BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 11:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 12:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
ironman napisał(a):
qqiz, może trzeba było zostać lekarzem skoro jesteś takim znawcą tematu ?
Nie masz pojęcia jak wygląda odpowiedzialność lekarza, nigdy nie stałeś chociażby za stołem operacyjnym.

Chyba zupełnie mnie nie zrozumiałeś. Przepraszam jeśli wyraziłem się mało precyzyjnie.
Nie twierdziłem, że na lekarzu nie spoczywa odpowiedzialność.
Stwierdziłem tylko, że równie łatwo przez niedopatrzenie zabić może kierowca autobusu, dróżnik na przejeździe kolejowym czy budowlaniec na rusztowaniu.
To, że na lekarzu spoczywa odpowiedzialność, nie znaczy, że należy mu dać prawo decydowania o dopuszczaniu konkurencji.
No i powiedz mi w czym tkwi różnica w pomyłce chirurga a mechanika, który np. zapomni odpowietrzyć hamulce.
Skutek i tu i tu może być tragiczny.
Różnica dziś jest taka, że taki mechanik najprawdopodobniej pójdzie siedzieć, a lekarza jakiś branżowy sąd ukarze naganą.

ironman napisał(a):
"U lekarza płacisz za wizytę, niezależnie czy Cię wyleczy. "
Po za tym większość nie rozumie że lekarz leczy ludzi a to nie znaczy że wyleczy. Niestety ludzki organizm to nie maszyna i nie zawsze funkcjonuje tak jak sobie tego życzymy. To nie auto ze można to i tamto zmienić i będzie działać.

Wyobraź sobie, że jedziesz do mechanika. Na wjeździe wita Cię jego pomocnik i kasuje 100zl dając termin wizyty. Przyjeżdżasz w umówionym terminie i czekasz w kolejce wraz z innymi właścicielami aut.
W końcu wjeżdzasz na warsztat. Pan mechanik pyta:
"co się popsuło"?
Więc mówisz, że w sumie to coś stuka i słabo hamuje. Wtedy pan mechanik zastanawia się, zagląda, ogląda i wysyła Cię do sklepu żebys kupil klocki hamulcowe, które następnie montuje w Twoim aucie.
Żegna się z Tobą męskim uściskiem dłoni i na odchodne dodaje:
"jeśli to nie pomoże, to przyjedź znowu"
Wyjeżdzasz i hamuje lepiej, ale nadal stuka. Powtarzasz procedurę, płacisz z góry za wizytę i liczysz, że tym razem pan mechanik dobrze zdiagnozuje awarię.

Wiem dobrze, że naprawdę się tak zdarza.
Są też jednak normalne warsztaty, gdzie z góry wiesz ile i za co trzeba będzie zapłacić.
Jeśli naprawa się nie powiedzie, nie płaci się za nią.
U lekarza płacisz niezależnie od wyniku. Ba, nie wiesz nawet czy się uczciwie nad Toba zastanowi. Kasa już wpłynęła, więc jaki ma interes żeby Ci pomóc? Racjonalnie kombinując to nawet bardziej mu się opłaca nie pomóc, bo wtedy spora szansa, że przyjdziesz znowu, bo konkurencja jest słaba i masz niewielki wybór.

Gwarantuję Ci, że gdyby dostęp do zawodu był otwarty i istniała realna konkurencja, to lekarzom opłacałoby się lepiej zająć klientem, ustalić honorarium wcześniej i skasować je jedynie w przypadku pomyślnego finału kuracji.

A że organizm to nie maszyna? No nie maszyna. Pies też nie maszyna
A jak chcesz zoperować psa, to weterynarz powie ci zawczasu jaka jest szansa na powodzenie i ile będzie kosztowała jak się uda, ile jak się nie uda. Moja ciotka usłyszała: szanse powodzenia są 10%, koszt jest 1000zł, jak się nie uda to 100zł.
Proste i uczciwe. Czemu lekarz tak nie może?
Bo jest świętą krową, pozbawioną konkurencji :kwasny:

ironman napisał(a):
Zgodzę się z tym że powinno być łatwiej o specjalizacje. Że trzeba je przyznawać za wyniki a nie za koneksje.

No i w ten sposób przyznajesz mi rację. W moim modelu wolnej konkurencji, o wszystkim decyduje fachowość, bo to konsument wybiera komu powierzyć swoje zdrowie. Jak ktoś jest dobry to sie utrzyma i będzie ludzi leczył.
Jak ktoś nie zdobędzie zaufania, to nie będzie miał klientów i zacznie robić co innego

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 12:32 
Zacna persona forum

jiGsaw napisał(a):
qqiz wybacz, miałem Ci odpuścić, ale pieprzysz jak potłuczony.

