BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 maja 2025, 09:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

wytypowalem sobie kilka olejĂłw
Castrol magnetec 35%  35%  [ 8 ]
mobil S 13%  13%  [ 3 ]
Valvoline maxLife 52%  52%  [ 12 ]
TOTAL QUARTZ 7000 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 23
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Olej do 325i
PostNapisane: 30 marca 2009, 17:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b25
Jak w teamcie zapraszam do udziału w ankiecie :)
Planuje wybrac 10w40 półsyntetyk obecnie taki mam castrola magnetec.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2009, 17:48 
Forumowicz

Kolego KAŻDY jest dobry. Jeśli spełnia określone normy producentów silników to nie ma żadnego znaczenia czy nalejesz Castrol, Mobil czy Motul. A to co czyta się o osadach i problemach jakie wiążą się ze stosowaniem Castrola i Mobila ??? - to najpopularniejsze marki w polsce a co za tym idzie najczęściej ... :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2009, 17:51 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
lizardking napisał(a):
Kolego KAŻDY jest dobry. Jeśli spełnia określone normy producentów silników to nie ma żadnego znaczenia czy nalejesz Castrol, Mobil czy Motul. A to co czyta się o osadach i problemach jakie wiążą się ze stosowaniem Castrola i Mobila ??? - to najpopularniejsze marki w polsce a co za tym idzie najczęściej ... :kwasny:

Każdy jest dobry ale niektóre są lepsze.

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2009, 18:08 
Częsty bywalec

czytam forumy,strony i dlatego zalozylem ten post.Silnik i wiadomo sa roznie uzywane i roznymi olejami zalewane , opinie rozne chodza itp nie potrafie sie zdecydować ale ta ankieta ma być ostatnią strzałka do oleju.Różnice w cenie są spore.
Zuzycie olejów,sklady konserwujace elementy,czy też np jeden olej wychodzi ze zmienioną barwa po jakims czasie a inny wygląda dalej jak swiezy.

Myśle ze podalem oleje takie najlepsze w swojej klasie cenowej ale mimo to uważam ze są pewne różnice... może ktoś ma jakieś doswiadczenie....

Castrol,lotus i mobil to najbardziej znane marki ale czesto widze tez opinie że ci uzytkownicy przesiedli sie np na shella czy valvoline i już totalnie zgłupiałem.

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2009, 18:14 
Forumowicz

Bobby_Valentino napisał(a):
lizardking napisał(a):

Każdy jest dobry ale niektóre są lepsze.

możesz to rozwinąć valentino ???

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2009, 21:44 
Częsty bywalec

Najczesciej olej opiera sie na podstawowym skladniku takim samym,ale dodatki,ulepszacze są i w tym sie różnią.Castrol i mobil są dobrymi olejami ale może są i lepsze :)
A ja strasznei dbam o auto i robie je pod siebie , malutko km robie bo mam drugie a te traktuje jako hobby więc warto dobrze wybrać :)
To samo paliwo wszystko wychodzi z jednej stacji paliw a dodatki i ulepszacze w każdym paliwie są inne.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 12:35 
Forumowicz

Trudno o głupszy temat niż ten tutaj. Autor tematu powinien się zastanowić skąd użytkownicy pojazdów mają wiedzieć czy olej w ich silniku jest dobry czy nie. Ewentualne różnice w jakości olejów o tych samych parametrach wytworzonych przez różnych producentów da się zauważyć po setkach tysięcy przebiegu, w warunkach warsztatowych /o ile nie laboratoryjnych/, będą one zależały bardziej od stylu jazdy niż samego oleju i wiele jeszcze innych argumentów spowoduje że różnice w zużyciu silnika okaża się mniej zauważalne niż dzielenie włosa na czworo na forach internetowych. Ma 10W-40 ? Ma dopuszczenie BMW ? To lać i nic nie ma prawa się wydarzyć !!!

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 17:16 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
lizardking napisał(a):

możesz to rozwinąć valentino ???

Nie chce mi się :) Pisałem już o tym wiele razy, jak cię to ciekawi to poszukaj sobie w moich postach.

Niby nic się ma prawa dziać a jednak jeden zalewamy i coś klepie a na innym nie.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 17:30 
Częsty bywalec

lizardking napisał(a):
Trudno o głupszy temat niż ten tutaj. Autor tematu powinien się zastanowić skąd użytkownicy pojazdów mają wiedzieć czy olej w ich silniku jest dobry czy nie. Ewentualne różnice w jakości olejów o tych samych parametrach wytworzonych przez różnych producentów da się zauważyć po setkach tysięcy przebiegu, w warunkach warsztatowych /o ile nie laboratoryjnych/, będą one zależały bardziej od stylu jazdy niż samego oleju i wiele jeszcze innych argumentów spowoduje że różnice w zużyciu silnika okaża się mniej zauważalne niż dzielenie włosa na czworo na forach internetowych. Ma 10W-40 ? Ma dopuszczenie BMW ? To lać i nic nie ma prawa się wydarzyć !!!

