 i auto zastepcze

a wiec podsumowujac calkowity koszt naprawy wraz z modyfikacjami ktore i tak mnie czekaly to 13500 :]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 14:13 
Pierwsze kroki

Jak ja sie ciesze ze w ire jest o normalnie . Auto zastepczne na czas naprawy . Czesc i orginalne drogie wiec wyplaty zawsze wysokie . Nie ma czegosc takiego jak amortyzajca . Koledze ostantnio "ukradli" :hyhy: audi a6 Gdy je kupil zaplaci 5k euro . W tej chwili bylo warte ze 3.5 k . A oni mu ladnie wyplacili 5.5k na jakie bylo ubezpieczone 2 lata temu . :padam: :hurra: :rotfl:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 14:20 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
bolders napisał(a):
Jak ja sie ciesze ze w ire jest o normalnie . Auto zastepczne na czas naprawy . Czesc i orginalne drogie wiec wyplaty zawsze wysokie . Nie ma czegosc takiego jak amortyzajca . Koledze ostantnio "ukradli" :hyhy: audi a6 Gdy je kupil zaplaci 5k euro . W tej chwili bylo warte ze 3.5 k . A oni mu ladnie wyplacili 5.5k na jakie bylo ubezpieczone 2 lata temu . :padam: :hurra: :rotfl:

Oby go dorwała policja i "bekną" za wyłudzenie. Normalnie jest się czym chwalić.

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 15:30 

Liberty Direct. Ubezpieczenia do 30% tańsze. Wycenili 2300 i 2900, czy ubezpieczenie do 80% droższe... Reklamują się jako amerykańska firma, reklamówki z us akcentem, kręcomne w USA a mi mówią że MUSTANG to nietypowe auto... :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 15:51 
Pierwsze kroki

TomekB napisał(a):

Oby go dorwała policja i "bekną" za wyłudzenie. Normalnie jest się czym chwalić.

Za co ? ! :zly Ukradli bylo w cudzyslowiu poniewaz to nastolatkowi zaje... jego auto zeby sobie pojezdzic gdzies cala noc a potem zostawic i spalic . Wiec sorry ale nie wiem do czego pijesz !? :zdziwko:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 17:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
bolders napisał(a):
TomekB napisał(a):

Za co ? ! :zly Ukradli bylo w cudzyslowiu poniewaz to nastolatkowi zaje... jego auto zeby sobie pojezdzic gdzies cala noc a potem zostawic i spalic . Wiec sorry ale nie wiem do czego pijesz !? :zdziwko:

Dobrze ze wytlumaczyles bo juz tez chcialem napisac cos od siebie na ten temat. Upieklo ci sie :P

KotSylwester napisał(a):
Liberty Direct. Ubezpieczenia do 30% tańsze. Wycenili 2300 i 2900, czy ubezpieczenie do 80% droższe... Reklamują się jako amerykańska firma, reklamówki z us akcentem, kręcomne w USA a mi mówią że MUSTANG to nietypowe auto... :wstyd:

To juz wogole paranoja heheh normalnie polska komedia :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1