Użyłeś tak mocnego argumentu, że naprawdę nie wiem jak go odeprzeć :zdziwko:

jiGsaw napisał(a):
Jak możesz w ogóle porównywać kierowcę autobusu lub dorożnika z lekarzem?

Porównanie było bardzo konkretne:
błąd każdej z tych osób może kosztować życie bardzo wielu osób.
To, że lekarz musi zdobyć nieporównanie więcej wiedzy niż dróżnik to oczywiste. Nie wpływa to jednak na ciężar odpowiedzialności.

jiGsaw napisał(a):
Elektrycy, adwokaci, lekarze to są koła zamknięte, zgadza się. Jednak czy zdajesz sobie sprawę co by było jakby "byle kto" mógł prowadzić praktykę lekarską/sprawy sądowe/zakładać/projektować instalacje elektryczne w blokach mieszkalnych itp. itd.? Każdy chciałby jak najtaniej, więc poszedłby do tych "majstrów" bez dyplomu i uprawnień (o zgrozo), skończyłoby to się falą nieszczęśliwych wypadków, niesłusznych wyroków, błędów w sztuce "lekarskiej" itp. itd.

Zdaje sobie sprawę, chyba w przeciwieństwie do Ciebie.

Po pierwsze, to założenie iż ograniczony przez korporacje dostęp do zawodu podnosi jakość usług jest błędne i wykazałem to wcześniej. Zycie codzienne dostarcza na to miliony dowodów. Interesem jednej czy drugiej kasty nie jest jakość usług, tylko jak najmniejsza ilość osób mogących je świadczyć. Proste i logiczne

Po drugie, czy Ty poszedłbyś do najtańszego znachora? Czy wziąłbyś elektryka z ulicy? Czy dałbyś naprawić auto jakiemuś cieciowi?
Nie! I nikt rozsądny by tego nie zrobił.
Właśnie dzięki temu, na rynku funkcjonowali by dobrzy fachowcy, bo tylko oni mieli by klientów.
Dziś, nie są ważne umiejętności, tylko obecność w danej korporacji, zdobyta często wiadomo jak. Wybór masz baaaardzo ograniczony, adwokatów jest np. kilkunastokrotnie mniej niż w krajach z normalniejszymi regulacjami. Płacisz więcej i masz gorszą uslugę.

A że ktoś weźmie jakiegoś pseudo fachowca bez referencji, bo będzie tani?
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

1. Dziś w ramach obecnego układu funkcjonuje już mnóstwo pseduo fachowców, a utrzymują się jeszcze tylko dzięki braku konkurencji i ograniczeniu dostępu
2. Uwolnienie dostępu, co wspomniałem już milion razy, wyeliminuje taki element w sporym stopniu
3. Jak ktoś zrobi usługę źle, to za to zapłaci albo pójdzie siedzieć, bo nie będzie "sądów" koleżeńskich tylko normalne, cywilne i karne. Chałturnik i tak wypadnie z rynku
4. Jak ktoś jest na tyle głupi, że da byle komu babrać przy życiowych sprawach, to już wina jego braku rozsądku.

Ludzie, zrozumcie wreszcie, że lepiej jest samodzielnie decydować o sobie i swoim życiu niż cedować te decyzje na jakieś instytucje, którym ufać nie można!

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 12:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Nie da się zostać lekarzem samoukiem, dobrym inżynierem raczej też b. ciężko by było. Jeżeli nie jesteś w stanie zrozumieć, że b. wielu ludzi by wybrało tam gdzie taniej nie patrząc na nic to przykro mi. Jeżeli nie potrafisz zrozumieć, że sporo osób by zginęło zanim by się połapali co i jak to przykrość zamienia się w żal. Zanim ci "fachowcy" przestaną być "z ulicy" to ileś razy muszą oni albo im podobni coś sknocić. Logiczne chyba. Twoje poglądy są bardzo ciekawe i jak tylko bym widział ich sensowną praktyczną realizację to bym je jak najbardziej popierał, jednak jest zbyt wielu głupców na tym świecie aby można było taką politykę poprowadzić.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 12:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
qqiz, "No i w ten sposób przyznajesz mi rację. W moim modelu wolnej konkurencji, o wszystkim decyduje fachowość, bo to konsument wybiera komu powierzyć swoje zdrowie. Jak ktoś jest dobry to sie utrzyma i będzie ludzi leczył.
Jak ktoś nie zdobędzie zaufania, to nie będzie miał klientów i zacznie robić co innego"

niestety kolega widzę nie do końca zna temat. Żeby ubiegać się o specjalizacje trzeba być lekarzem . Zwiększenie liczby specjalizacji skróci kolejki, zwiększy dostępność do specjalistów. O liczbie specjalizacji decyduje ministerstwo a nie izby lekarskie, wydzielając ilość rezydentur. Nikt nie jest aż tak zdesperowany żeby przez 5 lat uczyć się i pracować za friko na wolontariacie.