Chodzi ci o pierogi czy o miesiące?
Proponuje idz podyskutuj sobie na forum psychologia.
bo geniuszu nic nie wniosleś.A oleje tak samo jak leki można badać w labolatorium.
Sa gorsze i lepsze partnie i różne oleje,zreszta duzo osob mialo napewno nie 1 olej w zyciu i wie czy sa poprawy czy nie.
Ps jak widać różnice czy też nie to wlej sobie orlena za 50zl i zobaczymy czy widac roznice po 2 tys.A ludzie na tym forum robili i wieksze przebiegi.
Zresztą efekt można zobaczyć nie tylko po silniku ale przewidzieć co bedzie po takim i takim skladzie a to jest najwazniejsze bo podstawa jest ta sama....

Ps.Dziekuje wszystkim za wzięcie udziału w ankiecie,rozwialiscie moje wątpliwości i kupie Maxlife valvoline napewno.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 19:52 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
Kolego, zastanów się bardziej nad pełnym syntetykiem,który powinien być lany do tego silnika.Czemu 10W40? ja zawsze wlewałem 5W40 Castrola.Pomyśl jeszcze nad dwoma olejami: Castrol Edge 5W40 lub podobno świetny,nierozlewany w Polsce Liqui Moly Synthoil High Tech 5W40.Zamierzam tego oleju użyć przy następnej wymianie choć z Castrola jestem zadowolony.Już po wymianie znalazłem zapisy,że Niemiec jeżdził na Liqui Moly.Miałem kilka beemek,ale silnika w tak doskonałym stanie jeszcze nie miałem.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 20:34 
Częsty bywalec

hmmm a po 10w40 mozna dac syntetyka tylko po polsyntetyku nie wolno lac gesciejszego?
Rozruch i rozgrzanie bedzie chyba lepsze w zime tez lepiej ? tak ? Czy nie bedzie teraz za duza explozja ? :) kurcze boje sie o rozszczelnienie i nie wiem czy warto do auta z przebiegiem troche ponad 200tys ,niunia juz skonczyla 18 latek.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 21:29 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
a na jakim oleju jeżdził poprzedni wlaściciel?

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 22:07 
Częsty bywalec

Ten co jest teraz 10w40 castrol magnetec.Auto mam 4 miesiące.
To klubowicz z forum zmieniał dosyć niedawno przynajmniej tak mowil (była plakietka castrol z data) ale mimo to ja osobiscie zmieniam i nie interesuje mnie wole byc w 100% pewnym.To klubowicz z tego forum MarcinWAW coś tam.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 22:23 
Pierwsze kroki

Ja w swojej Mam Castrol Edge Sport 10W60. Co mogę powiedzieć o oleju i o moim silniku? Od wymiany do wymiany. czyli przez 10 000km ubywa go ok. 0,2 - 0,3 litra. Kolor oleju i jego konsystencja (jeżeli można to zmierzyć na oko) nie zmienia się. Silnik pracuje przeważnie w zakresie obrotów od 2 tyś do 4 tyś obr. Czasami wskazówka obrotomierza idzie po 5,5 tyś. Olej Moim zdaniem bardzo dobry.

Już trzeci raz wymieniałem właśnie na ten olej i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Z tego co wyczytałem kiedyś w Książce eksploatacyjnej to w ASO zalewają właśnie castrolem 10W60 ale nie pamiętam jakim. Decyzja należy do Ciebie.

Na ten temat może być 100 postów i 100 różnych zdań. Jeden jeździ na Mobilu, jeden na Castrolu, jeden na ELF-ie, jeden na Motul-u. Kto ma rację? tak naprawdę nie wiadomo. Ja osobiście jestem przekonany tylko do dwóch. Castrola i Motula ale to jest moja opinia

Do³adowanie jest jak narkotyk, za pierwszym razem najlepsze, póŸniej ju¿ tylko s³absze i s³absze.. wiêc musisz ³adowaÌ wiêcej

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 22:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Kod silnika: m30b35
10w60 to co najwyzej emki zalewaja w ASO...
po co taki olej do normalnej eksploatacji?
Nie odczujesz jego zalet a silnik odczuwa jego wady.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=319097#319097 moja e30 :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=587194#587194 moja E32 :)

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 23:02 
Pierwsze kroki

PageUp napisał(a):

O jakich negatywnych skutkach używania takiego oleju piszesz? Bo nie wiem może popełniam błąd lejąc taki olej. W ASO powiedzieli Ok można zalać jak chce nic się na pewno złego nie stanie. U mechanika, który serwisuje mi samochód od początku też powiedział, że jeśli mam kasę i chcę zalać takim olejem to nie nic się złego nie stanie.

