BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 18:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] szarpie kierownicą na nierównościach
PostNapisane: 5 marca 2009, 19:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54b30
Witam.Jestem nowy na forum.Mam problem z moim 320i.Na nierównościach szarpie kierownicą,a przy prędkości powyżej 100km/h, po puszczeniu, kierownica lekko "faluje".Geometria jest O.K.Za pomoc z góry dzięki.Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 19:07 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320D
a jakie masz rozmiar opom

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 19:15 
Pierwsze kroki

szarpanie kierownica.. znam to ale nie z bmw. ale to jeden pies.. ja jezdzac lanosikiem z oponami 215/40/16 mialem takie wlasnie cos.. szarpalo mi troche kierownica wiec ze wzgledow bezpieczenstwa musialem trzymac kierownice 2 rekami czego bardzo nie lubie.

sprawdz czy:
1 nie ma wybulwienia na oponie ( tak jak u mnie..)
2 cisnienie w oponach
3 moze masz krzywe fele?
4 mozliwe ze masz fele od nie tego modelu samochodu ( wiec pasowaloby pierscienie centrujace.. )

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 19:16 
Pierwsze kroki

195/65/15 zimowe MICHELIN PILOT ALPIN,ale na letnich było to samo

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 19:39 
Pierwsze kroki

hmm profil dosc wysoki.. ciezko powiedziec. sprawdz sobie pierwsze co czy masz dobrze dokrecone fele ( niby banal ale moze byc..) sprawdz tez dokladnie opony. czy nie ma rozciecia albo wybulwienia.. ( dokladnie z kazdej strony..) ja mialem wybulwienie na wewnetrznej stronie opony i robilo mi kierownica jak cholera.. na dodatek sciagalo w jedna strone.. kiedy wywazales sobie kolka w tym aucie?

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 19:52 
Pierwsze kroki

opony są O.k.Szarpie tylko na nierównościach,a po puszczeniu kierownica faluje tylko na pofalowanej nawierzchni,jeżeli auto unosi się lekko na zawieszeniu i wraca(im wyższa prędkość, tym jest to bardziej odczuwalne).Na równej drodze jest w miarę o.k.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 20:39 
Pierwsze kroki

a jakie masz felgi ? sa to felgi z tego modelu czy nieseryjne?

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 22:29 
Pierwsze kroki

Masz luz na kierownicy?

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 22:34 
Forumowicz

Garaż: 320ci -> 318is -> 328ci -> 528iA -> 530i -> 323i -> 323ci -> 525iA -> 540iA -> 523i -> 320Ci -> 523i -> 320Ci -> 520iA -> 323i -> 523i -> ?
Jedz i po prostu sprawdz obie przednie felgi czy sa krzywe i juz. Zajmie Ci to jakies 10 minut. Prostowanie w zaleznosci od skrzywienia to koszt jakichs 50-100zl od sztuki. Tak mowie w razie czego :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 22:41 
Pierwsze kroki

to napewno nie chodzi o rozmiar opon i tez o to czy sa wybulone czy nie opony mam tez takie jak ty i mnie nie nosi ale moim zdaniem warto sprawdzic zbieznosc wywazyc kola czy sprawdzic luzy na kolumnie kierowniczej ale jesli mowisz o nierownosciach typu koleiny to odrazu mowie tak bedzie sie dzialo nawet w nowym samochodzie niestety juz mamy takie drogi a nie inne to jesli chodzilo ci o koleiny to nie szukaj dziury w calym mnie tez nosi na nich :):):):) :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 22:48 
Forumowicz

Garaż: 320ci -> 318is -> 328ci -> 528iA -> 530i -> 323i -> 323ci -> 525iA -> 540iA -> 523i -> 320Ci -> 523i -> 320Ci -> 520iA -> 323i -> 523i -> ?
Spoko ja mam 235/40 R17 i tak [cenzura] znosi na koleinach, jakbym ciagnikiem jechal po polu :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 23:29 
Pierwsze kroki

wybulwienie na oponie robi wlasnie wielka roznice.. sam sie o tym przekonalem.. mialem wybulwienie na wewnetrzenej czesci opony.. rece bolaly po przejechaniu 20km ... a co do autora to wywazenie kol .. gosc Ci powie czy masz proste czy nie.. jak fela jest krzywa to bedzie lazila na boki.. na szerokiej gumie auto lazi w koleinach.. chociaz w sumie to kazde auto bedzie lazilo po koleinie jak chce..