Szanowny kolega oczekuje że lakarz ma wyleczyć. Z nadciśnienia, cukrzycy itp nigdy lekarz nie wyleczy to co wtedy? Lekarz ma nie dostać zapłaty? Tak naprawdę płaci lekarzowi się nie tylko ze usługę bezpośrednio ale za jego wiedzę i czas jaki poświęcił na jej zdobycie. (zaraz napiszesz że tak jest w każdym zawodzie, ale napisz mi gdzie studiujesz 6 lat, odbywasz roczny staż, zdajesz egzamin Państwowy, następnie 5 letnią specjalizacje i to nie koniec, bo leki i terapie zmieniają się co chwile)

Ale OT straszny :D a zaczęliśmy od podatku ekologicznego. Żeby choć troche wrócić do tematu napiszę że od pomysłów i dyskusji w mediach to wejścia w życie jest bardzo długa droga. W między czasie wybory, i obawiam się że niestety ustawa nie wejdzie w życie i nadal będziemy płacić 18.6 % akcyzę.

Ostatnio edytowano 19 kwietnia 2009, 12:47 przez ironman, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 12:47 
Zacna persona forum

jiGsaw napisał(a):
Nie da się zostać lekarzem samoukiem, dobrym inżynierem raczej też b. ciężko by było.

Oczywistość
jiGsaw napisał(a):
Jeżeli nie jesteś w stanie zrozumieć, że b. wielu ludzi by wybrało tam gdzie taniej nie patrząc na nic to przykro mi. Jeżeli nie potrafisz zrozumieć, że sporo osób by zginęło zanim by się połapali co i jak to przykrość zamienia się w żal.

1. Wciąż nie rozumiesz, że dzisiejsza sytuacja nie chroni Cię przed nieukami, chałturnikami i innymi pseudo fachowcami. Stwarza tylko takie pozory, więc o nieszczęście latwiej
2. Nie chcę płacić za czyjąś głupotę. Ich rozum, ich życie, ich wybory. Nic mi do tego. Abstrahując już od skuteczności mechanizmów ochrony ludzi przed ich głupotą, ja nie chcę za to płacić

jiGsaw napisał(a):
Zanim ci "fachowcy" przestaną być "z ulicy" to ileś razy muszą oni albo im podobni coś sknocić. Logiczne chyba.

Najpierw muszą znaleźć chętnego ryzykanta, a jak już coś sknocą, to poniosą odpowiedzialność prawdziwą, nie udawaną jak dziś.

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 12:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
qqiz napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
Nie da się zostać lekarzem samoukiem, dobrym inżynierem raczej też b. ciężko by było.

Oczywistość

Więc sam mi przyznałeś rację. No bo o jakiej konkurencji dla lekarzy itp. może być mowa jak nie o innych lekarzach? A taki przecież mamy system obecnie.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 12:55 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
jiGsaw napisał(a):
Więc sam mi przyznałeś rację. No bo o jakiej konkurencji dla lekarzy itp. może być mowa jak nie o innych lekarzach? A taki przecież mamy system obecnie.

Zacytuje to co usłyszała moja koleżanka: "Pani zamierza potem zostać w Augsutowie czy wyjechać? Bo ja sobie konkurencji nie zamierzam przyuczać."

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 13:07 
Czytając tą dyskusję utwierdzam się tylko w moim wyobrażeniu o zagorzałym elektoracie PiS :)

A pojęcie niektórych osób nt. wsi, rolnictwa... Przykre to jest panowie po prostu. Strach pomyśleć, że ludzie o tak niskiej świadomości mają prawa wyborcze.

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 17:28 
Forumowy terrorysta

qqiz napisał(a):
renoraines napisał(a):
Problemow nie stwarza Panstwo, ale korporacje, bo nepotyzm jest własnie kryterium doboru, a nie rzetelna wiedza kandydatów. Nie zycze nikomu, zeby go operował mierny chirurg, ktory został chirurgiem, bo jego ojciec i dziadek byli lekarzami czy tez prowadzil jego sprawe nieudolny prawnik, ktory dostal sie na aplikacje, bo pochodzi z prawniczej rodziny.

