BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 05:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Opony i przyczepność ich
PostNapisane: 1 stycznia 2009, 16:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b25
Mam pytanie bo troszke zgubilem sie.

Mam teraz opony 195 szer na zime i bardzo latwo mi wprowadzić jest je w poslizg.
Chociaż przy ruszaniu i jezdzie na wprost strasznie kola kręcą.

Na oponie ponoć szerszej jest duzo lepszy zryw, ale jak wygląda sprawa w jezdzie bokiem?
Czy dużo trudniej zerwać przyczepność i wprowadzić auto w poślizg na lataniu bokiem ?

To co najbardziej mnie ciekawi to:
Slyszalem teorie że przy szerszych oponach niema takiego nacisku bo rozklad masy idzie na szer kól i przez to latwiej zerwać boczka niż na wąskich ?
Można tu porównać 205 do 215 czy to sie tyczy duzo szerszych kapci np 225 i wiekszych?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 11:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
jak masz szersze opony to opone nie przylega całą powierzchnią tylko częścię, co powoduje nierówne ścieranie.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 20:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Cytuj:
jak masz szersze opony to opone nie przylega całą powierzchnią tylko częścię, co powoduje nierówne ścieranie.

A co ma do tego szerokość ?

Ben_sage, Szersze opony mają lepszą przyczepność na suchym asfalcie co oznacza że trudniej zerwać przyczepność i zainicjować poślizg, ale za to samochód też się łatwiej prowadzi w poślizgu i łatwiej go z niego wyprowadzić. Natomiast na mokrym asfalcie czy śniegu szersza opona trzyma gorzej gdyż ma słabsze odprowadzanie wody (a na śniegu to nie wiem dlaczego :) )

Co do ścieranie się opon, opony się ścierają nierówno jak jest złe ciśnienie albo geometria. Oczywiście geometrie powinno się ustawiać pod dany tor. Inna jest geometria na ulicę gdzie głównie jeździmy po prostej inna będzie na torze poznań a jeszcze inna w lublinie. Mi się opony ścierają z tyłu równo (i węższe i szersze) raz mi się tylko zdarły bardziej od wewnętrznej, ale to wynikało głównie z tego że je spaliłem bardzo często stojąc w miejscu.

Ben_sage, zauważ też że zimówki powyżej 0 stopni są gorsze od opon letnich, a do tego jak jechałeś na suchym asfalcie to na pewno będzie gorzej trzymać niż szersza letnia.

Ben_sage napisał(a):
Slyszalem teorie że przy szerszych oponach niema takiego nacisku bo rozklad masy idzie na szer kól i przez to latwiej zerwać boczka niż na wąskich ?

Nie wiem o co chodzi, ale mi osobiście ciężej wprowadzić samochód w poślizg na 255 z tyłu niż 225.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 20:30 
Uzależniony od forum :)

Zależy też od ciśnienia w oponach, jak nabijesz 4 bary to będzie dużo łatwiej zerwać przyczepność, tylko co na to elementy gumowe zawieszenia :?: :P Jak masz glebę to na szerszej oponie większa część nie będzie przylegać do asfaltu jak przy wąskiej.

Trochę też zależy od mieszanki gumy, wysokości bieżnika...

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 21:12 
Zacna persona forum

Sylwek_ch napisał(a):
Jak masz glebę to na szerszej oponie większa część nie będzie przylegać do asfaltu jak przy wąskiej.

Ale tylko wtedy jak nie zmienisz geometrii. Przy obniżaniu zwiększają się między innymi negatywy.

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 04:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b25
Dziękuje za odpowiedzi mam jeszcze takie pytanie.
Może ciup odbiegajace od tematu ale niestety w innym poscie zostało ono pominięte.

Czy do seryjnych alufelg bmw 16 cali Et 46 opony o szerokosci 215 nie beda za szerokie ? czy do tych kół preferuje sie 205?
Mowa o tych co ma użytkownik pionov http://img217.imageshack.us/img217/4526/maebe4.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 20:17 
Zacna persona forum

Ben_sage napisał(a):
Czy do seryjnych alufelg bmw 16 cali Et 46 opony o szerokosci 215 nie beda za szerokie ?

A jaka jest szerokość tych felg?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1