BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 14:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Problemy z silnikiem!!!
PostNapisane: 10 grudnia 2008, 00:52 
Pierwsze kroki

Witam od ponad 3 miesięcy walcze z moją betką :kwasny: !! Zaczęło sie od wymiany termostatu po zagrzaniu silnika( brak płynu w chłodnicy),auto ponownie zagrzalo sie po 2 tygodniach. Nastepnie wymienilem po raz drugi termostat i pompe wody co nie dalo zadnego efektu,bo znajomy mechanik,ktory podjal sie wyzwania walczyl z odpowietrzaniem auta kilka dni,po czym odpuscil.Postanowilem oddac do '' fachowca'' od beemek( prywatny garaz z duza reklama Bmw ;) ) Diagnoza postawiona przez tego pseudo fachowca Głowica. jak powiedzial tak CHYBA zrobil,wiec wymienil głowice plus uszczelke,olej filter itp itd . Nastepnie przy odbiorze auta stwierdzil,ze chlodnica tez do wymiany ok calosc koszt 800 funtów! Odebralem zaplacilem no i nacieszylem sie doslownie tydzien,auto ponownie sie zagrzalo!! w trakcie tej tygodniowej jazdy mialem napuchniete węze od chlodnicy dosc mocno. Teraz auto stoi pod domem ostatnia rzecz to visco które sam chce wymienic( Wszystko inne juz wykluczone przeciez zostalo!!chyba :( Wymienic sprawdzic,czy to nie tu tkwi problem??? Wracac do garazu nie mam zamiaru,chyba,ze po odzyskanie pieniedzy...
Troche to jak rozprawka wyglada,ale chcialem jak najwiecej opisac ten cyrk na kókach,który trwa juz 3 miesiace!! Dodam,ze mieszkam w Angli
Za rzetelne odpowiedzi z góry dziekuje pozdro

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 grudnia 2008, 02:23 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
napisz jeszcze o jaki silnik i rocznik chodzi ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10 grudnia 2008, 02:27 
Pierwsze kroki

2.5 vanos 1998 ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10 grudnia 2008, 17:07 
Pierwsze kroki

wymieniłem visco,pojezdzilem niby wszystko ok nie zagrzał sie,ale weze caly czas napuchniete! Prosilbym o pomoc. :(

Tytuł:
PostNapisane: 10 grudnia 2008, 18:52 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolego
wymień korek od zbiorniczka wyrównawczego
tylko zobacz sobie tutaj http://www.realoem.com/bmw/select.do
na jakie ciśnienie potrzebujesz
napisz czy jest OK

Tytuł:
PostNapisane: 10 grudnia 2008, 19:17 
Pierwsze kroki

no właśnie dostałem od znajomego taki sam korek( wykręcił gdzies na szrocie) i bez zmian węże puchną. :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 10 grudnia 2008, 19:20 
Pierwsze kroki

tak więc do tej pory wymieniłem: termostat,pompe wody,głowice,uszczelke, chłodnice wisko.korek i juz mam dosc. Ale co jest wazne pzed naprawami najpierw chłodnica chłodziła tylko dolną partie i lewy wąż był zimny.Teraz wszystko jakby sprawnie działało prócz tych węży no i temperatury,ale to bo dłuższej jezdzie.. :zdegustowany:

Tytuł:
PostNapisane: 10 grudnia 2008, 21:31 
Specjalista

czy układ jest dobrze odpowietrzony?
czy działa ogrzewanie?

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2008, 01:08 
Pierwsze kroki

no wlasnie tu jest poblem,ze jest ogrzewanie,a odpowietrzyc za chiny nie daje sie. Jutro osatni dzien sprobuje odpowietrzyc,a jak nie pomoze to musze oddac w rece partacza w ramach reklamacji :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2008, 07:39 
Specjalista

bm-ki czasami sprawiają kłopoty
sprawdż czy jest strumień-odkręć korek od zbiorniczka i dodając gazu zobacz czy leci płyn z tej małej dziurki na górze zbiorniczka czym większe obroty tym większy strumień
strumień musi być
pamiętaj aby odpowietrzać przy otwartym ogrzewaniu na max.

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2008, 09:02 
Pierwsze kroki

ale teraz tak,nie interesuje mnie w ogole ten drugi zawór,czy tylko mam powalczyc z korkiem od zbiorniczka i tym zaworem obok niego?

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, 00:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60
Witam,
Hmm dziwne rzeczy z tymi BMW się dzieją na tych wyspach:), nie wiem czy to Ci coś pomoże, ale opisze Ci mój przypadek z tym samym silnikiem również w Anglii. Po zjechaniu z promu na obwodnicy zagotował mi sie silnik dodam ze stałem tylko jakieś 10 minut w korku może z 15. Nie dało nic zwarcie kabli na wentylatorze elektrycznym. poczekałem aż mnie ściągnęli z obwodnicy na jakiś dziwny plac (szrot? :)), Przyszedł z pomocą jakiś lekko podcięty majster. Od momentu, kiedy sie zagotowała minęło jakieś 3 godziny wiec silnik ostygł, on zalał mi wodą z (węża). Lał jak się dało odpowietrzył (chyba) i powiedział, że jest Oki no myślałem, że ma racje, bo silnik się nie gotował wszystko działało Oki.:kwasny:, więc pojechałem dalej w stronę Dublina czyli jeszcze parę km. jakieś 100km od promu auto na rondzie mi się zagotowało w mgnieniu sekundy i jechałem 3 godziny ostatnie 100km do promu. W Dublinie zjechałem z promu znów ostygnięte auto zalałem wodą i znów chodził, ale tylko przez 100km i zaczął się znów gotować. Nie byłem w stanie sam naprawić (brak narzędzi i czasu), oddałem od mechanika i masakra i szok :przestraszony: zaczął od termostatu, bo to nie drogi koszt. Niestety uszczelka pod głowicą, na szczęście głowica po sprawdzeniu okazała się cała!!! Pompę wody wymieniłem, bo twierdził, że juz jest mały luz. I co się okazało ze visco wogóle nie działało!!!
A odpowietrzenie to z tego co widziałem to odkręcił odpowietrznik na chłodnicy tylko w momencie jak nalewal wode do chłodnicy, póżniej juz tylko odpowietrzał tym zaworkiem na weżu co idzie do obudowy termostatu i nic więcej. (ogrzewanie otwarte na max).
Pozdrawiam kriss

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1