Chyba nie czytałeś jednak mojego poprzedniego posta albo ja źle się wyraziłem. Spróbuję więc jeszcze raz:
to Twoje ukochane państwo ustanawia przepisy faworyzujące korporacje!
Czy nie rozumiesz, że gdyby nie specjalne ustawy, to mógłbyś wykonywać zawód np. adwokata?
Korporacje bronią dostępu do zawodu,bo to ich kasa, a robią to dzięki ustawom stanowionym przez Twoje państwo.
Czaisz?
Nie dzieje się tak, że kilku prawników stwierdza, że tylko oni mogą wykonywać zawód i tylko oni dopuszczają do korytka nowych. To państwo ustanawia prawo, które daje im takie przywileje i kompetencje. I to państwo siłą swego aparatu przymusu pilnuje respektowania tego prawa. Tak się składa, że gdybym otworzył kancelarię adwokacką, to nie żaden adwokat ani jego dziadek czy ojciec zrobią mi krzywdę, tylko Twoje państwo, rękami swoich urzędników, policji i innych organów.

Z tego wszystkiego wypływa logicznie wniosek zupełnie przeciwny Twojemu, a mianowicie taki, że im mniej regulacji państwa tym lepiej.
Chcesz naprawiać system kolejnymi kasami fiskalnymi zamiast likwidować obecne.
Chcesz wprowadzać kolejne regulacje i ograniczenia zamiast walczyć z obecnymi.

Jeśli boli Cię nierówność w łożeniu na utrzymanie państwa, to z pewnością poprzesz moją opcję, czyli podatek kwotowy - każdy tyle samo :)
renoraines napisał(a):
qqiz napisał(a):
renoraines napisał/a:

Wczesniej Polska była zależna od ZSRR, a obecnie od UE.

Proszę, nie posuwaj się do tak bolesnej demagogii!
Czy nie widzisz różnicy między Katyniem, mordowaniem AKowców, działaniami NKWD i fałszowaniem wyborów a obecnym stowarzyszeniem z UE?

Nie jestem zwolennikiem eurolandu, ale podobne porównania są co najmniej nie na miejscu!

Otoz Ty jestes demagogiem liczącym na łatwy poklask publicznosci, już proste masy Ciebie popieraja, co widac powyżej . Dodatkowo przemawia przez Ciebie populizm, bo głosisz poglądy bez analizowanie ich sensu. ZSRR to nie tylko stalinizm, terror, Katyn , NKWD itp, to nie tylko historia, ZSRR to takze system gospodarowania, którego teoretyczna podstawa była idea Marksa o zarzadzaniu gospodarką ‘’jak jedna fabryką’’, a kierunki polityki gospodarczej wyznaczały wladze centralne. Gospodarka planowa, nakazowo – rozdzielcza, centralne wladze ( Moskwa, Bruksela), które wyznaczaja poszczegolnym krajom zadania i przydzielają środki na ich realizację. Na tej samej zasadzie co ZSRR działa UE. Jesli nie rozumiesz, ze wczesniej była gospodarka kierowana z Moskwy, a obecnie jest sterowana z Brukselii, to już nic na to nie poradzę.

Widzę, że miotają Tobą sprzeczności. Z jednej strony kasy fiskalne i redystrybucja dochodu są dobre, a zaraz z drugiej złe.
Pora by się zdecydować.
A co do samego porównania ZSRR i EU to serio uważasz je za trafne?
Na tej zasadzie możesz do ZSRR porównać 99,9% obecnych organizmów państwowych, bo wszędzie niestety jest jakiś element sterowania gospodarką. Najlepszy przykład to przywoływana wielokrotnie w tym wątku polityka rolna.
Jednak próba stawiania w jednym rzędzie totalitarnego komunizmu z corocznym dokumentem zawierającym dyktowaną cenę wszystkiego od mydła i cegieł po rowery i gumowce z obecnym, zgodzę się, socjalistycznym eurolandem, to gruba przesada!