W poprzednim samochodzie miałem MOTUL 300V 10W40 Chrono i bardzo dobrze się spisywał. szczególnie, że miał wysilony silnik.

Do³adowanie jest jak narkotyk, za pierwszym razem najlepsze, póŸniej ju¿ tylko s³absze i s³absze.. wiêc musisz ³adowaÌ wiêcej

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2009, 00:13 
Częsty bywalec

Generalnie mam ksiazke o e36 i tam niema zalecen w kierunku 10w40 jest ow-30/40 5w30/40/50 oraz 15w-40.

A co sądzicie o Valvoline:olej VR1 Racing 5W50

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2009, 20:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Kod silnika: m30b35
michalrs napisał(a):
PageUp napisał(a):

O jakich negatywnych skutkach używania takiego oleju piszesz? Bo nie wiem może popełniam błąd lejąc taki olej. W ASO powiedzieli Ok można zalać jak chce nic się na pewno złego nie stanie. U mechanika, który serwisuje mi samochód od początku też powiedział, że jeśli mam kasę i chcę zalać takim olejem to nie nic się złego nie stanie.

W poprzednim samochodzie miałem MOTUL 300V 10W40 Chrono i bardzo dobrze się spisywał. szczególnie, że miał wysilony silnik.

Olej jest gestrzy w nizszych temperaturach od typowego 5w40.
Generalnie zly on nie jest i nie sadze by szkodzil (szczegolnie w naszym klimacie) ale uwazam ze do normalnego uzytkownia to szkoda kasy :)
Poprostu jest to olej przystosowany do ostrego palowania (lepiej zachowuje sie w wysokich temperaturach).
Zauwaz tez, ze ten olej nie ma praktycznie zadnej aprobaty producentow samochodow...

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=319097#319097 moja e30 :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=587194#587194 moja E32 :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2009, 21:33 
Pierwsze kroki

Cytuj:

tak Tu masz zdeydowanie rację. Ale nasz klimat jest dziwny :hyhy: I tak z poprzedniego samochodu zostały mi dziwne przyzwyczajenia:D

[OT] Odpalam silnik i czekam aż wskazówka temp podniesie się do z poniżej niebieskiej kreski do tak mniej więcej połowy niebieskiej. Dopiero wtedy ruszam. Jadę spokojnie dopóki silnik nie nabierze odpowiedniej temp. Czyli jak wskazówka będzie "na swoim roboczym miejscu" + jakieś 10km. Dopiero wtedy silnik powinien się dogrzać. Tak samo po ostrzejszej jeździe. Od mojego mieszkania jest rondo oddalone o 800 metrów. Jadę spokojnie na wysokim biegu przejeżdzam rondo i wracam pod dom. jak zaparkuje daje mu jeszcze ok. 10 sekund i dopiero wyłączam.

Jak będzie M50B25 Turbo to zaleje pewnie Motulem.

wracając do tematu IMO olej który stosuje jest w porządku.

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2009, 21:33 
Pierwsze kroki

Cytuj:

tak Tu masz zdeydowanie rację. Ale nasz klimat jest dziwny :hyhy: I tak z poprzedniego samochodu zostały mi dziwne przyzwyczajenia:D

[OT] Odpalam silnik i czekam aż wskazówka temp podniesie się do z poniżej niebieskiej kreski do tak mniej więcej połowy niebieskiej. Dopiero wtedy ruszam. Jadę spokojnie dopóki silnik nie nabierze odpowiedniej temp. Czyli jak wskazówka będzie "na swoim roboczym miejscu" + jakieś 10km. Dopiero wtedy silnik powinien się dogrzać. Tak samo po ostrzejszej jeździe. Od mojego mieszkania jest rondo oddalone o 800 metrów. Jadę spokojnie na wysokim biegu przejeżdzam rondo i wracam pod dom. jak zaparkuje daje mu jeszcze ok. 10 sekund i dopiero wyłączam.

Jak będzie M50B25 Turbo to zaleje pewnie Motulem.

wracając do tematu IMO olej który stosuje jest w porządku.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1