BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 22:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] stan paliwa - wskaznik paliwa e36 325 TD
PostNapisane: 18 lutego 2009, 14:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
zatankowalem do pelna, wskazowka wyszla az za caly wskaznik, wstawilem auto do garazu, od stacji BLISKA mam 200m. samochod stal 3 dni nie ruszany, dzis rano odpalam, wskazowka stala jak przed ostatnim parkowaniem do garazu, przejechalem 30 w jedna i 30 w druga jadac w cyklu trasa - miasto. w sumie 60 km. wskazowka doszla do poziomu 60L troszke nawet przed 60 byla, zatankowalem znowu na tej samej stacji co ostatnio , weszlo 4L ale wskazowka nie drgnela, mimo ze pistolet odbil.nie wiem co to ma znaczyc ?? czy oszukali mnie na stacji BLISKA ?? w sumie to tylko 13 zl ale dobrze wiedziec co jest grane

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: stan paliwa - wskaznik paliwa e36 325 TD
PostNapisane: 18 lutego 2009, 14:15 
Forumowicz

marcellchen napisał(a):
zatankowalem do pelna, wskazowka wyszla az za caly wskaznik, wstawilem auto do garazu, od stacji BLISKA mam 200m. samochod stal 3 dni nie ruszany, dzis rano odpalam, wskazowka stala jak przed ostatnim parkowaniem do garazu, przejechalem 30 w jedna i 30 w druga jadac w cyklu trasa - miasto. w sumie 60 km. wskazowka doszla do poziomu 60L troszke nawet przed 60 byla, zatankowalem znowu na tej samej stacji co ostatnio , weszlo 4L ale wskazowka nie drgnela, mimo ze pistolet odbil.nie wiem co to ma znaczyc ?? czy oszukali mnie na stacji BLISKA ?? w sumie to tylko 13 zl ale dobrze wiedziec co jest grane

w bmw te wskiazniki takie jakies dziwne. u mnie tak samo . zatankiuje , jezdze i jezdze a poziom taki sam, ale jak juz opadnie to strach ze zaraz braknie.
dlaczego myslisz ze cie oszukali skoro zrobiles 60 km i weszło jeszcze 4 litry ??? nie rozumiem cie

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 14:45 
Zacna persona forum

rafalbazar, nie dlatego ze weszlo jeszcze 4 litry tylko dlatego ze skoro przejechalem te 60 km to normalne ze musi cos tam spalic, a ze jest zima i miasto itp to 4 lity to ok, tylko chodzi mi o to, ze skoro dolalem te 4 litry to wskazowka powinna znowu ruszyc do gory za 60 L a tu nic nie ruszla, wyszlo jakbym w ogole nic nie wlal ...

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 14:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e 60
Kod silnika: 530 I
Wskaźniki czasem "głupieją". Jeśli chodzi o to, że wg Ciebie tak mało spaliła to zależy od tego kiedy odbił Ci pistolet, że tak go nazwę. Poprzednim razem po prostu więcej nalałeś i tyle tu całej polityki. Ja mam compact tds i jest bardzo podobnie; jedziesz na pełnym i nic nie ubywa ale po przejechaniu 100 km wskazówka nagle spada prawie na 3/4 zbiornika.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 14:58 
Zacna persona forum

hubi e46coupe, nie, chlopaki nie chodzi mi o to ze malo czy duzo spalilo tylko chodzi mi o to ze wskazowka po dolaniu tych 4 litrow nawet sie nie ruszyla, mimo ze pistolet odbil jak zawsze i powinno byc stan na liczniku jak to zawsze bylo, a teraz wlalem te 4 litry i myslalem ze bedzie ponad stan na liczniku a ta wskazowka jak byla na 60 tak zostal, czuje sie jakbym nic nie wlal ...

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 15:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 36
Kod silnika: M43B18
dokładnie kolego tak jak już przedmówcy mówili te wskaźniki są jakieś dziwne :mur: u mnie jest identycznie nieraz wskazówka pokazuje mi że mam 30l pojadę na stacje zatankuje 10 a na wskaźniku nagle pojawia się 45 ale po chwili wraca do normy, a nieraz pokazuje normalnie. Nie mam pojęcia od czego jest to uzależnione. Ale ja to olewam bo i tak wiem ile wlałem i ile jest w baku nie dopuszczam natomiast nigdy do tego żeby było mniej jak 15l bo szkoda pompy :cwaniak:

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 15:15 
Zacna persona forum

kkulasiewicz, ja tez staram sie zawsze miec ponad 15-20 L (a najlepiej to jak mam 30, wtedy czuje sie pewniej), po tym jak jedna pompka odmowila wspolpracy, fakt ze to bylo nieswiadome, ale jazda na rezerwie nie oplaca sie w betce po prostu -czlowiek uczy sie na bledach ...

a o tych wskaznikach nie wiem co mam myslec ... to jakas paranoja ... wszystko bylo zawsze ok.... albo tak mi sie zdawalo