W każdej aplikacji jest inny limit miejsc. Sędziowskie i prokuratorskie uzależnione są od ilości etatow, co jest logiczne, bo to panstwowa posada i Panstwo zapewnia zatrudnienie.
W aplikacjach adwokackich, notarialnych ,radcowskich wlasnie tak jest, ze kilku prawnikow decyduje o przyjeciu na aplikacje. Ustawa nakazuje przeprowadzenie naboru na aplikacje, ale to izba adwokacka/notarialna/radcowska decyzuje o przyjeciu i ilości miejsc.. cytat z Tygodnika Powszechnego :,, W 1999 r. Izba Notarialna w Katowicach postanowiła nie przeprowadzać naboru na aplikację notarialną. Uchwała Izby została zaskarżona do Sądu Najwyższego, który w wyroku z 2 grudnia 1999 r. stwierdził, że Izby Notarialne mają obowiązek corocznie przeprowadzać nabór na aplikację („Organizowanie i prowadzenie aplikacji jest ustawowym obowiązkiem rady izby notarialnej (...) i żaden z przepisów »Prawa o notariacie« nie przewiduje instytucji zawieszenia wykonania tego obowiązku ani też nie upoważnia żadnego z organów samorządu notarialnego do wprowadzenia zakazu przeprowadzania naboru na aplikację notarialną w danym roku.”). Katowicka Izba w 2001 roku przeprowadziła więc konkurs, ale w jego następstwie... nikt na aplikację nie został przyjęty (uznano, że żaden kandydat nie prezentuje wystarczającego poziomu). W tym samym roku Izba Warszawska posunęła się jeszcze dalej i – mimo wyroku Sądu Najwyższego! – stwierdziła, że konkursu na aplikację notarialną nie przeprowadzi ‘’.
Temat aplikacji jest mi znany, ponieważ wśród grona moich znajomych jest osoba,kotra przezyla to na wlasnej skorze. Otoz on jest prawnikiem, nie pochodzi z rodziny prawniczej i staral się o przyjecie na aplikacje adwokacka, ale mimo zdania egz nie został przyjęty, przyjęte zostaly dzieci prawnikow. Ale znajomy znalazł inny sposob na wydymanie tej kliki. Ponieważ miał doktorat, w międzyczasie zrobil habilitacje, wiec zgodnie z ustawa ‘’ wymagan dotyczących odbycia aplikacji adwokackiej i złozenia egzaminu adwokackiego nie stosuje się do: profesorow i doktorow nauk prawnych ‘’ wiec nie mogła korporacja odmówić mu wpisu na liste adwokatów.

Jeśli ktos czerpie korzyści z budżetu panstwa, powinien do skarbonki się dołożyć. Większość społeczeństwa czyli zatrudniona na umowe o prace, ma automatycznie potracane około 30 % dochodow (na ZUS, zaliczke na podatek dochodowy itd) i w ten sposób zasila budzet, ale otrzymuje w zamian za to bezpłatne ( jakie są takie sa, ale sa) opiekę medyczną, szkolnictwo podstwowe i srednie. Powiecie, ze leczycie sie w prywatnych gabinetach, ale do szpitala na operacje to wiekszosc pojdzie na NFZ, bo taka operacja swoje będzie kosztowała. Oczywiscie pomijam tutaj operacje plastyczne, dla kogos widzimisie. Tak tez powinno byc z lekarzami, prawnikami, rolnikami i ksieżmi.

Propozycja, zeby wszyscy placili tyle samo zalatuje komuną czyli wszystkim po rowno.

UE to jedna wielka kpina. Bezsensowne unijne akty prawne sa nadrzedne w stosunku do krajowych. Absurdem jest ze UE nakazała wstrzymanie budowy obwodnicy Augustowa, bo rośliny i zwierzęta maja wieksze prawa niż ludzie. To jest dla Ciebie odpowiedzialne zachowanie?
Inny przykład UE uznała, ze marchew to owoc, poniewaz w Hiszpani robi sie z marchwi dżem, a według przepisów UE dżem mozna robić tylko z owoców. Choc kazde dziecko wie, ze marchew to warzywo i z punktu widzenia botaniki marchew to rowniez warzywo.
Czy tez zakaz uzywania zwrotu Pan – Pani, bo to sexistoweskie. Nowe przepisy zakazują politykom zwracania się do kobiet za pomocą sformułowań określających ich stan cywilny. Oznacza to, że formy Madame i Mademoiselle, Frau i Fraulein oraz Senora i Senorita są również zakazane. Zamiast używać standardowych form grzecznościowych, do kobiet należy się zwracać po imieniu. UE totalne nieporozumienie.

Wyzej wspomniano o sejmie. Przypomina mi się wiec dowcip. Dlaczego sejm jest okrągły? A czy ktos widział kwadratowy cyrk? :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 17:54 

renoraines napisał(a):
Absurdem jest ze UE nakazała wstrzymanie budowy obwodnicy Augustowa, bo rośliny i zwierzęta maja wieksze prawa niż ludzie. To jest dla Ciebie odpowiedzialne zachowanie?

Absurdem jest brnięcie w inwestycję prowadzoną niezgodnie z prawem które wcześniej samemu się przyjęło. Akurat w temacie obwodnicy Augustowa to znalazłeś sobie złych partnerów do dyskusji :)

renoraines napisał(a):
Propozycja, zeby wszyscy placili tyle samo zalatuje komuną czyli wszystkim po rowno.

A jak mają płacić? "Sprawiedliwie"?