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 09:41 
Pierwsze kroki

Cześć.Opony nie są uszkodzone,są wyważone,felgi są od e46.Myślałem że to maglownica,więc pojechałem do warsztatu regenerującego i naprawiającego maglownice.Stwierdzili że jest dobra.Kierownica faluje na nierównościach poprzecznych,nie na koleinach,a szarpie tylko po najechaniu na jakąś nierówność(studzienka,łaty na asfalcie,niewielkie nawet dziury w asfalcie).Wiem że w takich sytacjach powinno trochę szarpać,ale nie aż tak jak u mnie.Miałem trzy lata e36 inic takiego tam nie było ,jechała jak po sznurku,bez względu na nawierzchnię.Jutro przejadę się e46 kumpla,jeżeli u niego wszystko jest O.K to nie wiem gdzie szukać przyczyny.

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 13:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Też miałem taki sam problem. Geometria ok, cała przekładnia kierownicza ok... a jak sie jechało to aż pot po czole leciał zeby to auto utrzymac... byle koleina i wariowało, puscilo sie kiere to tez potrafilo zjezdzac czasami.

Okazało sie ze to wina opon RUN FLAT.... zmieniłem opony i teraz sie tym autem płynie.
Ale ty raczej nie masz run flat wiec nie wiem co jest przyczyną :/

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 20:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330d
Czy rozwiazałeś jakoś już ten problem? Może coś nowego ktoś wniesie do tematu.

Ostatnio edytowano 12 czerwca 2009, 21:33 przez nitrus, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 21:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Polecam sprawdzenie amortyzatorow.u mnie jeden tylni byl do wyrzucenia i nawet na najmniejszej dziurce nie wspomne o koleinach autem rzucalo po drodze.wymiana amortyzatorow i autko jak nowe :]

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 08:26 
Forumowicz

tez mam taki sam problem. tak samo tez mialem na zimowkach wiec nie sadze ze to wina kol.poza tym kierownice trzeba troche pod katem trzymac w czasie jazdy na wprost.samochod nie bity wiec nie wiem. pojade dzisiaj na przeglad zawiasu i zrobie zbierznosc. jak to nie pomoze to nie wiem. ale na pewno nie jest to normalne zachowanie na naszych drogach.jazda po prostej i rownej.wysmienita chociaz troche dziwnie reaguje na lekkie skrecanie..na gwałtowne juz ok. ale jazda po koleinach to tak jakby sam jechal specjalnie tam gdzie jest dziura ..wystarczy lekko najechac na studzienke i ma sie wrazenie ze przeskakuje caly samochod w strone dziury. jezdzilem juz wieloma samochodami i podobne zachowanie mialem tylko w fiacie uno przy ponad 120km/h na porzadnych koleinach wiec to nie jest normalne...;/

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 08:28 
Forumowicz

dzisiaj odezwe sie po zabiegu i napisze czy ustapiło :P

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 12:08 
Pierwsze kroki

ze swoich przeżyć mogę powiedzieć, że takie objawy idealnie zgadzają się z wadliwymi tulejami przedniego wahacza ! (tylne, duże tuleje metalowo gumowe)

objaw identyczny w 100% - wczoraj wymieniłem i jak "ręką odjął" ! nie to auto !

ps. do wczoraj wolałem jeździć żony Oplem Corsą ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 12:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
tak jak mowia koledzy albo felgi i opony albo tuleje wahaczy (wahacze przednie ) tylnia tuleja przednich wahaczy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1