BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 11:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e34] Turbina wymiana czy regeneracja?
PostNapisane: 27 grudnia 2006, 22:00 
Pierwsze kroki

Witam forumowiczów.
Szukałem odpowiedzi na w/w temat jakiś czas i nie udało mi się znaleźć. Stąd mój post. Mam BMW 525 TD 1995, jeździ strasznie mulasto, nie czuć momentu kiedy włącza się turbo. Mechanik zdiagnozował padniętą turbinę. Moję pytanie brzmi, czy lepiej dać ją do warsztatu, który rzekomo zajmuje się tym od lat i daje gwarancję czy szukać używanej? Dla tych z Krakowa dodam, że chodzi o serwis w Wieliczce "Turbo Diesel"
Z góry dziękuję za sugestie i rady.

Ostatnio edytowano 28 grudnia 2006, 09:03 przez befast, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2006, 22:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Nie wiem, jak wygląda to cenowo, ale wg mnie lepsza jest regeneracja. W przypadku wymiany na używaną, nie ma gwarancji, że trafisz na dużo lepszą niż obecna. Chyba, że będzie jeszcze w samochodzie i będzie możliwość jej sprawdzenia. W przypadku regeneracji masz przynajmniej gwarancję i pewność tego, co jest pod maską.

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2006, 08:25 
Pierwsze kroki

Cenowo wygląda to tak: Warsztat w Krakowie za naprawę z gwarancją bieże 1500pln. Na allegro jest zakład, który ogłasza się, że sprzedaje regenereowane turbiny z gwarancją za 600pln. Ryzyko związane z kupieniem padniętej używanej jak najbardziej rozumiem. Chodzi mi o to czy znacie jakieś ewidentne przeciwskazania w związku z regeneracją. Ile sprawności przywraca taki zabieg i czy generalnie ma on sens?
Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2006, 08:44 
Uzależniony od forum :)

turbina po regeneracji jest sprawna w 100%.ze starej turbiny zostaje tylko obudowa reszta bebechow jest nowiutka.kiedys znajomy regenerowal turbinke do sprintera w Poznaniu i wszytsko widzielismy jak gosc robl.rozbiera sie turbine, bardzo precyzyjnie roznymi sprzetami sprawdza obudowe turbiny czy jest w 100% sprawna,czy nie ma mikropekniec itd.jezeli jest wsio ok montuje sie komplet nowych bebechow.nie pamietam dokladnej nazwy zakladu ani adresu ale byl to przedstawiciel producenta turbinek. cena oscylowala tez okolo 1500zl.sprintek chodzi do dzis idealnie.oczywiscie gwarancja tez byla.

ja natomiast kiedys regenerowalem turbinke do Nissana 200Sx kupionego na handelek z padnietym turbo.Zrobil mi to jakis gosc (nie znam, wyslalem uszkodzona,odeslal naprawiona po tygodniu) na slasku.Zaplacilem 700zl ale wiem ze nowy wlasciciel autka mial potem problemy z ta turbinka.

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2006, 09:10 
Zacna persona forum

No tak. Wszystko zależy od tego, kto to zrobi i za ile.

Jeśli zaś chodzi o wymianę, to jest obecnie na Allegro turbo do 2,4 za 499 PLN. Rocznik '91 i przebieg 170 000. Na początek przebieg jest dziwnie mały. Nie wykluczam, że może być prawdziwy, jednak jest to żadko spotykane. Do tego turbina jest już wyciągnięta i jedynym sposobem sprawdzenia jest założenie jej. Gdyby sprzedawca zgodził się na taką operację sprawdzenia, to byłoby super.

Gdyby natomiast dało się zregenerować za 1000 PLN, to ja bym się na Twoim miejscu nie zastanawiał.

A tak swoją drogą, to robili jeszcze TD w 95 roku? Myślałem, że wtedy już tylko TDS.

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2006, 09:34 
Pierwsze kroki

ULLISSES napisał(a):
A tak swoją drogą, to robili jeszcze TD w 95 roku? Myślałem, że wtedy już tylko TDS.

Hmm sam nie wiem, w dokumentacji mam wpisane TD, jednak silnik wygląda jak w TDS. Jakie są cechy charakterystyczne? Przyjżę się i porównam. Mam komplet dokumentów i na pewno to rok 1995.

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2006, 10:33 

byly 2.5 TD..montowane takze w e36 o mocy 115ps... bez intercoolera i takich tam pierdol...

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2006, 10:36 
Zacna persona forum

Cytując wypowiedź z Sieci (google):
Cytuj:
Róznica miedzy TD a TDS z tego co sie orientuje to dodany
intercooler w TDSie inny soft albo komp i czujniki przed turbiną
przed intercoolerem i pewnie cos jeszcze nie wiem czy roznica
nie jest tez w samej turbinie , TDS to praktycznie ten
sam silnik co TD tyle ze troche bardziej wyżyłowany

Osobiście głowy nie dam, ale mogą się różnić pokrywą (osłoną) silnika. Pooglądaj na Allegro obie wersje (fotki silników). Z drugiej strony jeśli TD był produkowany w tym roku, to osłony będą identyczne.

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2006, 10:40 

zajrzyj w brief i sprawdz ile masz kW i wsio bedzie jasne zamiast jarac sie fotkami pokryw...

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2006, 10:47 
Pierwsze kroki

Z briefu wynika, ze 85KW czyli delikatnie mówiąc muł. Jarać się pokrywami nie zamierzam, chodzi o to, że na tyle słabo znam ta markę, że oceniam w ten sposób.

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2006, 10:48 

czyli 115ps a wiec 2.5 TD. KONIEC TEMATU

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2006, 11:03 
Zacna persona forum

Sprawdziłem dane techniczne. Rzeczywiście był taki silnik w tym modelu (wg tych danych '93 - '95). Co do tych 115KM to nie ma się co smucić. Przecież to Diesel, poza tym przyspiesza się momentem obrotowym, który tutaj wynosi 222Nm, czyli tyle co 2.5 12V benzyna, a to wszystko przy dużo niższych obrotach! Wg mnie nie ma powodu do marudzenia. :]

Nie wiem, jak długo masz to autko, ale jeśli dotychczas jeździłeś na zajechanej turbinie, to po regeneracji odczujesz różnicę.

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2006, 17:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: saab 93 SC
Kod silnika: Z19DTH
http://www.turbo-tec.pl/

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2006, 23:13 
Pierwsze kroki

...tym samym przechodzimy do problemu numer dwa: "BRAK MOCY". Opiszę go w nowym poscie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1