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 21:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
renoraines napisał(a):

Piszesz to w kontekscie opodatkowania. Nikt tu nie pisze że wszyscy mają płacić po równo kwotowo. Jeśli ustalamy że podatek jest np 10% to niech wszyscy płacą 10% a nie jak chcą tego partie o gospodarczych poglądach lewicowych (LiD, PiS, PSL, lewe skrzydło PO) żeby karać ludzi dobrze zarabiających że mimo iż by i tak więcej płacili. Wiadomo 10% z miliona to więcej niż z 10 tysiecy. Nie... lewackie patrzenie wymaga aby taki który poświecił lata, na wykrztałcenie sie, rozkręcenie biznesu był pokarany 40% podatkiem, natomiast, nie bójmy sie takiego określenia, nic nie robiący pasożyt tylko 10-cio %

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 22:02 

Osobiscie kilka razy bylem swiadkiem jak osoba byla lekko mowiac zlewana,albo obsluzona od niechcenia w szpitalu.Do czasu jak lekarz nie dostal koperty,wtedy ta osoba byla traktowana z nalezytym jej szacunkiem.Nie mowie,ze kazdy lekaz to lapowkaz,ale jest ich duzo niestety.Z drugiej strony czemu biora?Bo my ich tego nauczylismy niestety.Zgadzam sie,ze sa pewne grupy zawodowe ktore trzymaja lape na kasie i bardzo ciezko jest sie do nich przebic,to sa starzy wyjadacze,ktorzy nie tak latwo przyjmuja nowych do swojej grupy.

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 22:27 
TomekB napisał(a):

Poza prawem, ale sprawiedliwie :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 08:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
renoraines napisał(a):
Większość społeczeństwa czyli zatrudniona na umowe o prace, ma automatycznie potracane około 30 % dochodow (na ZUS, zaliczke na podatek dochodowy itd) i w ten sposób zasila budzet, ale otrzymuje w zamian za to bezpłatne ( jakie są takie sa, ale sa) opiekę medyczną, szkolnictwo podstwowe i srednie. Powiecie, ze leczycie sie w prywatnych gabinetach, ale do szpitala na operacje to wiekszosc pojdzie na NFZ, bo taka operacja swoje będzie kosztowała

tyaaa.... bezpłatana opieka medyczna... bosko
będąc osobą zatrudniona na um.o pracę ...nie stać mnie na tą świetną bezpłatną opiekę medyczną
po pierwsze - pracując nie jestem w stanie spędzać wielu godzin w kolejkach, najpierw do lek.pierwszego kontaktu, potem - po cięzko wyżebranych skierowaniach - do specjalistów
po drugie - jesli nawet jakoś bym przez powyższe przebrnęła /wykorzystując cały przysługujący urlop/, to terminy np.zabiegów chirurgicznych są tak powalające, że zanim bym się na swój doczekała /zakładając że nie zostanie wydłuzony przez kolejny strajk anestezjologów itp/, najprawdopodobniej zdążyłabym z powodu dolegliwości dawno opuścic ten padół
po trzecie - jak najbardziej istnieje mozliwość przyspieszenia terminu metodą "jakoś się dogadamy", ale wówczas koszt "dogadania" jest porównywalny do ceny rynkowej takiej usługi, przy czym wówczas załatwia się wszystko "legalnie" i bez łaski
(na potwierdzenie pkt.3 przypadek z autopsji:
- konieczność zabiegu chirurgicznego /realne zagrożenie życia/
- po 3 kolejnych wizytach i skierowaniach - termin ..za 10 miesięcy
- wizyta w pryw.gabinecie ordynatora oddziału gdzie starałam się dostać, tam słyszę:" to kiedy pani pasuje? po łikendzie?", a na pytanie że przeciez nie ma terminow itp - "jakos sie dogadamy.." i tu usmiech pana doktora..
- koszt imprezy (nie licząc skrepowania - z mojej strony) - 2000 pan doktor, 700 anestezjolog
- koszt identycznej imprezy bez posrednictwa nfz - raptem 200zł wiecej; ponadto warunki tutaj hotelowe plus traktowanie "na szóstkę"

ze względu na maskaryczne kolejki i najzwyklejszą niemożność czasową, wspomnianą na poczatku - na kazdego rodzaju badania itp chodzę "prywatnie"
dlatego wkurza mnie okropnie, że tyle kasy mi rocznie zabierają (ub.zdrowotne), a w zamian nie dostaję nic :suchy: - za te pieniądze miałabym najbardziej wypasiony pakiet usług medycznych w prywatnej klinice..

uff, odbiegło od tego głupiego podatku, ale jak czytam niektóre bzdury, to się mi alergia zaczyna

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 09:19 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
http://wmw24.pl/stop-auto-tax/listy/brak-zgody/ Panowie głosować a nie pieprzycie farmazony !!!

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 10:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
qqiz napisał(a):
Fryderyk napisał(a):
Co by nie mówić, pan qqiz rozsądnie pisze.

