BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 14:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] jakie są oznaki zużytego przepływomierza powietrza?
PostNapisane: 8 października 2008, 12:44 
Pierwsze kroki

witam.mam problem bo wydaje mi się że moja przepływka jest zużyta. nie wiem jakie są objawy tego zuzycia ale u mnie moja bunia gdy wcisne pedał gazu mocniej to ją muli nie przyspiesza tak jak powinna a jak dodaje lekko gazu powoli to wtedy jedzie dużo lepiej . powiedzcie mi czy to jest to co mysle czy moze coś innego?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2008, 12:48 
Forumowicz

u mnie mechanik sprawdzał czy ta blaszka się nie zacina,ta co odcina powietrze.

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2008, 19:19 
Forumowicz

"Jeżeli przepływka jest walnięta to w trakcie jazdy na 4 czy na 5 biegu , to w trakcie pełnego buta startując z niskich obrotów wskazanie ekonomizera powinno się wychylić do np 20litrów i w chwili zadławienia ( chwilowego spadu kprzyspieszenia ) spaść o około 5 litrów. "muda44

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2008, 19:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
Jeśli masz możliwość podjedz na diagnostyke - powinno wykryć błąd przepływki, u mnie wykryło, objawiało się to tak że przy próbie przyśpieszania, auto do ok 2 - 2,5 tyś/obr przyśpieszało dobrze, a następnie przestawało ciągnąć (jak by ktoś momentalnie odciął do połowy dopływ paliwa) i dalej rozpędzało się ale po woli. Kłopot był na przykład przy wyprzedzaniu bo zacząłem wyprzedzać i nagle na lewym pasie w połowie drogi przestało dobrze ciągnąć i był problem bo droga wyprzedzania znacznie sie wydłużała, pół biedy jak nic z przeciwka nie jechało.

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2008, 21:29 
Forumowicz

bubasmok, ja miałem takie same objawy i okazało sie że sonda skończyła swój żywot.Tutaj może pomóc diagnostyka komputerem.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 01:01 
Pierwsze kroki

andrzej powiedz mi ile kosztowała cię taka sonda bo mówimy o sonda lambda prawda?ale najpierw jednak może udam się do tego diagnosty ale co wam chce powiedzieć przez dwa dni jezdziłem z wypiętą przepływka i powiem że nie było różnicy czy wpięta czy wypięta.więc moze to ona?jest kosztowna no ale trzeba będzie jak to ona.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 13:47 
Pierwsze kroki

a czy ktoś się orientuje jakiego programu użyć aby sprawdzić sonde lambde???????????bo mógłbym to zrobić sam ale mam plyte i tam jest mnóstwo tych programów zanim ja poinstaluje wszystkie to padnie mi komp.dlatego prosze o pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2008, 21:56 
Pierwsze kroki

W MOJEJ BEMCE KOMPUTER NIE WYKRYŁ WALNIETEJ PRZEPŁYWKI A BYŁA WALNIETA , SILNIK BYŁ OSŁABIONY I NA WOLNYCH OBROTACH WARIOWAŁA

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 22:43 
Pierwsze kroki

a powiedzcie mi taką rzecz.jesli moja przepływka jest padnięta to czy bedzie mi się włączać kontrolka od emisji spalin?bo byłem na kompie sprawdzili sonda umarła więc ja zmieniłem skasowali kontrolke a ona po dniu jazdy znowu się zaswiecił.gość mi mówił coś ze problem z przepływką ale sam nie był pewien mówi zmieniłeśsonde to pewnie jeszcze pozostałosc po starej!!!!!-ale chyba nie.i pytanie :czy przyczyną ponownego swieceni się tej kontrolki może być przepływomierz??????????????

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2008, 11:30 
Pierwsze kroki

w mojej bejcy e46 padł przepływomież na podpiętym komputerze wyskakiwał błąd na czujniku położenia wałka rozrządu lecz była walnięta przepływka ,na wolnych obrotach wariowała czasem gasła i nie miała siły sie rozpędzać przy większych obrotach po odłączeniu przepływki było dużo lepiej bo przełączyła sie w stan awaryjny tylko wiecej paliła najlepiej podłączyć inną przepływke z takiego modelu i jak to przepływka to będzie duża poprawa w pracy silnika i proponuje przepływki bosha bo na innych zamiennikach nie chodzi bo juz to przetestowałem .