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 15:18 
Zacna persona forum

kkulasiewicz, ja tez staram sie zawsze miec ponad 15-20 L (a najlepiej to jak mam 30, wtedy czuje sie pewniej), po tym jak jedna pompka odmowila wspolpracy, fakt ze to bylo nieswiadome, ale jazda na rezerwie nie oplaca sie w betce po prostu -czlowiek uczy sie na bledach ...

a o tych wskaznikach nie wiem co mam myslec ... to jakas paranoja ... wszystko bylo zawsze ok.... albo tak mi sie zdawalo

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 15:56 
Forumowicz

marcellchen, przestań panikować, wskaźnik paliwa podaje tylko orientacyjne wartości i nie jest on w jakiś sposób wiarygodny (i nie ma znaczenia tutaj marka samochodu), czasami masz napisane "E", "1/2" i "F". I to właśnie powinno interesować właściciela tzn. wskazówka nie powinna być na E, a powinna być na F :rotfl:. Ile razy zdarza się, że tankujesz do pełna jedziesz w trasie 300 km i masz jeszcze 3/4 zbiornika, a później przejeżdżasz 100 i wskazówka spada do połowy. Tak po prostu jest, z licznikiem samochodowym, wskazówką paliwa, cieczy chłodzącej-podają one wartości orientacyjne. Podejrzewam, że liczydło na stacji liczy dobrze, bo są to urządzenia które podlegają co dwa lata legalizacji.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 16:01 
Zacna persona forum

Blazer napisał(a):
czasami masz napisane "E", "1/2" i "F"
u mnie cale szczescie jest 15, 30, 45, 60 :-)

chyba pojde odepne kleme od akku, moze cos sie zmieni

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 16:03 
Forumowicz

Ja mam leszpy pomysł wyjeździj 10L, albo lepiej 20L, zatankuj i wszystko będzie w porządku. :D

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 16:05 
Zacna persona forum

Blazer, tez o tym myslalem :P heh wyjezdza do momentu jak bedzie 45 wtedy doleje do maksa, i sie okarze czy to wskaznik na liczniku padaczka juz

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 17:25 
Forumowicz

Blazer napisał(a):
czasami masz napisane "E", "1/2" i "F".

takie badziwne wskazniki to w gównianych toyotach starlet widziałem

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 19:27 
Zacna persona forum

rafalbazar, sa w BMW e36 tez liczniki z oznaczeniem 0 - 1/2 - 1/1

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 19:33 
Forumowicz

marcellchen napisał(a):
rafalbazar, sa w BMW e36 tez liczniki z oznaczeniem 0 - 1/2 - 1/1
ale pewnie w tych starszych od e36 ?

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 19:36 
Zacna persona forum

rafalbazar, to chyba nie zalezne od wieku, po prostu byly 2 werjse mozliwe .. jaka zamowiles taka miales

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 19:44 
Forumowicz

Nie chcę nikogo obrażać, ale myślę, że to generalnie nie ma znaczenia (czy ma podziałkę na litry, czy na literki), jak kierowca zna pojemność zbiornika to i tak wie ile ma paliwa (wystarczy znać tabliczkę mnożenia. A dodam że w E90 nie ma podziałki 0-15-30-45-60. Czyli wg.rafalbazar, jest to "badziewie" :rotfl: dodam że w tym "badziewiu" nie ma też wskażnika temperatury. Po prostu teraz BMW robi "badziewie" :P, albo zakłada, że kierowca zna tabliczkę mnożenia. :rotfl:
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=52158

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 21:08 
Forumowicz

Blazer napisał(a):
Nie chcę nikogo obrażać, ale myślę, że to generalnie nie ma znaczenia (czy ma podziałkę na litry, czy na literki), jak kierowca zna pojemność zbiornika to i tak wie ile ma paliwa (wystarczy znać tabliczkę mnożenia. A dodam że w E90 nie ma podziałki 0-15-30-45-60. Czyli wg.rafalbazar, jest to "badziewie" :rotfl: dodam że w tym "badziewiu" nie ma też wskażnika temperatury. Po prostu teraz BMW robi "badziewie" :P, albo zakłada, że kierowca zna tabliczkę mnożenia. :rotfl:
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=52158

sugerujesz ze jej nie znam ??? chodziło mi ze widziałem takie cos w aucie które jest badziewiem

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 21:35 
Forumowicz

No przecież napisałem
Blazer napisał(a):
Nie chcę nikogo obrażać

i wcale nie wątpię, w to że rafalbazar, znasz tabliczkę mnożenia :ok:
Chciałem zwrócić uwagę, że raz podziałka litrowa jest, a raz jej nie ma w 525 TD miałem tak samo jak ty, ale to nie podziałka decyduje o tym czy samochód to badziewie, czy nie.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 21:55 
Zacna persona forum

rafalbazar, akurat TOYOTA to auto na wysokim poziomie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1