Nie popada w skrajności, co mi się bardzo podoba :ok:

:zdrowko:

napiję się z Wami, chłopaki :zdrowko:

qqiz - madrze gadasz. podpisuje się. dobrze, ze na forum trafiaja sie ludzie, którzy czasami wyręczą człowieka w pisaniu... :) :) :)

fakt, ludzie przestali jasno mysleć...przez takie farmazony, jak to na przykład uciśniony proletariat zmówił sie i rozpoczął rewolucję tak mnie rozbawił, ze aż pracować mi sie nie chce... chyba wezmę bat i pogonie trochę pracowników... :rotfl:

:rotfl:

a juz najbardziej się usmiałem:

spider napisał(a):
renoraines napisał(a):
Trzeba to w koncu powiedziec. Osoby z miasta nie sa gorsze od osob ze wsi i miasto nie dostaje tyle bonusow co wies.

Widac nie masz pojecia,jak taki rolnik musi sie narobic.Moj dziadek byl rolnikiem,a moj tesc jest i uwiez mi,ze nie chcial bys sie z nimi zamienic tylko po to zeby mnie placic jakiejs tam skladki.Moze rolnicy placa mniej fakt,ale za to jak ciezko charuja.

spider napisał(a):
Cytuj:
A taki przedsiębiorca to już nie?

Fizycznie?Przeciez oni maja od tego pracownikow za minimalne wynagrodzenie.

co sobie przypomnę...

ręce opadaja do samej ziemi...

:24:

kiedyś mi się wydawało, ze żeby otworzyć gebę na jakis temat to trzeba mieć o nim jakieś pojecie, a nie tylko mysleć ze sie je ma. a pojecie nie przychodzi przecież samo... trzebaby przeczytać na przykład jakąś książkę, o czy wiele osób zdaje się nie wiedzieć... :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 10:35 
Zacna persona forum

renoraines napisał(a):
W każdej aplikacji jest inny limit miejsc. Sędziowskie i prokuratorskie uzależnione są od ilości etatow, co jest logiczne, bo to panstwowa posada i Panstwo zapewnia zatrudnienie.
W aplikacjach adwokackich, notarialnych ,radcowskich wlasnie tak jest, ze kilku prawnikow decyduje o przyjeciu na aplikacje. Ustawa nakazuje przeprowadzenie naboru na aplikacje, ale to izba adwokacka/notarialna/radcowska decyzuje o przyjeciu i ilości miejsc.. cytat z Tygodnika Powszechnego :,, W 1999 r. Izba Notarialna w Katowicach postanowiła nie przeprowadzać naboru na aplikację notarialną. Uchwała Izby została zaskarżona do Sądu Najwyższego, który w wyroku z 2 grudnia 1999 r. stwierdził, że Izby Notarialne mają obowiązek corocznie przeprowadzać nabór na aplikację („Organizowanie i prowadzenie aplikacji jest ustawowym obowiązkiem rady izby notarialnej (...) i żaden z przepisów »Prawa o notariacie« nie przewiduje instytucji zawieszenia wykonania tego obowiązku ani też nie upoważnia żadnego z organów samorządu notarialnego do wprowadzenia zakazu przeprowadzania naboru na aplikację notarialną w danym roku.”). Katowicka Izba w 2001 roku przeprowadziła więc konkurs, ale w jego następstwie... nikt na aplikację nie został przyjęty (uznano, że żaden kandydat nie prezentuje wystarczającego poziomu). W tym samym roku Izba Warszawska posunęła się jeszcze dalej i – mimo wyroku Sądu Najwyższego! – stwierdziła, że konkursu na aplikację notarialną nie przeprowadzi ‘’.
Temat aplikacji jest mi znany, ponieważ wśród grona moich znajomych jest osoba,kotra przezyla to na wlasnej skorze. Otoz on jest prawnikiem, nie pochodzi z rodziny prawniczej i staral się o przyjecie na aplikacje adwokacka, ale mimo zdania egz nie został przyjęty, przyjęte zostaly dzieci prawnikow. Ale znajomy znalazł inny sposob na wydymanie tej kliki. Ponieważ miał doktorat, w międzyczasie zrobil habilitacje, wiec zgodnie z ustawa ‘’ wymagan dotyczących odbycia aplikacji adwokackiej i złozenia egzaminu adwokackiego nie stosuje się do: profesorow i doktorow nauk prawnych ‘’ wiec nie mogła korporacja odmówić mu wpisu na liste adwokatów.

Powtórzę: to wszystko dzieje się "dzięki" regulacjom twego państwa!
Temat aplikacji i prawników znam dobrze, skończyłem WPiA UW:)

renoraines napisał(a):
Propozycja, zeby wszyscy placili tyle samo zalatuje komuną czyli wszystkim po równo.