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2008, 19:46 
Pierwsze kroki

czytam o waszych problemach z przepływomierzem i wydaje mi sie że u mnie w 530d może być to samo gdyż sytuacja jest następująca, ruszm z miejsca i napędzam sie na pełnym gazie i na 4-5 biegu auto przy 140km/h przestaje całkowicie sie rozpędzać a spalanie na ekonomizerze pokazuje 6-7 litrów, co wy o tym sądzicie. pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2008, 01:11 
Pierwsze kroki

wypnij go i zobacz wtedy czy jest jakas różnica albo pojedz na kompa powinni pomóc.ja jak wypiołem przepływke to wydawalo mi się ze auto naprawde lepiej jedzie.

Tytuł: ekonomizer
PostNapisane: 17 grudnia 2008, 17:24 
Pierwsze kroki

W1T4M M4M Pr0bL3M Z 3k0n0m1z3r3m!!GdY St0j3 W M13jScU 0n p0k4zUj3 M1 p0n4d 20 L1Tr0w!t4k s4m0 J3St n4 B13g4cH !d0p13R0 n4 5 B13gU J3St 12 ! P0M0Zc13 !!

Tytuł: Re: ekonomizer
PostNapisane: 17 grudnia 2008, 17:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 3288888888
Denilson napisał(a):
W1T4M M4M Pr0bL3M Z 3k0n0m1z3r3m!!GdY St0j3 W M13jScU 0n p0k4zUj3 M1 p0n4d 20 L1Tr0w!t4k s4m0 J3St n4 B13g4cH !d0p13R0 n4 5 B13gU J3St 12 ! P0M0Zc13 !!

:wsciekly: :cenzura: :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, 17:26 
Pierwsze kroki

problem z ekonomizerem !! gdy stoje w miejscu np.w korku ekonomizer pokazuje mi ponad 20 litrow spalania,tak nie powinno byc!tak samo jest z biegami ponad 20 litrow!dopiero na 5 biegu maleje do 12 L co jest nie tak ?pomozcie panowie

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, 21:58 
Pierwsze kroki

Denilson napisał(a):
problem z ekonomizerem !! gdy stoje w miejscu np.w korku ekonomizer pokazuje mi ponad 20 litrow spalania,tak nie powinno byc!tak samo jest z biegami ponad 20 litrow!dopiero na 5 biegu maleje do 12 L co jest nie tak ?pomozcie panowie

Tak własnie ma być... stojąc w miejscu, spalasz nieokreśloną ilość paliwa na 100km, czyli powyzej max wskazania na ekonomizerze... W E46 np spada wtedy do zera ale w E36 i chyba E39 własnie wskazowka szla poza max połozenie...
2 sprawa przyspieszajac dynamicznie zawsze bedzie szło ponad 20 litrow, na 5 juz przyspieszenie mniejsze i wtedy pokazuje mniej.... sprawdz ile Ci pokazuje jadac ze stała predkoscia np na 3 lub 4 biegu z lekko wdepnietym gazem.... napewno nie bedzie juz poza 20l/100km :)

PostNapisane: 17 grudnia 2008, 22:19 
Pierwsze kroki

no wlasnie w tym jest problem ze na kazdym biegu pokazuje mi ponad 20L/100 nawet jak stoje a gdy jade i puszczam gaz to jest 0 !! cos jest z tym nie tak!!dlatego tak duzo mi pali ok.18-20L gazu na setke!!:/ przy silniku 1.8is !! moze sonda ?

PostNapisane: 17 grudnia 2008, 22:23 
Pierwsze kroki

sorki nie na kazdym bo przeciez na 5 tym biegu dopiero maleje !!ale na kazdym innym nawet jak jade ze stala predkoscia pokazuje mi 20 ponad :/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1