RaceR napisał(a):
Umiecie czytać!! Napisałem jaki mogą być objawy a nie muszą. Norma jest że silniki się zuzywają i coraz wieksze luzy sie robią. Ważną rzeczą jest lepkość oleju podczas zapalania silnika gdy ma wieksze luzy niż na gorącym. Dużo tu zależy od stanu silnika i jego obciążeń. Dodam dla niedowiarków ze silniki wyczynowe są budowane z wiekszą tolerancja luzów, dlaczego ponieważ pracuja w extremalnych temp i obciążeniach w tedy właśnie maja odpowiednia szczelność. Na zimnym silniku ciagna olej jak ziemia wode!!! Od wymiany do wymiany potrafią spalic do 2 litrów oleju!! to tak dla nie dowiarków.
Poczytajcie popytajcie rozłużcie pare silników złóżcie a nie filozofujcie przy jednej marce.
A co do LPG to ma wiecej oktan niż bezyna i jest suchszy oraz spala sie w wyrzszej temp niz paliwo. Olej musi pracować w wyzszej temp. szybciej sie przepala i traci właściwosci czyszczące. A co do uszczelek są dopasowane do specyfikacji śilników i olejów i ich składom chemicznym.
Mam swoje doświadczenie i praktykę zawodowa, a googlazy poszukajcie w cyrku.
A to że ktos wymienił olej z pół synk na synk. i jest oki spoko nikt nie muwi nie ale dobrej marki, nic sie nie dzieje gdy silniki są w dobrym stanie nikt nie lał dziadostwa.
Tyle z Mojej strony. Ciekawe czy ktoś z was nie miał nigdy problemów nie pytał tu na forum i nie szukał rady hmm........ sami spece od wszystkiego??
Kazdy ma swoja szkołe i doświadczenie, nie polega to na krytykowaniu drugiego tylko liczy sie trafna decyzja a nie teoryzowania czy tam oczytanie. Pozdrawiam.
nie brnij dalej w te bzdury tylko przyznaj że się zagalopowałeś, napisałeś kwasy o kwasach i nie wiesz jak wyjść z twarzą bo zaraz napiszesz tu takie cuda że zapłaczemy ze śmiechu
silniki wyczynowe i ich luzy pomińmy bo to szeroki temat ale nie dotyczy tego o czym tu piszemy
Dobrze natomiast że dowiedziałem się że istnieje podział uszczelnień na te do olejów mineralnych i te do syntetycznych. Teraz będę sobie kupował te syntetyczne
kolejna herezyjna wiadomość: czy wiecie że oleje o klasyfikacji SH i SG lepiej chronią silniki niż SJ i SM ???