Mylisz temat redystrybucji z tematem podatków.
Jaki jest powód aby ludzie płacili różne podatki? Sam zżymasz się na uprzywilejowanie niektórych grup. Każdy powinien płacić taki sam podatek i basta!

renoraines napisał(a):
UE to jedna wielka kpina. Bezsensowne unijne akty prawne sa nadrzedne w stosunku do krajowych. Absurdem jest ze UE nakazała wstrzymanie budowy obwodnicy Augustowa, bo rośliny i zwierzęta maja wieksze prawa niż ludzie. To jest dla Ciebie odpowiedzialne zachowanie?

No tu zaliczyłeś konkretną wtopę!
Tak, uważam, że odpowiedzialnym zachowaniem jest przestrzeganie prawa!
Dotarła do Ciebie informacja, że pozwolenie na budowę było wydane nielegalnie?

A z tekstem o prawach roślin, zwierząt i ludzi..... no comment

Argumentów krytycznych wobec UE znajduję miliony, ale ten wyżej zacytowany bynajmniej do nich nie należy:)

bialy napisał(a):
Nikt tu nie pisze że wszyscy mają płacić po równo kwotowo.

Poprawka! Ja pisałem i konsekwentnie będę bronił takiej opcji.
Nie widzę powodu, dla którego jeden ma płacić tysiąc rocznie, a drugi pięć tysięcy. Każdy za taką kwotę może kupić tyle samo chleba czy wody.
Nie można nikogo karać za jego cięższą pracę, większa wiedzę czy lepszą przedsiębiorczość!

spider napisał(a):
Z drugiej strony czemu biora?Bo my ich tego nauczylismy niestety

Biorą dlatego, że państwo swoimi regulacjami dało im taką możliwość poprzez naruszenie zasad wolnej konkurencji. A że ludzie dają...walczą jak mogą o zdrowie i życie swoich bliskich, wybór jaki mają raczej przesądza jak się zachować.
Państwo stworzyło regulację, w której dało kaście możliwość bezkarnego żerowania na ludzkiej krzywdzie

bierute napisał(a):
napiję się z Wami, chłopaki :zdrowko:

:zdrowko:

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 11:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
o rety... tak czytam i czytam i coraz bardziej klaruje mi sie wizerunek tzw. "sieroty postsocjalistycznej"... nie sadziłem, że 20 lat po umozliwieniu ludziom wolnego myslenia, otwarcia bibliotek, socjalizm tak głęboko jest w ludziach zakorzeniony... jak jakis pasożyt, żre, żre, mysleć logicznie nie daje... żryć dajcie żryć! woła. kiełbasy, wódki! a potem uwala się w cieniu stodoły...

:znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 12:33 
Forumowy terrorysta

TomekB napisał(a):
renoraines napisał/a:

mogą płacić solidarnie :rotfl:

qqiz napisał(a):
renoraines napisał/a:

No tu zaliczyłeś konkretną wtopę!
Tak, uważam, że odpowiedzialnym zachowaniem jest przestrzeganie prawa!
Dotarła do Ciebie informacja, że pozwolenie na budowę było wydane nielegalnie?
A z tekstem o prawach roślin, zwierząt i ludzi..... no comment

Gdyby nawet pozwolenie na budowe bylo wydane nielegalnie, mozna procedure rozpocząc od początku itd.
Jestes z Augustowa, skoro Ty i Tobie podobni wolicie stac w korkach, miec wzmozony ruch drogowy przez wlasne miasto i tkwić w zaścianku Europy, uwazajac, ze ekologia jest wazniejsza od zdrowia i zycia ludzkiego, zamiast rozbudowywac infrastrukture drogowa, co jest roznownaczne z rozwojem regionu to wolna wola, powodzenia zycze i tym optymistycznym akcentem koncze :) .

Ostatnio edytowano 20 kwietnia 2009, 13:07 przez renoraines, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 12:49 

renoraines napisał(a):
Gdyby nawet pozwolenie na budowe bylo wydane nielegalnie, mozna procedure rozpocząc od początku itd.

Tak właśnie się stało, został zrobiony raport i na jego podstawie prowadzone są dalsze prace.

renoraines napisał(a):
Jestes z Augustowa, skoro Ty i Tobie podobni wolicie stac w korkach, miec wzmozony ruch drogowy przez wlasne miasto i tkwić w zaścianku Europy, uwazajac, ze ekologia jest wazniejsza od zdrowia i zycia ludzkiego, zamiast budowac obwodnice co jest roznownaczne z rozwojem regionu to wolna wola, powodzenia. Tym optymistycznym akcentem koncze ;)

Widzę że Twoje podstawowe źródło informacji to TVN? Chętnie posłucham Twojej opinii o tutejszych korkach i perspektywach rozwoju tego regionu.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1